11 yabancı kuralı ve İstiklal Marşı üzerine…

Dünya düzeni değişiyor. İklimler adeta tersine dönüyor. Globallaşan dünyada spor ve dolayısı ile futbolda değişiyor. Futbolun kuralları ya da unsurları her geçen gün başka bir boyut kazanıyor.
Örneğin kaleciye geri pasının verilmesinin kaldırılmasıyla birlikte futbolda her geçen gün bir kural değişiyor. Önce hakem triosu vardı. Yani orta hakem ve iki yardımcı hakem, sonra bu sayı dörde çıktı. Spor Toto Süper Ligdeki maçlarda bugün altı hakem görev yapıyor.
Taç atışından penaltı kuralarına kadar değişim ve gelişim gösteren futbolda bir anda Bosman Kanunları çıktı ortaya…. Bosman Kanunları ile birlikte Avrupa ülkelerinde yabancı futbolcu sınırlaması kaldırıldı. Sonra futbolcuların köle olmadığı belirtilirken, sözleşmesi biten futbolcunun lisansı boşa çıktı ve futbolcu elini kolunu sallayarak başka bir kulübün yolunu tuttu. Sözleşmesi biten futbolcuya bonservis ücreti ödeme dönemi tarih oldu.
Avrupa Liglerinde bir çok ülkede futbol takımlarında sınırsız yabancı futbolcu oynamasına izin verilirken, Türkiye’nin yanı sıra bazı yabancı ülkelerde yabancı futbolcu için kota belirlendi. Yani sınırlama koyuldu. Türkiye’de son yıllarda yabancı futbolcu konusunda çeşitli evrelerden geçti. Son olarak Türkiye Futbol Federasyonu Süper Ligde yer alan kulüplerin 11 yabancı futbolcu ile sahaya çıkabileceği kararını aldı. 28 kişilik futbolcu kadrosunda bir futbol takımı kadrosunda 14 futbolcu bulundurabilecek. 18 kişilik maç kadrosunda ise 11 yabancı futbolcusunu esame listesine yazabilecek.
Evet dün Pusula Gazetesi’nin spor sayfasında da konu manşetti. Yabancı futbolcu konusunda Türkiye Futbol Federasyonu reform yaparak devrim gibi bir karar almıştı. TFF Başkanı Yıldırım Demirören, bu kararı 18 futbol takımının görüşleri doğrultusunda aldıklarını söyledi.
Evet!...11 yabancı futbolcu kuralı ile Türkiye’de bir devrim oldu. Artık ayağını topa vuran bir Türk futbolcusu için milyon dolarlar istenemeyecek.  Buna göre futbol kulüpleri alt yapıya önem vermek ve milyonlarca lira yükten kurtulmak için öz kaynaklarına özen gösterip eğilmek zorunda kalacak.
İnşallah, Süper Ligdeki takımlarda ‘ucuz’ diye adı sanı duyulmamış yabancı futbolcuları transfer etmezler...Sırf 11 yabancı futbolcu kuralını göz önünde bulundurarak, ülkemizi kalitesiz yabancı futbolcu çöplüğüne döndürmezler. 18 futbol kulübünün ortak kararları sonucunda TFF’nin almış olduğu 11 yabancı futbolcu kararı İnşallah doğru uygulanır. Ülkemize  Hagi, Alex De Souza, Anelka, Pascal Nouma, Snejder ya da Dem Ba Baba gibi kaliteli futbolcular ayarında isimler gelir de, Türk gençleri de bu yeteneklerden bir şeyler öğrenir. Aksi halde gelecek olan yeteneksiz ve kabiliyetsiz futbolcular Türk Futbolu’nun marka değerini de düşürür bizden hatırlatması…
xxx
Gelelim İstiklal Marşı meselesine…Önce İlhan Cavcav, Milli maçlar dışında müsabakalar öncesinde İstiklal Marşı’nın kaldırılmasını istedi. Sebep Güneydoğu’da oynanan maçlarda yaşanan nahoş hadiseler… Sonrasında yapılan açıklamalar falan, filan…
Türkiye’de tüm profesyonel liglerde 1990’lı yıllarda başladı, müsabakalardan önce İstiklal Marşı uygulaması…Özellikle de yaşanan terör olayları sonrası ülkemizde milli bütünlük ve beraberlik adına en kutsal değerlerimizden biri olan İstiklal Marşı spor sahalarında ve spor salonlarında okunmaya başladı. Sadece okullarda okunmuyordu, artık Milli marşımız…Edirne’den Hakkari’ye yurdun bütün kesimlerinde İstiklal Marşı’na büyük bir saygı vardı… Halen daha öyle; provakosyonlar hariç… Evet!..İstiklal Marşı, Mozart’ın salonunda yazılmadı… İstiklal Marşı, Kurtuluş mücadelesinden sonra kaleme alındı. Çanakkale’den Kars’a bütün Türk insanının Gazi Mustafa Kemal Atatürk Komutası’nda verdiği ve yazdığı kurtuluş destanı sayesinde yazıldı. Bugün maddi karşılıksız bir kibrit çöpünün bile birisine verilmediği ortamda… Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, Milli Mücadele destanı için yazılan marşın maddi karşılığı olmaz diğerek ödülleri geri çevirdiği İstiklal Marşı’nın tartışılması çok yersiz…İstiklal Marşı İzmirli’nin de ortak paydasıdır, Ağrılı içinde… Diyarbakırlı içinde Erzurumlu içinde…Bunu provoka etmenin bir anlamı yok… İstiklal Marşı da hepimizin, Mehmet Akif Ersoy da hepimizin Vatan Şairi’dir...
Gençlerbirliği’nin Başkanı İlhan Cavcav’ı spor yöneticiliğindeki başarısından dolayı takdir ederim. Hatta elini öpmüşlüğüm bile vardır. İlhan başkan Diyarbakır’da ve Cizre’de oynanan Ziraat Türkiye Kupası maçlarında yaşanan İstiklal Marşı protestolarından yola çıkarak İstiklal Marşı okunmasınının maçlardan önce kaldırılmasını istedi. Sonrasında Okan Buruk da, 11 yabancı kuralı nedeniyle İstiklal Marşı okunuşu esnasında yabancı futbolcuların sergileyeceği tutuma değindi. Bence tüm tedirginlikler yersiz… Stadyumlarda İstiklal Marşı sadece iki takım oyuncaları için çalınmıyor. Tribünlerdeki taraftarlar için de çalınıyor. Seyircilerde tribünlerden Milli Marş’ın okunmasına eşlik ediyor. Sahaya çıkan futbolcu seramonide Milli Marşı okunup bitmesini bekleyecek. İki dakika sabredecek hepsi o kadar… Sonra Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk Bayrağı, İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy hassasiyetini de biliyoruz. Keza Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nun da aynı hassasiyet içinde olduğu malum…
Bu ortamda 7’den 70’e, 70 milyonluk Türkiye’de spor karşılaşmaları öncesinde İstiklal Marşı’nı hep bir ağızdan seslendirmeye devam… 11 yabancı futbolcu kuralının Türk futbolunan yarar getirmesi dileği ile kalın sağlıcakla…