Adalet!

Ülkede adalet yarışması yapılarak ülkenin en adaletli insanının seçilmesi için yarışma yapılmasını öneriyorum.

Tahterevallinin su terazisi düzeninde düz durmasını istiyorsanız veya terazinin kefelerinin uçlarının tam karşılıklı durmasını; eşit ağırlıklı yük koymalısınız! Bir kefenin bir milim aşağıda durması iki şeyin aynı ağırlıkta olmadığını söyler. Bu matematiktir. Demek ki adalet bir matematiktir.

Nasıl ki iki küfe adil yükle paralel duruyorsa adaleti sağlayanın başı da her daim dik durur!

İnsanbaşı dik duramıyorsa; sebebi adalettir!

Hayatımızı üç defa yirmi beş yıla böldüğümüzde elimizde üç tane yirmi beşlik parça kalır. Birincisi çocukluk gençlik; elliden sonrası biraz geri çekilme ve yaşlılığa hazırlık ve olgunluk meyve verme zamanı ve ortadaki olgunluk çağı! Birinci bölüm olan çocukluk ve gençlik kimselerin hayatlarını zehir etmemenin yollarını öğrenmekle başlar ve hayatı değerli yaşamanın önemini kavrayarak kendisini ikinci dönem olan olgunluk dönemine hazırlar. Gücünü kendi düşünce ve yüksek karakter sahibi olmaktan alanlar, öldükten sonrada adlarının iyilikli örneklerde yaşayacağı muhakkaktır. Yaşayacağı hayatta başka erklere ve şahsi menfaatlerine yenik düşerek karar alanların ise öldükten sonra keşke unutulup gitseydim pişmanlığını mezarlarında duyacağı da bir gerçektir.

Hani güç, enerji, pazı kuvveti, hız, yumruk gücü yarışmaları yapılır, kazananlara altın, gümüş madalyalar verilir. Voltaire, erdem yarışması yapılmasını önerir.

Ülkede adalet yarışması yapılarak ülkenin en adaletli insanının seçilmesi için yarışma yapılmasını öneriyorum.

Gerçi adalet erdemdir. Erdemli insanların karakteri adalettir, gene de ben adalet yarışması yapılmasında ısrarcıyım.

Hiç kimse hayatında adaleti yukarıda tutacak eylemlerden daha hayırlı bir iş ve eylem yapamaz.

Hayatın anlamını yakalayan insanın en büyük eylemi adaleti içine sindirmek ve adalete göre yaşamaktır.

Adaletli olmanın ilk şartı kararlar ve eylemler kişiye göre değil, adalete göredir.