Adı var kendi yok!

Niyet iyi, uygulama kötü!

KOSGEB ve benzeri kuruluşlar kimseye kredi vermemek için esnafa postun kıllarını saydırıyor.

Maliye ve SGK’dan “borcu yoktur yazısı getir” diyorsunuz ya… Acaba NATO, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler’den de bir yazı almak gerekir mi!

Devlete olan borcunu yapılandırıp düzenli ödeyen bir esnaf bırakın kredi almayı, krediye başvuramıyor bile…

KOSGEB’a soruyoruz: Borcu harcı olmayan bir esnaf, şu ortamda niye zahmete girip kapı kapı dolaşarak kredi arasın ki?

Hükümet, yaşanılan süreç nedeniyle iş dünyasına dönük can suyu olacak adımlar attı, atıyor. Fakat bankaların ve ilgili kuruluşların esnafa ve şirketlere dayattığı şartlar, artık bu kadarına da pes dedirtti.

Bir yılı aşkın süredir zaten iş yapamaz ve dolaysıyla da dükkanını döndüremez durumdaki küçük ve orta ölçekli esnaf, hükümetin sunduğu kredi paketinden neredeyse hiç faydalanamıyor. Çünkü kredi için aranılan şartlar içerisinde, esnafın devlete doğrudan ya da dolaylı tek kuruş borcu olmaması lazım!

Hal böyle olunca esnaf için açılan kredi paketinden ancak bir avuç mutlu azınlık yararlanabiliyor. İşi durma noktasına gelen dolaysıyla da başta maliye ve SGK’ya borçlu düşen işletmeler, teoride son derece cazip olan bu imkandan pratik sebebiyle mahrum kalıyor. Tenakuzlarla dolu bu uygulamaya ülke çapında olduğu gibi Erzurum’da da itiraz sesleri yükseldi.

Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Rasim Fırat, hükümetin son derece iyi niyetle hazırladığı kredi paketinin bürokratik işlemler yüzünden son derece anlamsız bir hale geldiğini ifade etti. Fırat, “Hükümetin bu noktadaki katkısını kimse görmezden gelemez ancak gelin görün ki, KOSGEB’in ortaya koyduğu şartlar esnafa nefes aldırmayacak” dedi.

İşte O Şartlar

- 2019 yılında asgari 75.000 TL net satış hasılatı olan ve 2019 yılı ilk 5 aylık geliri ile 2020 yılı ilk 5 aylık geliri mukayese edildiğinde KDV ödemesinde asgari %25 azalış olan yani o ay esnafın bir mal satışı olsa KDV’yi fazla ödese yararlanma imkanı yok.

- Vadesi geçmiş ve tecil ya da taksitlendirmesi yapılmamış vergi veya Sosyal Güvenlik Kurumu borcu olanlar bu destek programına başvuramaz. Bu durumda olan esnafımız zaten yok denecek kadar az.

- Salgının işletmeler üzerindeki olumsuz ekonomik etkilerini azaltmak üzere uygulamaya alınan ve kamu bankaları tarafından uygulanan ‘İşe Devam Destek Kredisi’nden Kredi Garanti Fonu A.Ş. aracılığıyla yararlanan işletmeler ve KOSGEB KOBİ Finansman Destek Programı kapsamında girişimci işletmelere yönelik kredi faiz desteğinden daha önce yararlanan veya aktif durumda başvurusu olan işletmeler bu destek programına başvuramaz.

- Basit usulde vergiye tabi olan imalatçı esnaflar yararlanamaz.

“Hal böyleyken bir sıkıntı da KOSGEB kayıtlarında yaşanmaktadır. KOSGEB kayıt esnasında sicil gazetesi ve Ulusal tebligat adresine kayıt zorunluluğu getirmiştir.

Ulusal Tebligat adresi postanelerden alınmaktadır. Sokağa çıkma yasağı olan bu günlerde postane önünde uzun kuyruklar olmakta yüzde 50 kapasite ile çalışan postane ihtiyaca cevap verememekte salgın için zemin oluşturulmaktadır. Kaldı ki, postane önündeki kuyrukta bir tane güvenlik bulunmamakta insanlar sosyal mesafeye uymadan işlem yapmaktadır.”