Adaleti iki başlıkta düşünüyorum. Genel adalet sistemleri, kanunlar, devletin kanun adamları, yürütmenin sağlanmasında görevli kanun adamları, hukukçular! İkinci adalet düşüncemde kişisel adalet var, kişilerin kendi vicdanlarında sağlayabilecekleri adalet!
Meşhur Baba romanında Don Vito Carlione kızının düğününde tebrikleri kabul ederken ölü yıkayıcısı “Adalet istiyorum” diye Baba’ya geliyor. Ölü yıkayıcının kızını döverek çenesini kırmışlar ve kanunlar kayıtsız kalarak, adaleti sağlamamış, ölü yıkayıcı Baba’ya müracaat etmiş. Baba “Hâkim ve savcılara niye gitmedin? (aslında orijinalinde soruyu başka türlü soruyor, merak eden, orijinalinden bakabilir) Diye sorunca, ölü yıkayıcı; “Gittim, Baba, onlar adaleti sağlamadılar, adalet için sana geldim” demiş.
Bu adalet arayışı elbette doğru bir adalet arayışı değildir ve kanunlardan, kanun adamlarından ve devletten başka kimse adalet sağlayamaz! Adaleti devletten başka kimsenin sağlamaya çalışması devletin zafiyetini gösterir ve sonuçta bu durum anarşidir!
Kadın cinayetleri senede binli rakamlarla ifade ediliyor. Kabul edilemez! Eski koca tehdit ediyor, saldırıyor, silahla, bıçakla kadınları öldürüyorlar. Bu tehdit sürecinde ve şiddetin uygulandığı ana kadar devlet kadının çığlığını pek duyamıyor. Kanunlar, suçluyu, tehdit edeni caydıracak kanunları ya çıkaramıyor ya uygulamakta büyük sıkıntı var! Bu konu mutlaka ve acil olarak aşılmalı, kanunlar insanları korumalı ve suçlulara caydırıcı ceza uygulanmalıdır. Kimse veya kimseler de kanunlardan bağımsız, kanunlardan muaf ve kanunlardan üstün olamaz, adaletten kaçamaz! Şiddet ve ölüm tehdidi altında olan bayanlara silah verilebilir, silah eğitimi verilebilir; bu devlete ve şiddet ve tehdit altındaki bayanlara önerimdir! Kaçmasınlar, savaşsınlar!
Kanun Adamı Lawman, 1971 yılında çevrilmiş, ABD yapımı! Başrolde Burt Lancaster oynamış. Çok katı bir kanun adamı! Aklında tek bir düşünce var, kanunlar! Kanunların gereği yerine gelsin, gerisi teferruat! Kasabada bir aile kanunlardan bağımsız yaşamak istiyor, devlete ait veya özel mülkleri gasp ediyor, güçlü, silahlı adamları var! Kanun Adamı sonunda kanunun verdiği yetkiyle adaleti sağlıyor!
Adalet derken hep mahkemeler aklımıza gelir; gelmesin.
Kuran’da Nahl Suresi 90. Ayet; “Allah adaleti, iyiliği ve yakınlara bakmayı emrediyor”! Her Cuma hutbesinde okunuyor, kim dinliyor, kim anlıyor, kim anlamlandırıyor; şüpheliyim!
Kişi olarak adaletli olmayı haftaya yazacağım!
Ülkem ve insanlarım için adalet diliyorum!