DOĞUTÜRK
2015-04-06 18:25:00

Belediyeler, Cenaze İşlemleri ve Mezarlık için Bir Teklif!

Tevhit GÜLSEVEN

tevhitgulseven@gmail.com 06 Nisan 2015, 18:25

İstanbul’da bazı ilçelerde, Konya’da, Bursa’da, Osmaniye’de yakınlarımın cenazelerine katıldım; gördüm ki belediyeleri ölen insanların cenaze kaldırma işlemlerini üstlenmişler. Zengin- fakir telefonla aradığınızda belediye cenazeyi alıyor, yıkama işlemini yapıyor, hiçbir para talep etmeden ambülânsa cenazeyi koyarak kaldıracağınız Camiye gönderiyor.
Hoca gene belediyelerin kadrolu hocaları, mezarlığa geliyorlar, defin işlemleri bitene kadar yardımcı oluyor, evin önünde duasını edip, gidiyorlar.
Cenaze yıkamak, cenazeyi gece saklamak, kefenlemek için ve cenazeyi sevk etmek için tesisler yapmışlar. Personel hizmet ediyor, etraf kamerayla kontrol ediliyor; para bahşiş olarak bile yasaklanmış. Ha biz gene bir şekilde görevlileri alıştırırız (!); o sorun değil ama sistem oralarda böyle konulmuş!
Personel ve cenaze yıkama, hazırlama yerleri belediyelere ait.
Osmaniye Belediyesi herkes için anında portatif mezar taşlarını da yapıyor.
Belediyeler mezar parası adı altında şahıslardan para talep etmiyor.
Cenaze sahipleri bir cenaze için ortalama en az bin TL harcıyor. Asgari ücret bin TL’nin altında. Emekli maaş ortalamaları da ondan farklı değil.
Erzurum’da ihtiyaç duyanlar belediyeler tarafından kaldırılıyor; bu da adil değil!
İnsanlar artık yeteri kadar sağlam bütçelere sahip değiller.
Küçük bir ekstra masraf bile aile bütçelerini olumsuz olarak etkileyebiliyor, bozabiliyor.
Cenazede, cenaze sahiplerinin belediyeye koş, sağlık ocağına, malzeme için dükkâna koş, mezarlığa, belediyeye koşmak gibi işlemleri acılı olarak sürdürmeleri, bunları düşünmeleri doğru değil; insancıl da değil.
Artık Erzurum’da da belediyelerimizin cenaze kaldırma işlemini üstlenerek; cenaze sahibinin acılı gününde yalnız bırakmamaları gerekmektedir.
Yaşarken dikili ağacı olmayanlardan öldüğünde geride kalanlardan mezar parası alınması çok acı!
1- Belediyeler; cenaze kaldırma işlemlerini üstlenmelidirler. Bu sosyal adalet ve bir büyük hizmet için gereklidir.
2- Mezarlık için “mezar parasını” belediyeler kaldırmalıdırlar.
3- Zengin cenazeleri ile fakir cenazelerinin arasındaki görkem ve dini bidatler farkı gözlere güzel görünmemektedir. Adil cenaze kaldırma işi bu farklılığı ortadan kaldırır.
 
 
Ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ne bir uygulamayı başlatması için de teklif sunuyorum; katlı mezar sistemine geçmek!
 
Katlı mezar sistemine geçerek; mezarlıkların yetersizliği, çok büyük alanlara yayılması için büyük bir tedbir alınmış olacaktır!
Bu uygulama birçok ilimizde var; Erzurum’da niçin olmasın?
Kendi aile mezarlığında yatmak isteyen ve son bir arzusu bu olan insanların aile mezarlarında yer kalmadığından bu arzuları yerine getirilememektedir. Katlı mezarlara izin vererek insanların bu arzuları da karşılanmış olur!

Yorumlar (1)

Erdal mıhcı 10 Yıl Önce

Sayın Tevhit bey yazınız güzel ben birkaç cümle ilave etmek istiyorum.belediye ayrıca taziye çadırı kuruyor çay makinası bardakları çayı şekeri masa sandalye ve köpükten yemek tabakları veriyor

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.