Kızımın mezuniyeti nedeniyle Çankaya Üniversitesi’nin 2015 yılı mezuniyet törenindeydim. Çankaya Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Sıdkı Alp hocamın adını duymuştum ancak şahsen tanışmamıştım. Törende tanışmak nasip oldu. Sıdkı hocam bir eğitim duayeni. 1938 Erzurum Şenkaya doğumlu. 1957-1958 Öğretim yılında Yavuz Selim İlköğretmen okulunu 3.lükle bitirir ve 1959-1960 Öğretim yılında Bursa Eğitim Enstitüsü Fen Bölümünden mezun olur. Öğretmenlik hayatına 1960 da başlar. 1966-1968 tarihlerinde bir dershanede matematik öğretmeni olarak çalışır. 1970 yılında öğretmen Süheyla Bilaloğlu ile evlenir. İki eğitimci bir birlerine destek vererek Ankara’da büyük işlere imza atmaya başlarlar. İki kız, bir erkek üç çocuk babası ve annesi olurlar.
Dershane hocamızın girişimci ruhunu kamçılar. 1969 yılında Ankara’da Özel Arı Dersanesini kurar. Dersaneden kazandığını kalıcı kurumlaşmaya harcamaya koyulur. 1984 tarihinde Özel Arı Kolejini kurar. Çok geçmez bir yıl sonra Özel Arı Kolejinin ilk kısmını açar. 1991 yılında da bu kervana Özel Arı Fen Lisesi’ni katar. 2000 yılında da Özel Arı Kolejinin Ön okul kısmını kurar. Kendini geliştirmeyi de ihmal etmez, 1993-1995 yıllarında Matematik Lisansını tamamlar. Kuruluşundan buyana Arı Eğitim-Öğretim A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını yürütmektedir. Kalıcı olmanın, kurumlaşmanın vakıf yoluyla olduğunu bilerek işi oluruna bırakmaz, sağlığında kendi adıyla 1996 yılında Sıtkı Alp Eğitim Vakfını kurar. İyi de eder.
Vatanı, bağımsızlığı ve şerefi elinden alınarak bir Afrika, Ön Asya ya da Orta Doğu toplumu yapılmak istendiği bir zamanda Erzurum Kongresi’ni yapan, Erzurum nüfusuna Mustafa Kemal Atatürk’ü kaydederek nüfus cüzdanı veren ve fahri hemşerisi yapan, cumhuriyetin kurulmasında yardımcı olan ve onun değerlerini takdir eden Erzurum’un bir evladı olma gururunu yüreğinde taşıyan ve içerisine sindiren Sıdkı Alp hocamız, 1997 yılında Çankaya Üniversitesi’ni kurar. Üniversitesinin adını ÇANKAYA koyması bile dün olduğu gibi bugün de bizde bu ruhun yaşadığını göstermektedir.
Mezuniyet töreninde Sıdkı hocamız yaptığı konuşmada Çankaya Üniversitesi’nin 1997 yılında açılışını merhum, Cumhurbaşkanı ve devlet adamı Süleyman Demirel’in yaptığını söyleyerek, kendisini rahmetle ve minnetle andı.
Konuşmasında birçok sayılar verdi. “2014-2015 öğretim yılında; 271 ön lisans, 5294 lisans, 1297 yüksek lisans ve 77 doktora öğrencisi olmak üzere toplam 6939 öğrenci ile eğitim öğretim yapmanın mutluluğunu yaşadık. Bu öğretim yılı ile birlikte mezun olan öğrenci sayımız da 9635’e ulaşmıştır. Çeşitli tarafsız değerlendirme kuruluşlarının yaptığı araştırmalarda BAŞARILI ÜNİVERSİTELER sıralamasında hep ilk on üniversite arasında yer alıyor olmamız da bizleri çok sevindiriyor, ”dedi.
Halen Çankaya Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı görevini yürüten Sıdkı hocamız konuşmasının bir yerinde gençleri uyarmayı da ihmal etmedi ve Mevlana’dan bir özdeyiş de söyledi:
“Ulusal ve küresel sorunlara duyarlı olan, sorgulayan, araştıran, okuyan, tartışan, fikir üreten, bu fikirlerini korkmadan ifade edebilen ve yakın tarihini çok iyi bilen “Türk Gençliği ”ne her zamankinden çok daha fazla ihtiyacımız vardır.”
Sevgili gençler,
Yaşam sürecinizde özünüz sözünüz bir olsun.
Ünlü düşünür Hazreti Mevlana’nın dediği gibi “Ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol”
Sıdkı hocamızın Erzurum’a olan bağlılığının lafta değil, özde olduğunu gösteren en güzel örnek; Erzurum Valiliği karşısında eğitimci eşi Süheyla hanımefendi ve kendi adıyla 250 kişilik Özel Süheyla Sıtkı Alp Kız Öğrenci Yurdu’nu yaptırarak Atatürk Üniversitesi’ne 2011 2012 yılında bağışlamasıdır. Başkasının evladı başkasına ucuzdur. Ülkede insan kaçakçısı, devşirme ocakları, toplama kampları ya da insan avcısı görevini üstlenerek kendilerine ucuz olan vatan evlatlarına yurt ya da barınma hizmeti veriyoruz adı altında toplayarak aklını, vicdanını ve irfanını hür kılmadan tüm hürriyetlerini elinden alarak hizmet ettiklerini ileri sürenler var. Gerçek hizmet Sıdkı ve Süheyla Alp’in hizmeti gibi olur. Ülke gençlerini şu ya da bu adlarla bölmeye rıza göstermeden eğitim ve yardım işlerini yürüten Sıdkı hocamı ve eşi Süheyla hoca hanımefendiyi bir üniversite hocası olarak tebrik ve takdir ediyorum.
Törende bir Erzurumlu olarak kendisiyle gururlandım. İçimden şunlar geçti, “Şenkaya’dan kalk Ankara’ya git, kimi kimsesi yok tek başına mücadele, mücadele, bu güzel kurumları kur ve yoluna devam et. İnşallah Çankaya üniversitesi de 1636 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde Massachusetts eyaletinin Boston şehrinin Cambridge mahallesin kurulan Harvard Üniversitesi gibi alanında ülkemizin ve dünyanın en önde gelen üniversitelerinden biri olarak eğitim hayatını sürdürür.”
Kalkıp yanına gidip içimdeki bu takdir duygularını kendisine ileterek tanıştım. Keşke kızımı Çankaya Üniversitesine ilk yazdırmaya gittiğimde tanışsaydım. Nasip mezuniyette oldu
Alp ailesine sağlıklı ve uzun ömürler dilerim..
Erzurum’da açılan Bilkent okullarının bir şubesi gibi Özel Arı okullarının bir şubesinin de Erzurum’da açılması dileğiyle…