Yıl 2001. Bir grup Japon Erzurum’a gelir. Dönemin Yakutiye ilçe belediye başkanı Ebubekir Gülakar’ın kapısını çalarlar. İzzet-i ikramın ardından içlerinden birisi kendilerinin Erzurumlu olduğunu söyler. Japonya’da milyonları peşinden koşturan bir tarikattan olduklarını ve hocalarının kendilerine bu bilgiyi verdiklerini söyler. Atatürk Üniversitesi İngiliz dili ve Edebiyatı bölümünden Öğretim görevlisi Yavuz Konca ile bir araya gelinir ve tarif edilen yere gidilir. İşaret edilen yer bizim Dadaş köy’dür. Meğerse bu tarikata göre bizim Dadaş köy, çok önemli bir tapınaktır. Yavuz Konca hoca, Japonya’ya davet edilir ve krallar gibi ağırlanır. Sonuç; Japonlar can-ciğer hemşehrimizdir ve samuraylar bu tarihten sonra akın akın Erzurum’a gelecektir..! Yani Japonya artık Erzurum’a o kadar uzak olmayacaktır…
2001 yılında yaşanan bu vakıaları eminim ki herkes hatırlamıştır. Aradan yıllar geçmiş ne hemşehrimiz (!) olan Japonlar tarafından ne de bizim taraftan konuyla alakalı bir gelişme ne yazık ki olmadı. Hani her fırsatta turizm kenti olduğumuz ve her geçen gün parlayan bir yıldız olduğumuz söyleniyor ya hem Kültür ve Turizm bakanlığı nezdinde hem de yerel yollarla veyahut siyasilerimizin maharetleriyle konuyu kimse irdeleyip de bu işten bir şey çıkar mı dedi mi acaba..? Çünkü; uzak doğunun teknoloji devi olan Japonya ile kurulacak dostluk daha doğrusu hemşehrilik, Erzurum’u uçuşa bile geçirebilirdi.
Kaldı ki, Erzurum’un töre, gelenek, yaşam tarzı gibi birçok alanda benzerlikleri olan Japonya’dan hiçbir şey kazanamazsak bile Erzurum’un turizmdeki milyonluk hedefine katkı sağlamış olmaz mıyız..? Olmadı depremle iç içe yaşayan çekik gözlü hemşehrilerimizden deprem bölgesinde nasıl bina inşa edilir onu öğrenemez miyiz? O da mı olmadı zengin, gelişmiş ve zararı olmayan dostlarımız olur. Kim bilir, belki de Dadaş köylü hemşehrilerimiz (!) yıllardır beklediğimiz ama gelmeyen sanayiyi ata yurtlarına getiriler… Hani derler ya, çıkmadık candan umut kesilmez ya, o halde irdelemek gerekmez mi..?
Demem o ki; Uzak doğunun yıldızı Japonlarla ilgili olarak Erzurum Dadaş köy ana fikirli bir çalışma yapıp, iade-i ziyaret yapmanın zamanı geldi de geçiyor. O dönemdeki yöneticilerimiz akıl edemedi belki ama şimdiki siyasi neferlerimiz hem bir gezi yapar hem de konunun aslını astarını öğrenmiş olurlar. Hiçbir şey olmazsa bile yarın seçim meydanlarında hatıra olarak seçmene anlatacakları bir şeyleri olur..!
Sözün özü, şimdi tam zamanıdır. Çünkü; Erzurumlular olarak bizler çok iyi biliriz ki; çay gibi, bekleyen her şey soğur, acır ve bayatlar.