DOĞUTÜRK
2024-03-03 13:40:17

Denetleme Kültürü!

Tevhit GÜLSEVEN

tevhitgulseven@gmail.com 03 Mart 2024, 13:40

Bir görev verir veya alırsınız, bu hayatın işleyişi ile ilgili olmazsa olmazıdır. Sana şöyle yapmanı istemiştim; sen ne yapıyorsun yerine; işin gerçekleşeceği yere giderek bizzat bakmak demektir; denetlemek!

Denetlemek önce otokontrolle başlayan kişinin kendisiyle ilgili kendini denetleme, diğeri de yaptığınız işlerdeki kontrollerdir.

Denetime maruz kalmayan her emir, eğri büğrü işlere sebep olur.

Kendimi denetliyorum! Bu hafta kaç sayfa kitap okudum, yaptığım işlerle alakalı yeni bilgiler buldum mu, hedefime ulaşmak için yaptığım planım işliyor mu? A, B, C planlarımı yaptım mı? Haftalık yürüyüş adım hedefimi yakaladım mı? Yeteri kadar jimnastik yaptım mı? En önemlilerinden birisi ise düşünmek için kaç saatimi ayırdım, gelişmem için, kendimi güncellemem için ne yapıyorum? Sosyalleşebilmek için, aileme, insanlara faydalı olabilmek için, insanlara zarar vermemek için neler yapabildim?

Toplum veya kişisel işlerde denetlemeler, yaşam kalitelerinin yükselmesiyle alakalıdır. Basın bunun için vardır ve toplumun hem aynası hem doğru bilgi ve haber alma kaynağı olan basının ahlaklı, dürüst ve toplumun yanında olması ile mümkündür. Basını denetlemek görevi ise topluma aittir! Bu vatandaşın doğru haber yapmayan, haber saklayan, doğru söze sütun ayırmayan basına medeni yollardan tepki göstermesi demektir.

Ve devletin bütün kurumları ile vatandaşı koruması için mutlaka denetimleri çok dürüst, titiz ve acımasız sayılabilecek boyutlarda denetlemelere ağırlık vermesi, zaman ayırması demektir.

Devlet, hayatımızı direkt ilgilendiren ilaç şirketlerini, gıda üreticilerinin bütün kanallarını denetlemesi olmazsa olmaz görevidir. Vatandaş tükettiği bütün ilaç, yeme içme gibi alanlarda ne tükettiğini bilmelidir. Hileli, eksik ölçülü, sahte, kutusu başka içi başka içerikli gıda, kimyasal ve ilaç katkılı yiyecek gibi hiçbir üretime devlet izin vermemelidir.

Denetim kaliteyi yakalamanın ilk şartıdır. Denetlenmeyen her şey gittikçe kalitesini, muhteviyatını, özelliğini ve işe yararlığını kaybedeceği gibi; insanlara, tabiata, hayvanlara da zararlı ve hatta zehirli hale gelecektir. Bu kaçınılmaz bir sonuçtur.

Et, süt ürünleri başta olmak üzere; içlerinde ne eti, peynirlerde süt yerine margarin mi kullanıldığını denetlemeye tabi tutmazsanız; sadece fiyatı ucuz olanı araştırır, o her neyse alabildiğimizi yeriz!

Kimse denetimden kaçmamalıdır, hiç kimse de denetlemekten kaçmamalıdır, hiç kimse denetimden muaf olmamalıdır! Devletin asıl görevi kendini ve piyasayı yani her şeyi denetlemektir, şeffaf olmaktır.

Herkes yaptığı işin hesabını şeffaf olarak vermek zorundadır. Bir kuruş, milyonlarca insanın da aynı zamanda hakkıdır. Haklar, denetlemenin kalitesiyle doğru orantılıdır ve ancak denetleyerek insanların hakları kendilerine verilebilir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.