Buna göre; liselerde 50 ortalamayla sınıf geçme uygulamasına son verildi. Alt sınıf dahil 6'dan fazla derste başarısız olan öğrenci sınıfta kalacak. Kalınan sınıf kademesi ertesi yıl tekrar okunacak.
AÇIK LİSEYE GEÇİŞLERE KISITLAMA
Açık liseye geçişler de zorlaştırılıyor. Yönetmeliğe göre, istisnai durumlar hariç açık liseye geçiş mümkün olmayacak.
DEVAMSIZLIK KURALI DA DEĞİŞTİ
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle devamsızlık kurallarında da değişikliğe gidildi. Özürsüz devamsızlık süresi 10 günü aşan öğrenciler not ortalamasına bakılmaksızın başarısız sayılacak. Özürsüz 2 gün üst üste devamsızlık yapan öğrencinin durumu velilere bildirilecek.
Yeni düzenlemenin eğitime getirdiği yenilikler ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz Bilkent Üniversitesi E.E.B.E. Öğretim Üyesi ve Bilkent Malatya Okulları Koordinatörü Emre Aksakallı önemli açıklamalarda bulundu.
Emre Aksakallı, “Bu düzenlemeler eğitimcileri motive eden bir gelişme oldu. Okul yılları salt bilgi aktarmanın dışında gençleri belli bir yaşam disiplinine sokma sürecidir. Bir yetişkin 3 gün mazeretsiz işe gitmezse istifa etmiş sayılır, işinde başarısız olursa kovulur. Bunlar sınıfta kalmanın yaşamdaki izdüşümüdür. Sınıfta kalmak yaşamla ilgili ‘kazanma ve kaybetme’ düşüncelerine alıştırmaktır. Üniversiteye kadar bu kaygıyı yaşamadan gelen biri, bunu iş hayatına, evlilik hayatına ve sosyal yaşantısına da taşır. Son 10 yıldır lisede sınıfta kalmanın bir efsaneden ibaret olduğu algısı yaygınlaştı. Öğretmenler biliyor ki sınıf geçme konusundaki rahat sistem; davranış, disiplin, akademik ciddiyet gibi kavramları ortadan kaldırdı. Sınıfta uyuyan, video çeken, disiplinsiz tavırlarla öğretmenle dalga geçenlerin bu davranışının altında bedel ödemeyeceğini bilmek yatıyordu. Bir şekilde sınıfı geçeceğini bilen öğrenci kuralları suistimale daha açık hale gelir. Bu yeni kararın, sınıfta öğretmene gösterilen saygı, sınıf içi huzur ve öğrenme ortamı ile kaliteye çok faydası olacak.” Dedi.
ÇOK GEÇ KALINMIŞ VE YERİNDE BİR KARAR
Eğitim camiasında, liseler için herhangi bir engelle karşılaşmadan geçilebilecek bir eğitim kademesi olduğu düşüncesinin dillendirilip, sıklıkla eleştirildiğinin altını çizen Emre Aksakallı, “Bu karar, Bakanlığın öğretmenlerin arkasında durduğunu, gerektiğinde öğrencinin ‘sınıf tekrarı’ yapabileceğini gösteriyor. Bir diğer eleştiri de sınıf geçeceğini bilen öğrencilerin dersler üzerindeki tutum ve motivasyonlarının olumsuz yönde etkileneceği yönündeydi. Hem öğrenciler, hem de öğretmenler için doğru bir karar olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
YÖNETİCİLER YERİNDE BULUYOR
Konuyla ilgili çeşitli okulların yöneticileriyle de istişare ettiğine vurgu yapan Aksakallı, kararın eğitim dünyasına da olumlu yansıyacağını belirterek, “Görüştüğüm eğitimciler, ‘Yönetmelikte Sınıf tekrarına ilişkin maddeler yer alıyordu ancak ilgili müdürlüklerin, yetkililerin okul idarelerine tavsiyeleri ile öğrenciyi sınıfta bırakmama uygulaması zaman içinde teamüle dönüşmüş, lisede sınıfta kalma kaldırılmış gibi bir hava oluşmuştu. Sınıfta kalmanın zorlaşmasıyla birlikte öğretmenin otoritesinin zayıfladığına yönelik şikâyetler alıyorduk’ dediler.” diye konuştu
BAKAN TEKİN, EĞİTİM CAMİASINI ÖZÜMSEMİŞ BİR İSİM
Emre Aksakallı sözlerini şöyle tamamladı; “Milli Eğitim Bakanımız Yusuf Tekin, eğitim camiasını özümsemiş bir isim, bu sorunlara hâkim biri olduğu için konuyu dikkate aldı ve harekete geçti. Devamsızlıkla ilgili de son sınıfta okula gelmeyen öğrencilerle ilgili okul idareleri sıkıntı yaşıyordu. Bunun önüne geçilmesi de faydalı bir uygulama. Ümit ediyorum eğitim camiasına başarılar getirir.”