Türkiye'nin ekonomik büyümesinin yavaşlamasının en çok istihdam piyasasını etkilediğini anlatan ESGİAD Başkanı Alim, “En son açıklanan TÜİK verileri de bizim tespitimizi doğruladı, Nüfusumuz 3 bin 409 kişi daha azaldı, son 6 yılda 79 Bin 749 insanımızın göç ettiğini belirterek, böyle giderse gelecek 10 yılda da yaklaşık 130 bin daha göç verebileceğimizi gösteriyor. Erzurum’ da Gençlerin işgücüne katılımı düşük, Eğitimden işgücü piyasasına geçişte yaşanan sıkıntılar, işsizlik oranlarının yüksek olması ekonomik ve toplumsal sorunlara yol açıyor.” dedi. İŞSİZLİĞE ACİLEN ÇÖZÜM BULUNMALI Erzurum'daki, iş dünyasında, bir düşüncenin, fikrin hayata geçirilmesi yönünde motivasyon eksikliği bulunduğunu dile getiren, Mehmet Nuri Alim, daha sonra şunları kaydetti; “Genel olarak baktığımızda, genç müteşebbislerin, bir düşüncenin bir fikrin hayata geçirilmesi yönünde cesaretlendirilmeleri gerekiyor. Morale, cesarete ve fikir paylaşımına ihtiyaç var. Biz bunu gördük" bu eksikliği tespit ederek, çevresi buna uygun olmayan girişimcilere destek ve katkı verilerek. Erzurum'un son yıllarda gelişen kış turizmi ile birlikte ticari hayat, Tarım ve Hayvancılığı da geliştirmek gerekiyor. Erzurum’da fabrikamı yok o halde gerek çevre ülkelerdeki, gerekse tüm Türkiye deki fabrika lardaki üretilen ürünleri ilimizde ihracatını yapabiliriz, Hem istihdam hem de ilimizin ekonomisi için çok önemli olan ESGİAD olarak 29. 01. 2015 deki basında yer alan EXPO projemize, başta Valilik olmak üzere Büyükşehir belediyesi ile birlikte ortak proje olarak yürütebiliriz.
İŞGEM MODELİ Ülke kalkınmasının dinamik gücünü oluşturan gençlerin istihdamındaki bu açmazın, üzerinde acilen durulması gereken bir meseledir, "Türkiye gibi dünyanın en büyük 20 ekonomisi arasında yer alan ve 2023 yılında ihracat ve GSMH açısından kendisine büyük hedefler koyan bir ekonomide, bu istihdam verileri çok umut vermemektedir. Yeni istihdam alanları açmanın yolu, yeni ve üretken yatırımların artmasıdır. Bu da iş dünyasının ve yatırımcıların işidir ancak iş dünyasının yatırım iştahını arttıracak olumlu konjonktür koşullarını ve uygun yatırım ortamını yapmak için Başta Valilik olmak üzere büyük şehir belediyesi, üniversite ve diğer STK lar la birlikte gerek ESGİAD olarak ortak akıl platformu oluşturarak 2014 yılında KOSGEB ten geçmeyen projemiz İŞGEM oluşturalım. İŞGEM’ler bölgesel kalkınma anlamına da geliyor ilimiz ve bölgenin kalkınmasına önemli katkılar sağlayan İŞGEM’ler ve buralarda gelişen, palazlanan İşletmeler bölgelerine daha güçlü KOBİ’ler olarak ülke ekonomisine katkı sağlayacaklardır
HIZLI TREN
Erzurum ekonomisi ve turizm açısından çok büyük önem arz eden hızlı trenin bölgedeki tüm faaliyetlerin canlanmasına ve bölgenin kalkınmasında çok önemli yer teşkil edecektir. Erzurum'a gelecek böylesi bir yatırımın tüm Doğu Anadolu bölgesinde olumlu etki yapacak ve Bu proje Yani Erzurum'a hızlı tren projesi batı bölgelerimizi göç baskısından kurtaracak bir projedir. Başta Valilik olmak üzere, Büyük şehir belediyesi, Üniversite ve diğer STK lar, Gelin birlik olalım bir çatı altında birleşelim ortak akıl noktasında birleşelim, Akıllı insan başkalarının aklını kullanan insandır diyerek Erzurum için strateji geliştirerek bir nebzede olsa göçün önüne geçmek için çalışmaları başlatalım.“
ALİM: ERZURUM DA İŞSİZLİK YOK, KAYBEDİLEN GENÇLİK VAR
ALİM: ERZURUM DA İŞSİZLİK YOK, KAYBEDİLEN GENÇLİK VAR
DOĞUTÜRK DOĞUTÜRK
Ekonomi
Erzurum Stratejik Girişimci İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı (ESGİAD) Mehmet Nuri Alim, Erzurum’un kan kaybettiğini, hem beyin göçü hem de ekonomik göç verdiğini ve sadece göç vermekle de kalmayıp kalitesiz bir göç aldığımızı belirtti.
Paylaş: