Vedat REFAYELİ
Tıpkı tarihi Kırkçeşme hamamı gibi şehirde iz bırakmış, kurumsal kimliği olan yerlerden biriydi Kral Otel.
Bugün Üniversite öğrencilerine yurt olarak hizmet veren Otel Oral gibi uzun bir dönem Erzurum’un bilindik şehir otellerindendi.
Erzurum’a gelen çoğu ünlü siyasetçi, sanatçı ve işadamının konakladığı mekandı.
Şehir merkezinde olması sebebiyle, henüz Palandöken’de ki oteller de yokken, müşterilerinin illa ki konakladığı yer olan Kral Otel de tarihin karanlık sayfalarında yer almışa benziyor.
Pandemi sonrasında hizmetine son verilirken ve kapısına kilit vurulan Kral Otel, hem ekonomik sıkıntıların, duyduğuma göre hem de varislerin kadrine uğramış görünüyor.
Her geçtiğimde kapalı olmasından ötürü içimin cız ettiği otel, şehir insanlarını da üzmüş gibi.
***
Daha 2000’li yılların başlarında sahibi Hakan Kral Yılmaz’ın yüksek maliyet ile gerçekleştirdiği restorasyona rağmen öyle bir otelin kapanmasına, şehirde yaşayan biri olarak elbette ki ben de çok üzülüyorum.
Dönemin tanınmış mimarlarından Serhat Nalbantoğlu, her katı ayrı ayrı tasarlamış, Osmanlı, Selçuklu ve Cumhuriyet ruhunu taşıyan restorasyon gerçekleştirmiş, çalışmaları otelcilik ve de turizm sektöründe de parmakla gösterilmişti.
Hatta yakından tanıdığım ve görüştüğüm otelin sahibi Hakan Kral Yılmaz, bir süre önce ziyaret ettiğimde otel ile Palandöken arasına bir teleferik hattı kırmayı planladığını da söylüyordu.
Yazık oldu, dilerim bir an önce otel eskisi gibi küllerinden bir kere daha doğar ve Turizm başkentine yakışır bir otel olarak yeniden ‘ben de varım’’ der.