DOĞUTÜRK

EBK, ELDE KALAN HAYVANLARI ALMALI

Ekonomi

Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, Kurban Bayramı’nda satılmak için pazara çıkarılan kurbanlıkların büyük bir bölümünün elde kaldığını belirterek, “Doğu çiftçisi zor durumda. Çiftçi bayramda sevinç yerine hüzün yaşadı. Kurbanlıklar elde kaldı. Et ve Balık Kurumu, çiftçinin elinde kalan hayvanları makul bir fiyata satın alıp kesmesi gerekiyor. Tek çözüm budur” dedi.

Kurban Bayramı için pazarlara çıkarılan kurbanlıkların büyük bir bölümü ülke genelinde olduğu gibi Doğu çiftçisinin de elinde kaldı. Hayvanları yarı fiyatına satan çiftçinin gözü şimdilerde Et ve Balık Kurumu’ndan (EBK) gelecek haberde. Bu konuda çareyi ülkenin en köklü sivil inisiyatif grubu olan Ziraat Odası’nda arayan çiftçiler, Başkent’ten gelecek haberi bekliyor. Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, EBK’nın elde kalan hayvanları uygun bir fiyata alması gerektiğini ifade ederek, çözümün ancak bu yolla sağlanacağını öne sürdü. Doğu çiftçisinin bayramı hüzünlü bir şekilde geçirdiğine vurgu yapan Harmandar, “Kurban Bayramı’nda Doğu çiftçisi kelimenin tam anlamıyla hüzün yaşadı. İstanbul ve İzmir’e büyük ve küçükbaş hayvan götüren çiftçiler, mallarının yarısını geri getirdi. Besici zararına satış yaptı. Vatandaş, 200 kilogramlık bir ineği yarı fiyatına aldı. Bayrama odaklanmıştı çiftçi fakat zarar edercesine emeğini yarı fiyatına elinden çıkardı. Bu bayram besici zarar etti. Bayram bizim için hüzünlü geçti. Vadeli mal aldı besiciler Kurban Bayramı için... Büyükşehirlere hayvan götüren çiftçilerimiz büyük bir şekilde zarar etti. Doğu çiftçisi yaklaşık 20 gündür büyük kentlerdeydi. Ellerindeki malı yok yere sattı, birçok malda elde kaldı” dedi.

 

“Asıl sorun şimdi başlıyor”

Kurban Bayramı için pazara çıkarılan hayvanların büyük bir bölümünün geri geldiğini anımsatan Mücahit Harmandar, asıl sorunun yeni başladığını kaydetti.

Harmandar, şöyle konuştu:

“Asıl sorun bundan sonra başlıyor. Satılamayan hayvan geri geldi. Onlara ot ve saman lazım. Fiyatlar gittikçe yükseliyor. Buna bir önlem alınması lazım. Sivil inisiyatif grupları ve Devlet işbirliği yaparak sorunları ortak bir akılla çözmesi gerekiyor. Yoksa çiftçi ekonomik dar boğaz içerisinde boğulur. Et ve Balık Kurumu, bundan 20 gün önce dışardan gelen hayvanları kesti. Depolar doldu. Devletimizin yapacağı şey; bu geri gelen kurbanlıkları çiftçinin elinden normal bir fiyattan satın alıp kesmesi gerekiyor. Çünkü ot ve saman pahalı. Geri gelen hayvanlara bakma imkanımız yok. Bunların biran evvel kesilmesi lazım. Geri gelen hayvanların çiftçinin elinden biran evvel çıkarılması gerekir. Çiftçi daha fazla perişan olmadan Devletimizin bu konuya el atması gerekir.”

 

“Teşvik için her türlü belge isteniyor”

Hayvancılığa destek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çiftçilerden türlü türlü belge istediğini ifade eden Erzurum Ziraat Odası Başkanı Mücahit Harmandar, sözlerine şöyle devam etti:

“Et fiyatı düşüyor ama sorunlar kat ve kat büyüyor. Kıyma 20 lira şuan. Hiç olmazsa kasaptaki fiyatlar düşsün fakir fukara da böylelikle yeni kesilecek olan hayvanların sayesinde et yesin. Teşvik için bizlerden o kadar çok belge isteniyor ki hepsi ayrı bir dert. Devlet 200 ve 300 lira destek veriyor. Biz diyoruz ki; 200-300 lira teşvik yerine çiftçinin zararlarının karşılanması noktasında yeni bir politika üretilmelidir. Bakanlık kooperatiflere süt ineği dağıttı. Bu hayvanlar 6 bin liraya mal oldu. Şuan bu hayvanların fiyatı 2 bin-2 bin 500’e düştü. Peki bu zararı kim ödeyecek? 300 lira teşvik bu zararı karşılayabilir mi? Onun için çözüm şart. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı etkin bir politika üretmeli. Çiftçiye farklı farklı öneri sunuluyor destek için bunların hepsi çok uzun işlemler. Teşviki bizim buradaki çiftçiler alamaz. Niye alamaz? Deniliyor ki teşvik için Damızlık Yetiştiriciler Birliği’ne kayıt olunacak. Suni tohumlama yaptırmış olacaksın. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne girmiş olacaksın. Daha neler neler... Bizim bu şartları yerine getirmemiz zor.”

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.