Muhiddin YAZICIOĞLU'nun haberi
Erzurum İl Özel İdaresi’ne ait taşınmaz malların satışıyla ilgili muamma devam ediyor. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Erzurum İl Genel Meclisi Başkanı Bülent Taşkesenligil, Yeni Belediye Yasası’nın bu soruna çözüm oluşturacağını bildirdi. Taşkesenligil, “İl Özel İdaresi’nin gelirlerini arttırabilmek için önce gayrimenkullerde oturan kiracılarla günümüzün şartlarına göre bir sözleşme yapıldı. Ancak 500’e yakın kiracıyla uğraşmanın zaman kaybı olduğundan gayrimenkullerin satılıp yerine daha fazla gelir getirecek bir yatırım yapmayı düşünüyoruz” dedi.
Taşkesenligil, şöyle devam etti:
“ Geçen yıl İl Özel İdaresi’nin gelirlerini arttıracak çalışmalar yaptık. İl Özel İdareleri rutin gelirlerinin dışında nasıl bütçe yapıyorlar bunu öğrenmek için meclis üyelerimizle diğer şehirleri gezdik. Çanakkale’de şunu gördük; gemi işletmeciliğini İl Özel İdaresi yapıyor ve iyi gelir elde ediyor. Denizli’de Pamukkale travertenlerinin işletmeciliğini de İl Özel İdaresi yapıyor. Bütçelerinde önemli bir rol oynuyor bu işleyiş... Biz de bütçemizi nasıl arttırabiliriz diye çalışmaya başladık. Kurumun baya bir gayrimenkulü var ama 1980 yılında kiraya verilmiş. Kiracılar 1980 yılının sözleşme koşullarıyla oturuyor. Bir de bu 30 yıllık zaman içerisinde devredilmesi yasak olmasına rağmen hava parası karşılığı başka birine devredilen dükkanlarımız bile olmuş. Yani aldığımız kiralar ya çok az ya da dükkanlarımız başkasına devredildiğinden dolayı bizdeki muhatabı başka biri... Burada oturan başka biri olunca da düzenli bir kira geliri elde edemedik. Biz 500’e yakın dükkanımızdan değerinden çok az gelir elde ediyorduk. Nasıl gayrimenkullerde gelirlerimiz arttırabiliriz diye düşündük. Bundan sonraki kiralarımızı muntazam alalım diye bir kereye mahsus dükkanları gayrimenkullerin içerisinde bulunan kişilerle devir yapmayı uygun gördük.”
Gelir getirecek bir yöntem aranıyor
Gayrimenkulleri satıp yerlerine gelir getirici yatırım yapmayı düşündüklerini söyleyen Erzurum İl Genel Meclisi Başkanı Bülent Taşkesenligil, gayrimenkullerle ilgili önemli fizibilet çalışması yaptıklarını ifade etti.
Taşkesenligil, “Biz gayrimenkullerle ilgili önemli çalışmalar yaptık. Ama bizden sonra gelecek olan meclis üyeleri bunu yapacak mı, yapmayacak mı bilemiyoruz. Elimizdeki gayrimenkullerin getirisi az... Bunları satalım yerlerine gelir getirici işler yapalım dedik. Netice itibariyle 8-10 gayrimenkulün yerine 1 veya 2 yerde gayrimenkul olduğunda muhatabımız da tek olur. Ya da biz işletelim diye düşündük. Bunun içinde elimizdeki gayrimenkulleri satma yoluna gittik” şeklinde konuştu.
Yeniden fiyat tespiti yapılacak
Taşkesenligil, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk’ün kuruma ait işyerleriyle ilgili satışı hukuki problemlerin doğacağını söyleyerek çalışmayı İl Özel İdaresi’ne geri gönderdiğini bildirdi.
Taşkesenligil, şöyle dedi:
“Ekspertiz tarafından bize bir fiyat çıkarıldı. Hemen hemen aynı metrekareye sahip aynı konumda olan iki binanın birine 22 milyon lira, diğerine 8 milyon gibi bir fiyat çıkartıldı. Bu da bizim hoşumuza gitmedi. Bizde 8 milyona değil 13 milyon liraya satacaksak satalım diye karar aldık. Vali Sebahattin Öztürk’de haklı olarak kanunda meclisin böyle bir yetkisi olmadığından dolayı bize geri gönderdi. Fiyat tespitinin yeniden yapılması için idareye iade edildi ilgili çalışma. Fiyat tespiti tekrar yapıldı ama süreç uzadı ve bugüne kadar geldi.” Gayrimenkullerin satışının yeni belediye yasasıyla netleşeceğini öne süren Taşkesenligil, “Yeni çıkacak olan Büyükşehir Yasası’nı bekliyoruz. Bu yeni yasa çıktıktan sonra Valilik tarafından bir komisyon kurulacak. İlgili konu ve taşınır taşınmaz mallar o komisyonda görüşülecek. Artık yerel seçimlerden sonra çıkacak yasayı beklemek zorundayız. Kanun çıktıktan sonra iş yerlerinin satılıp satılmayacağı belli olacak” dedi.