MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Taner Bayır ile görüşen AK Parti Ekonomi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş, Yeni Ekonomik Dönüşüm Paketi, Dünyada ve Türkiye’de ki ekonomik beklentiler ile gelecek öngörüsünün yanısıra; bölgesel sorunlar gibi konular üzerinde çalışmalar yaptıklarını söyledi. MÜSİAD’IN KALKINMA ÖNERİLERİ MÜSİAD Başkanı Bayır ise başta Erzurum olmak üzere; bölge ekonomisini canlandıracak projeleri dile getirerek destek istedi.
Bayır, öncelikli olarak Hızlı Tren Projesi’nin ihaleye çıkarılmadan Yüksek Hızlı Tren Projesi olarak değiştirilmesi gerektiğinin altını çizerek, bölgeden yapılan uluslararası veya ulusal demiryolu nakliyeciliği ile yolcu taşımacılığında ki hizmetlerin daha sağlıklı yürütülmesi için İşletme Bölge Müdürlüğü kurulması gerektiğini vurguladı. Palandöken Lojistik Köy’ün 2. etap ihalesinin biran evvel yapılarak çalışmalara başlanmasını da isteyen Bayır, Erzurum-İran Demiryolu hattının da biran önce kurulması gerektiğini bildirdi. Erzurum, Kars veya Erzincan’dan İran’a gidecek bir nakliyenin önce Sivas’a ardından Malatya, Elazığ, Muş ve Van güzergahından yaklaşık 1300- 1400 kilometrelik mesafeden sonra İran’a ulaşabildiğini anlatan Başkan Taner Bayır, Erzurum’un Horasan ilçesinden İran’a yapılacak bir demiryolu hattı ile bu mesafenin 200 ile 300 kilometreye kadar düşeceğini belirtti. Bayır, böylece işadamlarının hem zaman hem de ekonomik kayıplarının önlenmiş olacağını savundu.
Ayrıca yerel yönetimlerin ellerindeki arsaları yatırıma kazandırması, Erzurum-Hınıs karayolunun kısaltılması, İran ile Türkiye arasında düşünülen Ortak Sanayi Bölgesi’nin kısa sürede kurulması, vergi oranlarının düşürülmesi, takas yolu ile ticaretin geliştirilerek desteklenmesi ve Türkiye İran Serbest Ticaret anlaşmasının da kısa sürede yürürlüğe sokulmasını istendi.
YATIRIMCI ARSA BULAMIYOR
Erzurum’daki en önemli sorunlardan birisinin de arsa ve arsa fiyatları geldiğine dikkat çeken başkan Taner Bayır, “MÜSİAD olarak kente yatırımcı çekmek istiyoruz ancak önümüzde pek çok engel bulunuyor. Bunların başında da arsa fiyatları geliyor. Yatırımcılar mevcut Organize Sanayi Bölgesi’nde yeterli arsa bulamadığı için yatırım yapmaktan vazgeçiyor, yatırımlarını başka illere götürmek zorunda kalıyor. 1. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki arsa fiyatları aşırı pahalı. Zaten arsa bulmakta zorluk çekiliyor. Organize Sanayi Bölgesi’ne baktığımızda her tarafta boş arsa ama almak istediğinizde arsa bulamıyorsunuz. Arsalar satılmış öylece duruyor. Arsaları elinde bulunduranlar da aşırı fiyat istiyorlar. Yatırım bahanesiyle arsa alıp da; her hangi bir işlem yapmayanlar tarafından arsalar işgal ediliyor. Arsaları değerlenir düşüncesiyle alanlar, kentte işsizliğin önünü açıyor. Yatırımcıların umudu 2. Organize Sanayi Bölgesi oldu. İnşallah 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde de bu hata yapılmaz. Şehrimizde yatırımcı işadamları gibi kamu yatırımları içinde uygun arazi tahsis edilemiyor. Bu nedenle atıl durumda olan üretim alanları biran evvel değerlendirilmeli. Bu sorunun çözümü için kalıcı yasal düzenlemeler gerekiyor. Yatırımcının önünü tıkayan unsurlar ortadan kaldırılmalı” diye konuştu.
Ziyarette AK Parti Ekonomi İşleri Başkan Yardımcıları Erzurum Milletvekili Cengiz Yavilioğlu ile Muğla Milletvekili Ali Boğa’nın yanı sıra MÜSİAD Erzurum Şubesi yönetim kurulu üyeleri de hazır bulundu.
MUŞ, MÜSİAD’DA SORUNLARI DİNLEDİ
MUŞ, MÜSİAD’DA SORUNLARI DİNLEDİ
DOĞUTÜRK DOĞUTÜRK
Ekonomi
AK Parti Genel Merkez Ekonomi İşleri Başkanlığı tarafından, “81 İlin Ekonomi İşleri Başkanları ile yapılan Değerlendirme Toplantısı’na katılmak üzere Erzurum’a gelen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Muş, MÜSİAD’ı ziyaret ederek ilin ve bölgenin ekonomi sorunlarını dinledi.
Paylaş: