DOĞUTÜRK

MÜSİAD’DA ‘BEKMEZ’ DÖNEMİ

Ekonomi

Müstakil Sanayici İşadamları Derneği (MÜSİAD) Erzurum Şubesi'nin 9. Genel Kurulu'nda başkanlık görevine Dr. Hüseyin Bekmez seçildi.

Polat Renaissance Otel'de yapılan kongreye, Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Ağrı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İrfan Arslan, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, Bölge İstinaf Mahkemesi Başsavcısı Radi Akyol, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, ETSO Başkanı Lütfü Yücelik, İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İsrafil Kuralay, MÜSİAD Üye İlişkileri Komisyonu Başkanı Necmettin Öztürk ile çok sayıda kamu kurum yöneticileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
GÜVENLİ: BAŞARILI ÇALIŞMALARA İMZA ATTIK
Genel kurulda Dr. Hüseyin Bekmez, tek listeyle gidilen seçimde delegelerin tamamının oyuyla MÜSİAD Erzurum Şube Başkanlığı'na getirildi. Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığına aday olduğu için şube başkanlığı görevini Bekmez'e devreden Abdullah Mustafa Güvenli, 4 yıllık görev süresi boyunca Erzurum ve bölgenin sosyo- ekonomik kalkınması için hazırladıkları çeşitli raporları hükümete sunduklarını ifade etti. Güvenli, özellikle Lojistik Köy’ün kurulması için büyük gayret gösterdiklerini ve bunda MÜSİAD üst düzey yönetiminin kendilerine büyük destek verdiğini, İran ile Erzurum arası hava ve kara taşımacılığı, 5084 sayılı teşvik yasası, istihdam teşviki gibi konularda önemli adamlar atıldığını ve olumlu sonuçlar aldıklarını anlattı. MÜSİAD Erzurum Şubesi olarak görev yaptıkları 4 yılda her adımı Erzurum’un gelişmesi için attıklarını ve bu yolda önemli mesafeler aldıklarını da anlatan Güvenli, görev süresince kendisini yalnız bırakmayan MÜSİAD genel merkezi başta olmak üzere, yönetim kurulu üyelerine, yerel yöneticilere ve siyasilere teşekkür etti. Güvenli, görev bayrağını teslim alan Dr. Bekmez'e başarı temennisinde bulundu.
GENEL BAŞKAN OLPAK: MÜSİAD 2013 YILINDAN UMUTLU
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye ekonomisinin 2013 yılında büyüme göstereceğini ileri sürdü. İş dünyası olarak 2013 yılının geçen yıla göre daha rahat ve başarılı geçeceğine inandıklarına dile getiren Olpak, "AB ülkeleri geçen yıl ekonomik krizdeyken ülke olarak büyümeyi gösterdik. İhracat artış gösterirken, iç pazarda bir puanlık daralma oldu. Ama 2013 yılında bu daralmanın yaşanmayıp aksine büyüme olacağını tahmin etmekteyiz. Cari açık geriledi. Ekonomik parametreler oldukça iyi konumda." dedi.
BEKMEZ: ERZURUM 1980 SONRASINDA GERİLEDİ
Delegelerin bütün oyunu alarak MÜSİAD Şube Başkanlığı görevine seçilen Dr. Hüseyin Bekmez ise selefinden aldığı görev bayrağını ileri noktalara taşıyacağını söyledi.
Bekmez, Erzurum'un ve bölgenin ekonomik kalkınması için Erzurum'un komşu ülkelerle ticari ilişkilerinin geliştirmesi gerekliğine işaret etti. Erzurum ekonomisinin 1980 sonrasında ülkenin kalkınmasıyla aynı paralelde gidemediği için geri kaldığına işaret eden Bekmez, "1980'den sonra Türkiye'nin ilerlemesine Erzurum ayak uyduramadı. Dış ticaret ve turizmde geri kalmamız neticesinde ülkenin en fakir illerinden birisi haline düştük. Hedefimiz bölgesel kalkınma, eğitim ve komşu ülkelerde ticari ilişkileri hızlı bir şekilde geliştirip canlandırmak olacaktır. 1927-1980 ve 2011 yıllarında ki şehir nüfusları bölgemizin 1980 sonrası ne kadar geriye gittiğini gösteriyor. Şöyle ki; Erzurum nüfusu 1927’de-31 bin, 1980’de 342 bin, 2012’de 382 bine, Kayseri’nin 1927’de 39 bin, 1980’de 281 bin, 2012’de 1 milyona, İstanbul’un 1927’de 687 bin, 1980’de 2 milyon 700 bin, 2012’de 13 milyona, Gaziantep’in ise 1927’de 213 bin, 1980’de 808 bin, 2012’da ise 1 milyon 900 bine yükselmiştir. Bu nüfus projeksiyonuna bakıldığında Erzurum’un şu anki nüfusunun en az 1 milyon olması gerektiği görülecektir. Erzurum’un bu geri kalmışlığının veya gelişememesinin nedeni bizce; 1980 sonrası Türkiye’nin dış ticaret ve turizm hamlesine ayak uydurmamasından kaynaklanmıştır. Gümrük birliği anlaşmaları neticesinde Avrupa’ya ticareti artırarak gelişen Türkiye’miz batısı, turizm hamlesiyle gelişen Akdeniz, Suriye ve Irak’ın ticari potansiyeli ile gelişen Güney bölgesi, Türkiye’nin gelişimine paralel gelişen Orta Anadolu’ya bölgemiz, Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla oluşan devletlerin ve devrim sonrası İranla olan ilişkilerin sağlıklı olmamasından dolayı ayak uyduramamıştır.Ancak bundan sonra bu tek taraflı gelişmenin Türkiye’nin önünü açmayacağı açıktır. Şuan işin ta Afrika, Güney Amerika, Uzak Doğu’ya ulaşmak arzusunda olan Türkiye’nin bizim bölgemizdeki bu ticareti ve ilişkileri geliştireceğinden eminiz." diye konuştu.
"KOMŞU ÜLKELERDE TİCARET CANLANDIRILMALI"
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk de Erzurum'a 300 kilometre mesafede üç ülkenin bulunduğunu ve bunlarla ticari ilişkilerini canlandırmadığı için kişi başına düşen milli gelirinin ülke ortalamasının altında kaldığını söyledi. Vali Öztürk, Erzurumlu iş adamlarının ülkenin kalkınmasına paralel şekilde üretim, pazarlama ve tanıtımda etkinlik kazanmasının gerekliğine vurgu yapan Vali Öztürk, "Komşu ülkelerde acilen ticaretmizi geliştirmeliyiz. Türkiye'nin 2023 hedefine paralel bir kalkınması yakalamamız gerekiyor. İş adamları olarak ülkenin bu hedefine kilitlenmeli ve motive olmalıyız." şeklinde konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.