DOĞUTÜRK

YÜCELİK, BAŞBAKAN’A ERZURUM’UN SORUNLARINI ANLATTI, 5084’ÜN UZATILMASINI İSTEDİ

Ekonomi

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, 2012’nin sonunda uygulama süresi bitecek olan 5084 sayılı teşvik yasasının süresinin uzatılmasıyla ilgili taleplerini, başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere ilgili bakanlara ilettiklerini söyledi.

Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) heyetinde yer alan ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Başbakanlık Konutu’nda geçtiğimiz hafta düzenlenen toplantıda, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ilin ve bölgenin sorunlarını iletme imkanı buldu. Başkan Yücelik, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de hazır bulunduğu ve yaklaşık 2,5 saat süren toplantıda, yılsonunda uygulama süresi sona erecek teşvik yasasının süresinin uzatılması yönünde talepte bulunduklarını söyledi. Toplantıda, bölgedeki oda ve borsa başkanlarının illerinin problemlerini Başbakan Erdoğan ve ilgili bakanlara iletme fırsatı bulduğunu dile getiren ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, “Toplantıda, temsil ettiğimiz ticaret erbabının ve yaşadığımız yörelerin sıkıntılarını, taleplerini ve bunların çözümüyle ilgili görüşlerimizi Sayın Başbakan’a sunma fırsatı bulduk. Önümüzdeki süreçte yine TOBB öncülüğünde mecliste grubu bulunan diğer üç siyasi partimizi de bölgedeki oda ve borsa başkanlarımızla ziyaret ederek görüşlerimizi paylaşacağız” dedi.
MİLLETVEKİLLERİNE MEKTUP GÖNDERİLDİ

Başkan Yücelik, teşvik sürelerinin uzatılmasıyla ilgili daha öncede Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ başta olmak üzere bölge milletvekillerine bir mektup göndermişti. Başkan Yücelik imzasıyla gönderilen mektupta şu ifadelere yer verildi; “Önemli ölçüde düzelme eğilimi gösteren, ancak uzunca bir süredir piyasaları etkileyen ekonomik problemler birçok işletmeyi olumsuz yönde etkilemiştir. Bugün, 5084 Sayılı Yasanın uygulandığı illerde yatırımlara ve istihdam sağlanan teşviklere rağmen işletmeler vergi, SSK primleri ve diğer maliyet girdilerini karşılamakta zorlanmaktadırlar. İş dünyasını zorlayan ekonomik şartları ele aldığımızda, 49 ili kapsayan 5084 Sayılı Yasa şu anda ilk uygulamaya alındığı dönemden daha önemli hale gelmiştir. Yasanın uygulama süresinin 31 Aralık 2012 tarihinde sona ermesi, yatırım yönünden sıkıntı çeken bölgelerin ekonomik sorunlarının katlanarak artmasına ve mevcut durumlarını bile koruyamama noktasına gelmesine yol açacaktır.
Yasa, işverenin vergi ve prim yükünü azalttığı için istihdama da katkı sağlamaktadır. 2009 yılında 5615 Sayılı yasa ile süresi uzatılan Kanun kapsamında bugün itibariyle teşvikten yararlanan işletme sayısı 31.115’tir. Ülkemiz ve ilimizin en büyük sorunları arasında yer alan işsizlik potansiyeli göz önüne alındığında mevcut yasanın uygulanmasının önemi daha da artmaktadır. İş dünyasının temsilcileri olarak bizler saygı değer milletvekillerimizin desteğiyle bir düzenleme yapılarak 5084 Sayılı Yasa’nın uygulama süresinin önümüzdeki süreçte 5 yıl daha uzatılmasını talep ediyoruz.”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.