7 Eylül 2014 tarihinde "Erzurum Elektrik Teknisyenleri Esnaf Odası" tarafından düzenlenen seyire davetli olarak katıldım. Hava güzel, yer ise uzun yıllar Erzurumluların seyre gittiği eski hava alanı yolu üzerindeki kuyulardı.
Elektrikçi Ustamız Taner Timur saat 11.00 de gelip evden almasıyla yeni bir etkinliğe yelken açıyordum. Merakım 1953 yılında kurulan Elektrikçiler odasının düzenlediği pikniğe katılmak ve durumu gözlemlemekti.
Kuyulara vardığımda mangalların yakıldığı, yemek yerlerinin düzenlendiğini, sergilerin muntazam yerleştirildiğini, semaverlerde suların kaynamaya başladığını görüp birazdan içeceğimiz semaver çaylarının kokusu burnumuzun köklerinde hissetmeye başlamıştım.
Sohbetler başlıyor, bir taraftan konuşmalar devam ederken yeni misafirler seyir alanının doldurmaya devam ediyordu. Derken ilk posta tavuk kanatları pişmiş davetlilerin güzel bakışları arasında midelere indiriliyordu. Çok geçmeden mangalda pişen köftelerde artık sofraları süslüyordu.
300 kişiden fazla usta, çırak, kalfa ve misafir katılmış yemek faslı neşe içinde devam ederken Emekli ağabeylerimiz "Hamit Yavuzer, Nuri İnal, Hacı Cemal Karaçam" başta olmak üzere ustalar, kalfalar ve çıraklar sessizce yemeklerini yerken, küçük yaştaki çocuklarda toplantının ruhuna uygun sessizce dürümledikleri köfteleri midelerine indiriyorlardı.
Seyir günlüğü notlarımı yazarken sofrada beraber oturduğumuz, Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği başkanı Rasim Fırat, eski adı Çıraklık Okulu, yeni adı "Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü" Selahattin Tangüzel, Elektrik dağıtım şirketinden Nurullah Avcı, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Zafer Ergüney, Maden İş Sanatkarları Odası Başkanı Alaattin Kılıç, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Naci Akçay, Lokantacılar Odası Başkanı Zekai Pınar elektrikçi dostlarını yalnız bırakmamışlardı.
Düzenli bir etkinlik olan bu toplantı asıl amacını katılanların büyüklerine saygılarını, küçüklerine sevgilerini gösterdikleri bir sosyal etkileşim olayına dönüşmesiydi. Sessiz ama anlamlı sohbetlerin devam ettiği, yemek ve çay içme fasıllarında dostluk, kardeşlik ve arkadaşlık ruhunun pekiştiğine şahit oluyordum.
Hamit Yavuzer Ağabeyimiz bir olayı anlatırken 1935'lerde elektrik ustasının aylığı 225 lira bir doktorun aylığının 45 lira olduğunu anlatması dinleyenlerce hayretle karşılanmış, yine o yıllar Kerim Çapanoğlu adlı ustanın içki içtiği dönemin valisine aktarılmış, bunun üzerine vali çağırarak adamdan hesap sormaya kalkınca adam cebinden çıkardığı pense ve tornavidayı Vali Beyin masasının üzerine koyup istifa ediyorum deyip odayı terk etmesi üzerine Vali Bey adamı tekrar çağırıp al penseni ve tornavidanı git işini yap demesiyle iş tatlıya bağlanmış. O yıllarda böyle ilginç vakaların olduğunu da öğrenmiş oluyorduk.
Tüm bu güzel etkinliğin düzenlenme işini üstlenen Elektrikçiler Odası Başkanı Muhsin Çağlar olmuştu. Muhsin Bey piknik süresince konuklarıyla bire bir ilgilenmiş, yemek dağıtımının düzenli olmasına çalışmış, bir organizatör gibi çaba saf etti.
Bu arada oda yönetim kurulu üyeleri Osman Pamuk, Mehmet Kotan, Yusuf Tikici, Haluk Bayrak ve Nurullah Avcı da başkanlarına yardımcı olmuşlardı.
Piknik alanında 10 adet mangal, altı adet semaver devamlı yanarak misafirlerin isteklerini yerine getirmiş seyirin tadının damağımızda kalmasına vesile olmuştu.
Piknik tam bir tanışma, kaynaşma, dost olma, paylaşma ve vefa duygularının gelişmesine sebep olmuş, bu ve benzeri toplantıların diğer odalara örnek olması temenni edilmiştir.
murat aksakallı 10 Yıl Önce
oncelıkle sız deyerlı yazarımıza tesekur ederım ben emin elek sahıbı murat bu davete emeyı gecen baskanımız muhsın caglara ve yonetımene tesekur ederım saygılarımla emin elektrik aydınlatma
MUHSİN ÇAĞLAR 10 Yıl Önce
organi̇zasyonumuza katilip bi̇zleri̇ şereflendi̇rdi̇ği̇ni̇z i̇çi̇n si̇zi̇n şahsiniza ve yöneti̇mi̇ni̇ze teşekkür ederi̇z.