Bildiğiniz üzere ben ticaretle iştiğal etmemle birlikte Konfederasyona bağlı olarak Türkiye geneli 72 dernek 8 federasyon ve 10 bin üyesi olan Türkiye’nin en geniş ekonomi tabanlı bir yapıya sahip Erzurum Stratejik Girişimci İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanıyım
2011 den beri Erzurum da hizmet veren bir Sivil Toplum Kuruluşu olarak( stk ) larla ile ilgili bir yazı dizisi hazırlamak istedim, Sivil toplum kuruluşu olarak bugüne kadar ilimiz Erzurum ve Bölgemizi temsil noktasında Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız, Bakanlarımız ve Devletimizi yöneten üst düzey bürokratlar ile Külliyede, Çankaya Köşkünde, T.B.M.M ve gerekse farklı yerlerde birçok defasında görüşme şansına sahip oldum.
Bir stk temsilcisi olarak stk lar üzerinde bugüne kadar edindiğim bilgi, birikim ve tecrübelerimi ve özellikle Erzurum’daki Sivil Toplum Kuruluşlarının sıkıntılarını kaleme alarak bir yazı dizisi olarak sizinle paylaşmaktır.
Stk nedir ve neden gereklidir? Resmi kurumlarla Stk’ lar arasındaki farklar nelerdir? Kimlerden oluşur? Neden kurulur? Amaçları nelerdir? Neler yaparlar? Avrupa ile Türkiye’ deki Stk ların arasındaki farklar nelerdir? Stk lar hakkında yanlış bilinen doğrular nelerdir?Özellikle Erzurum’ da Stk olmanın zorluk ve sıkıntılarını sizlerle paylaşacağım, sormak istediğiniz her hangi bir sorunuzda olursa eğer bana iletebilirsiniz.
Öncelikle ( stk ) Nedir?
Stk, Sivil toplum kuruluşları kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Sivil toplum kuruluşlarının görevi devletin gücünün yetmediği konularda araştırma, tesis ve hizmet sağlayarak devlet işlerindeki açığı kapatmaktır.
İş Adamlarında dayalı olan STK lar kimlerdir ne işler yaparlar
İş Adamları Derneklerinin amacı, işadamlarının ihtiyaç ve sorunlarına çözüm üretmek ve onları çeşitli platformlarda temsil etmek, Türkiye'yi mahalli ve evrensel değerleri koruyan, bölgesinde etkin, dünyada saygın, müreffeh bir ülke haline getirmek; Türkiye'nin ve dünyanın sosyal, kültürel, ekonomik ve teknolojik alanlarda kalkınmasını sağlayarak üyeler arası ticari ilişki ve işbirliğinin arttırılması yönünde çalışmalar yapmak, sektörel sorunlarının çözümüne yönelik projeler geliştirmek üzere kurulmuştur.
Sivil toplum kuruluşları(Stk) projeler üreten, kar amacı gütmeyen ve kurumsal kimliğe sahiptirler. Bu tamamen gönüllülüğe dayalı ve çalıştırdıkları personelin ücreti ve diğer tüm giderler tamamen bu yönetimdeki gönüllüler tarafından karışlanmaktadır.
Resmi Kurumlar Ve Sivil Toplum Kuruluşları Arasındaki Farklı özellikler
RESMİ KURUMLAR Devlet tarafından kurulmuştur. Çalışanlar yaptığı hizmet karşılığı ücret alır. Giderleri devlet tarafından karşılanır Belirli çalışma saatleri ve rolleri vardır. Çalışanların bazı özelliklere sahip olması gerekir. Yöneticileri atama ile seçilir AstÜst ilişkisi vardır. SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI Gönüllü bireyler tarafından kurulmuştur. Çalışanlar ücret almazlar Giderleri gönüllü insanların yaptığı bağışlar ile karşılanır Çalışma saatleri olmadığı gibi belirli bіr görevi de yoktur. Her yaştan cinsiyetten ve meslekten insanlar katılabilir. Yöneticileri üyeler tarafından seçimle başa gelir. AstÜst ilişkisi yoktur. ORTAK ÖZELLİKLERİ Yasalara uygun şekilde çalışırlar. Toplumsal ihtiyaçları karşılarlar Dayanışma içindedirler, iş bölümü yaparlarBuraya kadar sanırım Sivil Toplum Kuruluşlarını az da olsa tanımını yaptık bundan sonraki yazımda yukarıda belirttiğim maddeleri sırası ile takip ederek devam edeceğiz.