Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) bir süre önce ülke genelinde anıt ağaçların tespit edilmesi, koruma altına alınması, hikâyelerinin ve sayısal verilerinin toplanması için karar almıştı. Bu konuda hemen harekete geçen Erzurum Genç TEMA ekibi ilk taramayı Atatürk Üniversitesi yerleşkesinde yaptı. 57 yıllık geçmişiyle her geçen yıl büyüyen bir kampusa sahip olan üniversitedeki tüm ağaçları tek tek inceleyen genç TEMA’lılar özellikle çam, huş, salkımsöğüt, dış budak ve ladin türlerini mercek altına aldı. Çaplarını ölçtükleri ağaçların yaşlarını da belirleyen ve not alan TEMA gönüllüleri bir metre 10 santimetre çapındaki bir huş ağacını aday olarak belirledi.
Ağaçlarda ağır yaralar var
Daha korunaklı olduğu için ilk taramayı Atatürk Üniversitesi’nden başlattıklarını söyleyen TEMA Vakfı Erzurum İl Temsilcisi Işıl Bedirhanoğlu, kampustaki birçok ağaç türünün yanlış budama nedeniyle ağır yaralar aldığını söyledi. Bazı ağaçların 50 yılını aştığını belirten Bedirhanoğlu, “Üniversitemizde çok güzel ağaçlar var ama hatalı budama yapılması nedeniyle birçoğu ağır yara almış. Budama ağaçların türüne göre zamanında yapılması gereken bir konu. Olur olmadık dönemlerde sadece yapmak için budama ağaçlara verir. Öyle ki bazı ağaçlar bu nedenle renk değişimine bile uğramış” dedi. Bedirhanoğlu, ayrıca anıt ağaç tespiti için tüm şehirde taramalarını sürdüreceklerini ifade etti.
ANIT AĞAÇ ARADILAR
ANIT AĞAÇ ARADILAR
DOĞUTÜRK DOĞUTÜRK
Güncel
TEMA Vakfı, Erzurum’da ‘anıt ağaç’ tespiti için çalışmalara başladı. Genç TEMA’lıların öncülük ettiği araştırmada ilk olarak Atatürk Üniversitesi yerleşkesinde bulunan ağaçlar tek tek incelendi. Ancak yanlış budama nedeniyle ağaçların çoğunun yaralandığı anlaşıldı.
Paylaş: