Ülkemizde birçok merkezde olmayan hiperbarik oksijen tedavi ünitesi, alternatif tıp merkezi(Akupunktur ve Tamamlayıcı Tıp Yöntemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi ) ve genetik tıp merkezi kurularak hizmete açılmıştır.
Hastane başhekimliğinin en önemli amacı, bölgede her türlü tıbbi işlemin yapılması, hastaların mağdur olmasını önlemek ve hastalara en iyi hizmet kalitesini sunmaktır.
Atatürk Üniversitesi’nde; Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Bölümü, Tıbbi Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi ve Alternatif Tıp Merkezi’nin açılış törenleri gerçekleştirildi.
Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Bölümü ile Çok Kişilik Basınç Kabini hakkında bilgiler veren Uzman Dr. Ali Erdal Güneş, hastaların 14 metre deniz suyu basıncı altına alınarak tedavi edildiğini söyledi. Güneş, “Bu sistem burada olmadan önce hastalarımız büyükşehirlere naklediliyordu. Bundan dolayı hastalarımızda uzuv kayıpları gerçekleşiyordu. Şimdi ise ünitemizde günlük 20 hasta tedaviden yararlanabilmektedir. Türkiye’deki 4. anabilim dalı olan bölümümüzde, hiperbarik oksijen tedavisi, yara bakımı, solunabilir hava analizi ve öğrenci eğitimi gibi hizmetler verilmektedir.” dedi.
Doç. Dr. Abdulgani Tatar da Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi ile ilgili bilgiler verdi. Doç. Dr. Tatar, 2004 yılında Atatürk Üniversitesi’nin Tıbbi Genetik Anabilim Dalı kuran ilk üniversitelerden biri olduğunu hatırlattı. Tatar, “İlimiz dışında bu tedavi yönteminin olmaması bu hizmeti daha da zorunlu hale getirmektedir. Rutin sağlık hizmetlerinde, hastaların hizmet alması için Ankara veya İstanbul’a gitmesine gerek kalmıyor. Biz tıbbi genetik anlamında hiçbir hastamızın hastanemiz dışına çıkmaya ihtiyaç duymamasını arzuluyoruz. ” diye konuştu.
Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necip Becit, Türkiye’nin en büyük üniversite ve hastanelerinden biri olduklarını belirterek bölgenin sorunlarına her zaman çözüm ürettiklerini dile getirdi. Prof. Dr. Becit hastanede eksik kalan 3 bölümün daha açıldığını söyleyerek açılan birimler hakkında bilgi verdi.
Atatürk Üniversitesi, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özkan Polat ise, “Fakültemizin vizyonu ve misyonu gereği bölge insanımıza, vatandaşlarımıza ve dost çevre ülkelerimize kaliteli tedavi imkânı sunmanın gayreti içerisindeyiz. ” şeklinde konuştu.
ERZURUM’A VE TÜRKİYE’YE HİZMET VERMEK İSTİYORUZ
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak “Sağlıklı yaşam herkesin hakkıdır.” diyerek insanların her zaman bir sağlık problemi ile karşılaşabileceğine dikkat çekti. Koçak şunları aktardı:
“Bulunduğumuz yerdeki sağlık hizmetlerini in iyi hale getirmeliyiz. Hastanemizde bu gün geldiğimiz nokta itibariyle önemli mesafeler kat ettik. 1460 yataklı bir hastaneyiz. Yine bugün açtığımız 3 bölüm ile hizmet vermeye devam edeceğiz. Bilim ve teknoloji ilerliyor. Bizde bunları yakalamaya çalışıyoruz. Üniversitemiz, gerek sanayi adına gerekse diğer çalışmalarda istediğimiz seviyede değil. Öğretim üyelerimiz çalışmalarını daha hızlandırmalı. Biz Erzurum’a ve Türkiye’ye hizmet vermek istiyoruz.
Önemli olan bu işlerin yapılması ve yürümesidir. Yapılan tedavi ve metotların bilime uygun olması gerekmektedir. Üniversitelerin de bu tedavilere sahip çıkması gerekir. Öğretim üyelerinin çalışmalarla katkı vermesi gerekiyor. Çok geniş bir yelpazede hizmet verdiğimiz için sürekli kendimizi de yenilemeliyiz.”
Konuşmaların ardından, davetliler yeni açılan üniteleri ziyaret ederek üniteler hakkında bilgi aldı.