Genel Kurula Genel Başkan Mahmut Arslan’ın yanı sıra, Genel Başkan Yardımcısı Av. Hüseyin Öz, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, Hizmet-İş Sendikası Kurucu Genel Başkanı ve 22, 23 ve 24 dönem Ak Parti Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Hizmet-İş Sendikası Yönetim Kurulu Üyeleri, Erzurum Baro Başkanı Talat Göğebakan, Konfederasyona bağlı sendikaların Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, HAK-İŞ İl Başkanı ve Erzurum Şube Başkanı Erol Aksakal, HAK-İŞ İl Başkanları, Şube Başkanları, iş yeri sendika temsilcileri, üyeleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
ASGARİ ÜCRET GEÇİM ÜCRETİ DEĞİL, YAŞAM ÜCRETİ OLMALIDIR
Genel Kurula hitaben bir konuşma gerçekleştiren Genel Başkan Mahmut Arslan, ülkemizdeki asgari ücret uygulamasının geçim ücreti olduğunu belirterek, bunun yaşam ücreti olması gerektiğini ve tespitin de ona göre yapılması gerektiğini söyledi.
14 MİLYON ÜCRETLİNİN 6 MİLYONU ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞIYOR
Asgari ücretin Batı’da sembolik bir ücret olduğunu ve bu ücretin altında kimseni çalıştırılmadığını belirten Arslan şunları kaydetti: “Batı’da çalışanlar asgari ücretin üstünde çalışmakta ve asgari ücretle çalışanların maaşlarına sosyal düzenlemelerle eklemeler yapılmaktadır. Avrupa’da asgari ücret en alt ücret seviyesidir ve asgari ücretle çalışanların sayısı yüzde 4-5 oranındadır. Ülkemizde asgari ücretle çalışanlar toplam çalışanların yaklaşık yarısına tekabül etmektedir. 14 milyon ücretlinin 6 milyonu asgari ücretle çalışıyor. Türkiye’nin en büyük toplu iş sözleşmesini yapıyoruz. Bu kadar önemli sayıda işçiyi temsil eden asgari ücretin sadece bir konfederasyonun temsil edildiği bir komisyon tarafından teslim edilmesi adil değildir, ne kadar farklı temsil olursa asgari ücret o kadar sağlıklı tespit edilir. Türkiye’de asgari ücret belirlenirken Batı’daki gibi belirlenmiyor. Bizde asgari ücret yaşam ücreti değil, geçim ücretidir.”
ASGARİ ÜCRET TESPİTİ TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİDİR
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ın asgari ücret için yaptığı çağrıyı hatırlatan Arslan, şunları söyledi: “Bu yıl ilk defa Türk-İş Başkanı Atalay bize tarihi bir çağrı yaptı. Bizim fikirlerimizi almayı ve birlikte bir asgari ücret belirlenmesi konusunda çağrıları oldu. Biz ilkeli davranarak asgari ücrette yaptığımız çalışmaları kamuoyuyla paylaşmadık. Ortak çalışma içerisinde olduğumuz için bir rakam telaffuz etmedik. Atalay’ın 2 bin 578 TL’den aşağı olmaz sözüne teşekkür ederiz ve destekleriz, ancak 3 konfederasyon tarafından bir rakam oluşturulmadı. Biz asgari ücret belirlenirken, özel sektörde asgari ücretlilerin işten çıkarılmamasını istiyoruz. İşverenlerin kayıtdışı çalıştırmasını önlemek için işverenlere yeni teşviklerin verilmesini ve dolayısıyla işsizlik rakamlarının artmamasını istiyoruz. Örneğin sendikalı çalıştıran iş yerlerine diğer işyerlerine oranla en az %5 vergi iyileştirmesi teşviki verilsin istiyoruz. Bu sayede sendikalaşmanın önünü açalım, çünkü sendikalaşmanın olduğu yerde kayıt dışılık olmuyor, iş kazaları %1’lere düşüyor. 2018 yılındaki kriz kayıt dışılığı artırırdı. Önümüzdeki hafta yeni gelişmeler olursa biz HAK-İŞ olarak görüşlerimizi ileteceğiz. Türkiye birlikte bir uzlaşmayı hak ediyor. Çünkü bu Türkiye’nin en büyük toplu iş sözleşmesidir” diye konuştu.
ARSLAN, FRANSA’DA AA MUHABİRİNE YAPILAN SALDIRIYI KINADI
AA Muhabiri Mustafa Yalçın’a Fransız polisi tarafından yapılan uygulamanın bir terör uygulaması olduğunun altını çizen Arslan, “Türkiye’de teröre bulaştıkları için yakalanan, herhangi bir baskı ve tehdit görmeyen gazeteciler için kıyameti koparanlar, Mustafa Yalçın’ın uğradığı saldırıya sessiz kaldı. Bunun hukuki mücadelesinin de takipçisi olacağız. Pazartesi günü Ankara’daki Fransa büyük elçiliğine siyah çelenk bırakacağız. Mustafa Yalçın’a yapılan saldırı Türkiye’ye yapılmıştır. Bu saldırıyı yapanları bir kez daha kınıyorum” dedi.
ARSLAN, ERZURUM ŞUBESİNİ TEBRİK ETTİ
Hizmet-İş Sendikamızın Erzurum’da ilk olarak Oltu Belediyesi’nde örgütlendiğini kaydeden Arslan, “Erzurum’da hiçbir belediyemizle sorun yaşamadık. Zorlukları beraber aştık, bu şehrin kavgaya değil barışa, birlikteliğe ihtiyacı var. Hizmet-İş Sendikamızın genel kurulunda tarihi bir karar alarak üye sayımız oranında kadın üyelerimizde sendikalarımızın tüm organlarında temsil edilecek kararı aldık. Bu kararın ilk uygulandığı yer de Erzurum Şubemizdir. Erzurum Şubemizin 7. Olağan Genel Kurulu’ndaki delege yapımız buradaki kadın üyelerimizin sayısıyla orantılı gerçekleşmiştir” dedi.
CHP’Lİ VE HDP’Lİ BELEDİYELERDE TASFİYELERE KARŞI BÜYÜK MÜCADELE VERDİK
31 Mart Yerel Seçimleri sonrası CHP’li ve HDP’li belediyelerde HAK-İŞ’e yönelik bir cadı avı başlatıldığını belirten Arslan, “Bazı belediye başkanları daha mazbatalarını almadan üyelerimizi istifa ettirmeye başladılar. HAK-İŞ ve üye sendikalarımız bu saldırılara ve tasfiye girişimlerine karşı büyük bir direniş destanı yazdılar. Bolu’da belediye başkanı göreve gelir gelmez 97 arkadaşımızı işten çıkardı. 127 gün süren büyük bir mücadele verdik. Bolu’dan Ankara’ya 200 km yürüdük, soğuk, fırtına, yağmur, güneş demeden Bolu’dan Ankara’ya yürüdük. CHP Genel Merkezi önünde yürüyüşümüzü sonlandırdık, yeniden seslendik. Bizi anlamadılar, sonradan anladılar ve arkadaşlarımız işlerine döndü, biz de eylemimizi sonlandırdık” diye konuştu.
“30 BİNE YAKIN ARKADAŞIMIZI SENDİKALARIMIZDAN İSTİFA ETTİRDİLER”
İstanbul Büyükşehir’deki mücadelenin de emekçiler işlerine dönene kadar süreceğine işaret eden Arslan, “Arkadaşlarımız işlerine dönene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Biz CHP’nin alternatifi değiliz, rakibi de değiliz. Bizim CHP ile kavgamız yok, bizim seçilmiş başkanlarla bir sorunumuz yok. Biz bir STK’yız, biz ekmeğimizin, aşımızın, geleceğimizin peşindeyiz. Biz bütün engelleme, yıldırma, baskı ve tehditlere rağmen üslubumuza dikkat ediyoruz. 30 bine yakın arkadaşımızı tehdit, baskı ve korkutmayla sendikalarımızdan istifa ettirdiler. İstifa etmeyenleri sürgünlere gönderdiler. Bununla da yetinmeyenler, İstanbul başta olmak üzere yaklaşık 6 bin arkadaşımızı işten attılar. Bu arkadaşlarımız ile ilgili hukuki süreç devam ediyor” dedi.
“İŞTEN ÇIKARMALARIN GEÇERLİ SEBEBİ YOK”
Belediyelerde işten çıkarmaların geçerli bir sebebinin olmadığını kaydeden Arslan, “Bu arkadaşlarımıza hiçbir idari kovuşturma yapılmamıştır, hiçbiri, işi aksatıcı bir nedenle işten çıkarılmamıştır. Bu arkadaşlarımızın hukuki bir soruşturma olmadan, işten çıkarmayı gerektirecek bir sebep olmadan sadece seçim öncesi işe alındıkları için işten çıkarılmalarını kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.
Divan Başkanlığını Hizmet-İş Sendikamızın Genel Başkan Yardımcısı Halil Özdemir'in yaptığı kongrede, AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Hizmet-İş Sendikası Kurucu Genel Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, HAK-İŞ Erzurum İl Başkanı Erol Aksakal, Hizmet-İş Genel Merkez Kadın Komite Başkanı Hatice Ayhan konuşma yaptılar.