DOĞUTÜRK

ATATÜRK'ÜN ERZURUM'A GELİŞİ KUTLANDI

Güncel

Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 97. yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi.

Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 97. yıl dönümü nedeniyle tören düzenlendi.
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, kongreyi toplamak için Erzurum'a gelişinin 97. yıl dönümü törenlerle kutlandı. Atatürk'ün kente geldiği 3 Temmuz günü ilk karşılandığı yer olan merkez Aziziye İlçesi'nde bugün saat 09.00'da tören düzenlendi. Törenlere 23 Temmuz'da Erzurum Kongresi'ni başlatan Atatürk'ün kent merkezinde karşılandığı merkez Yakutiye İlçesi'nin İstanbulkapı Semti'nde devam edildi. Atatürk'ün kente gelişini temsil eden Türk bayrağının karşılanması törenlerine Vali Seyfettin Azizoğlu, Büyükşehir Belediye Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Sekmen, 9'uncu Kolordu Komutanı Korgeneral Şeref Öngay, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı, daire müdürleri, asker ve öğrenciler Atatürk'ün anıtının bulunduğu yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Havuzbaşı'na kadar yürüdü.
Atatürk Anıtı'nda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ardından çelenkler konuldu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen anıt önünde yaptığı konuşmada 3 Temmuz 1919 günü vatansever Erzurum insanı ile Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Paşa'nın Palandöken Dağı eteklerinde birbirlerine kavuştuğunu söyledi.
Sekmen, “Tarih 3 Temmuz 1919’dur. O, önemli ve tarihi günde davet edenle, davet edilenin, Vatansever Erzurum insanı ile Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Paşa’nın Palandöken Dağı eteklerinde birbirlerine kavuşarak, bütünleşerek Milli Mücadele hareketini bu tarihi Müslüman-Türk coğrafyasında, Erzurum’da başlatmışlardır” dedi. “3 Temmuz 1919 günü Erzurum’da bir millet hareketi başlamış ve bu hareket Milli Mücadele boyunca bütün vatan sathına yayılmıştır” diyen Başkan Sekmen, şöyle devam etti: “Mustafa Kemal Paşa ve Erzurum insanını bu coğrafyada bir araya getiren, bu birlikteliğin gerçekleşmesinin temel amacı Türkiye’nin bütünlüğünü, milletin bağımsızlığını yeniden elde etmesi ve millet egemenliğe dayalı, bağımsız Türk Devleti’nin ebedî-müddet yaşaması ideali olmuştur. 1919 Türkiye’sindeki şartları milli duyarlılıkla tespit eden Mustafa Kemal Paşa, memleketin çeşitli bölgelerinde kurulan milli hareketler arasında Erzurum’u seçerek buradaki milli teşkilatın başına geçmesi şüphesiz Erzurum insanına duyduğu bağlılığın, güven duygusunun bir ifadesi olduğu, tarihi bir gerçektir.” dedi.
“MİLLİ MÜCADELE ERZURUM’DA BAŞLAMIŞTIR”
Başkan Mehmet Sekmen, konuşmasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadele yıllarında Erzurumluların kendisine gösterdiği ilgiyi de anlattı. Sekmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mustafa Kemal Paşa, Samsun’a ayak bastığının altıncı gününde Erzurum’daki 15. Kolordu Kumandanı Kazım Karabekir Paşa’ya çektiği şifrede Milli mücadele hareketini kısaca şöyle tanımlıyordu: ‘Umutlar kaybolmuş değildir. Bu durumdan memleketi ancak Türk Milletinin bağımsız yaşama şuuru ve mücadele azmi kurtarabilecektir. Bu şuur ve azimle memleketin muhtelif bölgelerinde kurulmuş olan Müdafaayı Hukuk Cemiyetleri ile kendini göstermektedir. Ben bu durumu buradan izlemekte ve bu kuruluşların kuvvetli olduğunu görmekteyim. Bunlardan biri Balıkesir’de kurulan Redd-i İlhak Cemiyeti öteki de Erzurum’daki Müdafaayı Hukuk Cemiyeti’dir’ Mustafa Kemal Paşa, Erzurum’da gördüğü ilgi ve alakayı 1924 sonbaharı gezilerinde Erzurum’a ikinci kez giderek halka yaptığı konuşmalarında şöyle anlatır: ‘Benim buraya gelişim, bütün milletin ateşten bir çember içine alınmış olduğu bir zamana rastladı. Bütün millet bu çemberin içinden nasıl çıkacağını düşünüyordu. Memleketin batısı düşman işgaline terk edilmiş ve oradaki halk silaha sarılmış, buranın ahalisi ise memleketin felaketten kurtulması için ayağa kalkmış bir durumdaydı. Ben işte böyle bir zamanda Erzurum’a geldim. Burada gördüğüm içtenlik, mertlik, gönülden bağlılık, benim memleketi kurtarmak için her türlü özveriyi yapmam konusundaki azim ve gücümü artırmıştı’ Mustafa Kemal Paşa, Türk milli mücadelesini Erzurum’dan başlatmıştır. Erzurum’un o tarihlerde işgal altında bulunmaması, çok güvendiği dava ve silah arkadaşı olan Kazım Karabekir Paşa’nın 15. Kolordu Kumandanı olarak Erzurum’da bulunması, Erzurum’un en teşkilatlı vilayetlerden yani Vilâyât-ı Şarkiye-i Müdafaayı Hukuk Cemiyeti’nin yoğun çalışması, Mustafa Kemal Paşa’nın Erzurum’u seçmesinin sebeplerinden sayılabilir.”
Başkan Sekmen’in konuşmasının ardından öğrenciler tarafından şiirler okunarak, mehteran takımı bir gösteri sundu.
Atatürk'ün Erzurum'a gelişi nedeniyle düzenlenen törenin ardından Vali Seyfettin Azizoğlu ve beraberindekiler Atatürk'ün kongre boyunca 52 gün kaldığı evi ziyaret etti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.