DOĞUTÜRK

AYVALI BARAJI, YÜZLERCE KİŞİYE EKMEK KAPISI OLDU

Güncel

Erzurum'un Oltu ilçesinde, yapımına 2011 yılında başlanan ve yapımı 2015 yılına kadar aralıksız devam edecek olan Ayvalı Barajı, bölge halkının en büyük ekmek kapısı oldu.

Ayvalı Barajı'nda 700 kişi istihdam edilirken, yerel bazda ise 3 bine yakın bir nüfus, geçimini barajdan sağlar hale geldi.  Ayvalı Barajı’nın yapımını üstlenen Özdoğan Anonim Şirketi bünyesinde istihdam edilen toplam 700 personelden 600’ünün yöre halkından olması, bölgeye ciddi bir ekonomik girdi sağladı. Baraj çalışmalarının yapıldığı güzergahtaki köylerin ekonomik seviyeleri olumlu yönde etkilenirken, Özdoğan Anonim Şirketi sayesinde iki yıla yakın bir süredir birçok işsiz genç barajda çalışmaya başladı, birçoğu ise ilk kez sigortalı bir işle tanışmış oldu.
Bu arada, Ayvalı Barajı'nda çalışanlara bölgedeki yerel işletmelerden daha fazla ücret verilmesi, sigorta primlerinin alınan maaş üzerinden ödenmesi ve yöredeki engelli vatandaşların çalıştırılması da çalışanlar açısından ayrı bir avantaj sağlıyor. Yine yöredeki minibüs ve ticari araçlardan otuza yakın kiralık servis aracının çalıştırılması, yöredeki istihdamda yüzde 90'a varan bir oranda artışa neden oldu.
Bunun yanı sıra, gelir seviyesi hızla yükselen yöredeki köyler ve istihdam katkısı, bölge esnafının da yüzünü güldürdü.

PERSONEL SAYISI DAHA DA ARTACAK
Özdoğan Anonim Şirketi İdari İşler Müdürü Mehmet Ali Ergün, şu an itibariyle 700 kişinin istihdam edildiği baraj şantiyesinde, ilerleyen günlerde bu sayının bin 100 kişiye kadar çıkacağını belirtti. Barajın bölge halkı için iyi bir iş imkanı olduğuna vurgu yapan Ergün, "Çalışanlarımızın yaklaşık yüzde 80'ini yöre halkı oluşturuyor. Bunun dışında civardaki köylere, şirketimizin makine ve ekipman desteği de dahil ciddi katkı ve yardımları da vardır" dedi.

ÇALIŞANLAR EKMEK VE HUZURA KAVUŞTU
Ayvalı Barajı inşaatında çalışan Gürkan Sağdıç, "45 yaşındayım. Bölgemizdeki bu yatırım bizlere büyük imkan sağladı. Yüzlerce kişi buradan ekmek yiyoruz. Sigortamız yatıyor. İşimiz olduğu için evimizde de huzurumuz var" diyerek, çalışmaktan ötürü son derece memnun olduğunu dile getirdi.
Yine baraj şantiyesinde çalışan Mehmet Döner (41) isimli işçi ise, baraj sayesinde ekmeğe kavuştuklarını belirterek, kendilerine bu imkanı sağlayanlara teşekkür etti.
Bir buçuk yıldır işsiz olduğunu ve Ayvalı Barajı sayesinde bir işe kavuştuğunu anlatan Suat Atmaca da, yüzlerce işsiz gencin Ayvalı Barajı sayesinde işle tanıştıklarını söyledi. Firma personellerinden Atmaca, gurbete çalışmaya giden birçok kişinin, Ayvalı Barajı'nda çalışmak üzere tekrar memleketlerine geri döndüğünü kaydetti.

DÜNYADA 4'ÜNCÜ, AVRUPA'DA BİRİNCİ
Özdoğan Anonim Şirketi Kalite Kontrol Sorumlusu ve Proje Müdür Yardımcısı Sedat Eren, Ayvalı Barajı'nın tespitlerine göre literatürde, kendi çapında silindirle sıkıştırılmış beton teknolojisi kullanılarak yapılan dünyanın en büyük 4’üncü, Avrupa'nın da birinci barajı olarak görüldüğünü ifade etti. Eren, "Teknolojik olarak gövdesi betonla doldurulmuş, bünyesinde çimento ve ana hammaddesi kırma taş olan bir teknolojiyle beton üretilmekte ve üretilen beton iş makinalarıyla serilip sıkıştırılmaktadır. Buna benzer bir baraj, Türkiye’de çeşitli yerlerde yapılmış olup bugüne kadar bu sistemle yapılmış en büyük baraj, bu Ayvalı Barajı olacaktır. Barajın elektrik üretiminin yanı sıra su tutma, enerji üretme, sulama gibi temel amaçları vardır" şeklinde konuştu.

MAKİNA VE EKİPMAN YARDIMI YAPILIYOR
Baraj çalışmaları sırasında civar köy ve yerleşim merkezlerindeki vatandaşların her türlü makina ve ekipman ihtiyaçlarını da karşılayan yetkili firma Özdoğan Anonim Şirketi; sel, yangın ve heyelan gibi doğal afetlerde kurum ve kuruluşlara her türlü makina ve ekipman desteği de sağlıyor.

KAMULAŞTIRMA EKONOMİYE KATKI SAĞLADI
Su altında kalan arazi ve bina sahiplerinin kamulaştırmalar sonucunda gelir seviyesinin artması; bunun sonucunda da yöre ekonomisinin gelişmesi ve canlanmasına neden oldu. Orman izinleri alındığında, iş bitiminde ağaçlandırma yapılması şartı ve bu konuda daha önce yetkili firmanın yaptığı Çine Barajı şantiyesindeki ağaçlandırma çalışmalarının aynısı, bu yöreye de yapılacak.

SOSYAL İÇERİKLİ YARDIMLAR TAKDİR TOPLADI
Yöre halkı ile kamu kurum ve kuruluşlarının, talepleri doğrultusunda maddi ve manevi her türlü yardımlarına koşan Özdoğan Anonim Şirketi; okul, cami gibi yerlere verdiği destekler ile sosyal toplum projeleri kapsamındaki katkılarıyla da ön plana çıktı.
Ayvalı Köyü İlkokulu'nun restorasyonu, jeneratörü, yolların parke taşı ile döşenmesi, yine yöredeki karakol ve camilere yapılan yardımlar, bölge insanının takdirini kazandı.

BÖLGENİN TANITIMINA DA FAYDA SAĞLAYACAK

Öte yandan, Ayvalı Barajı'nın bölgeye yapılan en büyük yatırımlardan birisi olduğunu aktaran Olur Belediye Başkanı Rüstem Polat, barajın hem şu an, hem de sonrası için bölgeye ciddi katkıları olduğunu, bölgenin dünyaya tanıtılmasında da fayda sağlayacağını vurguladı.
Ara ara yapılan çalışmaları yerinde görmek üzere şantiyeye ziyarette bulunduğunu dile getiren Başkan Polat, yüzlerce gencin barajda çalışıyor olmasının kendilerine büyük bir haz verdiğini ifade etti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.