DOĞUTÜRK

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU, ESMAÜ’L HÜSNA SERGİSİNİ AÇTI

Güncel

Keçiören Belediyesi’nin katkılarıyla Ankara’ya getirilen “Esmaü’l Hüsna Hat Koleksiyonu Sergisi”nin resmi açılışını Başbakan Ahmet Davutoğlu gerçekleştirdi.

Ankara Palas Devlet Konuk Evi’nde düzenlenen açılış törenine Başbakan Davutoğlu’nun yanısıra İçişleri Bakanı Efkan Ala, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ve çok sayıda sanatsever katıldı. Hat sanatının kendi içinde metafizik ile fiziği buluşturan, kitap ve kağıt üzerinde vahyin tecelli ettiği bir alan olarak varoluşumuza anlam kattığını belirten Başbakan Davutoğlu, “Sanatkar hattı, Kur’an-ı Kerim’i ve hat üzerinden ulvi anlam ifade eden, burada olduğu gibi Esmaü’l Hüsna’yı kağıda döktüklerinde o andan itibaren kağıt konuşmaya başlar ve size hitap eder. Siz baktığınızda sadece güzel bir eser görmezsiniz, her an size konuşan bir özne görürsünüz. Hat sanatı, kağıdı özne yapma sanatıdır. Hat sanatı kalemi vahyin yeryüzüne inmesi gibi kağıda nakşeden bir sanattır. Onun için hat sanatının olduğu bir odaya girdiğiniz andan itibaren mekanın atmosferi değişir, sizi tesiri altına alır” dedi.
“HAT SANATI VAHYİN KUTSALLIĞINI HATIRLATIR”
Başbakan Davutoğlu, içinde hat sanatı olan bir mekandan etkilenmemenin mümkün olmadığını söyleyerek, “Hat sanatıyla bezenmiş bir odaya girip de herhangi bir şey hissetmeyen kişi gönülden nasipsizdir, ilhamdan nasipsizdir, vahiyden nasipsizdir. Onun için odalarımızı, salonlarımızı, mekanlarımızı hat sanatıyla onurlandırdığımız zaman o mekana manevi bir anlam yüklenmeye başlanır” diye konuştu. 
Hat sanatının sadece güzel ve estetik bir görüntü oluşturmak için yapılmadığını vurgulayan Başbakan Davutoğlu, bu sanatın her kendisine bakan özneyle konuşan, ona hitap eden, ona vahyi, kağıdın ve kalemin kutsallığını hatırlatan bir sanat olduğunu kaydetti. Picasso’nun “Benim resim sanatında ulaşacağım zirveye Müslümanlar hat sanatında ulaşmışlar” sözünü hatırlatan Davutoğlu, serginin Esmaü’l Hüsna üzerine olmasının herkesi tefekküre sevk ettiğini belirterek, “Rabbimizi ve onun isimlerini zikrederken, tefekkür ederken aslında insan o ulu zatın karşısında kendi konumunu da anlar, kendi konumunu da şekillendirir. Serginin Esmaü’l Hüsna olarak tanzim edilmiş olması da hat ile Esmaü’l Hüsna arasında, kul ile Rab arasında, el ile o eli yönlendiren iman arasında bağ kurmak demektir. Hiçbir şey yoktur ki İslam düşüncesinde, İslam sanatında bizi Allah’a götürmemiş olsun” ifadelerini kullandı.

“ARTIK EMANET SAHİPSİZ DEĞİL”
Hattat Hasan Çelebi’yi çok eskiden tanıdığını, 1992 yılında Malezya’da açtığı sergiden sonra Çelebi’yi evinde ağırladığını ve küçük kızının ilk hat dersini ondan aldığını anlatan Başbakan Davutoğlu, bugün Türk hat sanatının büyük bir yükselişe geçtiğini ifade ederek, “Elhamdülillah ki artık bu sanatlar sahipsiz değil, artık kağıt ile kalemi buluşturan, hat sanatını gelecek nesillere intikal ettiren sanatçılar var. Kağıt ve kalem artık emanet olarak sahipsiz değil” diye konuştu. 
Sergide 23 Erzurumlu hat sanatçısının eserlerinin yer aldığına değinen Davutoğlu, “Selam olsun emanete sahip çıkan ve bu eserleri bugün buraya taşıyan 23 sanatçıya, ona emek veren bütün kardeşlerimize ve hat sanatının büyük üstadı Hasan Çelebi hocamıza tekrar selam ediyorum. Bu eserlere bakarken nasiplenmemiz duasıyla sergiyi açıyorum. Allah hayırlı mübarek etsin” mesajını verdi.

“ANKARALI SANATSEVERLERLE BULUŞTURDUK”

Erzurum Valisi Altıparmak ise, şehrin geçmişte bilim, kültür ve sanatın merkezi olduğunu dile getirerek “Şimdi bu değerleri tekrar gün yüzüne çıkarmak için çalışıyoruz. Burada yer alan eserler Erzurum Güzel Sanatlar Müzesi’nde yerini alarak daima sergide kalacak” diye konuştu.
Sergiye ev sahipliği yapan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak da, “Böylesine değerli eserleri Ankaralı sanatseverlerle buluşturmanın heyecanını yaşıyoruz” dedi. Serginin açılışına teşriflerinden dolayı Başbakan Davutoğlu’na teşekkür eden Başkan Ak, “Genç Türkiye Cumhuriyetinin sembol binalarından Ankara Palas’ta Esmaü’l Hüsna hat koleksiyonunu ve değerli sanatçılarımızı ağırlıyoruz. Bu koleksiyon şu ana kadar Türkiye’de üretilmiş en değerli koleksiyonlardan bir tanesi. Bu hat koleksiyonunun ortaya çıkmasında emeği geçen başta üstad Hasan Çelebi olmak üzere bütün hat sanatçılarımıza, koleksiyona koordinatörlük yapan Erzurum Valimiz Ahmet Altıparmak’a teşekkür ediyoruz. Bizim burada sergilememize fırsat verdikleri için de ayrıca teşekkür ediyoruz. Keçiören Belediyesi olarak Ankara’da böyle bir etkinliği yaptığımızdan dolayı onur duyuyoruz” diye konuştu. 
Ömrünün neredeyse tamamına yakınını bu sanata verdiğini kaydeden hat üstadı Hasan Çelebi ise, koleksiyonun oluşmasında emeği geçenlere teşekkür ederek “Türkiye’nin yakın tarihinde pek çok ilke imza attık. Bu da onlardan birisi” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Başbakan Davutoğlu ve protokol heyeti, serginin açılışını yaparak hattatların birbirinden güzel eserlerini tek tek inceledi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.