DOĞUTÜRK

Erzurum'da "Düzensiz Göçle Mücadele" toplantısı

Güncel

Vali Okay Memiş, "On binlerce göçmenin arasında terör örgütü mensuplarının da olabileceğini ve zaman zaman olduğunu da değerlendiriyoruz. Hem PKK hem de DEAŞ terör örgütü mensuplarının bu göç dalgasını fırsat bilerek ülkemize sızma girişiminde bulunduklarını da biliyoruz" dedi.

Erzurum Valisi Okay Memiş, on binlerce göçmenin arasında terör örgütü mensuplarının olabileceğini ve zaman zaman olduğunu da değerlendirdiklerini belirterek, "Kolluk güçlerimiz, jandarmamız, polisimiz bu konuda çok duyarlı ve hem polis hem de jandarma kontrol noktalarında sürekli detaylı şekilde bu konuları inceliyor ve gerekli tedbirleri alıyoruz." dedi.

Valilik Konferans Salonu'nda, Vali Memiş'in başkanlığında Bingöl, Erzincan, Kars, Trabzon, Tunceli, Ardahan, Artvin, Bayburt, Iğdır, Ağrı, Gümüşhane, Muş, Rize ve Iğdır valileri, emniyet müdürleri ve jandarma alay komutanlarının katılımıyla "Düzensiz Göçle Mücadele" toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda konuşan Memiş, göçmen konusunun çok önemli olduğunu ifade ederek, ülkenin bu konudan son yıllarda hem maddi hem de manevi anlamda etkilediğini söyledi.

Vali Memiş, şöyle konuştu:

"Bu kişiler daha çok komşu ülkelerde yaşayan, ekonomik düzeyleri son derece düşük olan ve kendi ülkelerinde birtakım yaşamış oldukları iktisadi, sosyal ve çoğu zaman da iç savaşın ortaya koyduğu olumsuzluklardan dolayı doğdukları, büyüdükleri memleketlerden göçmek zorunda kalıyor. Biz bu mücadeleyi İçişleri Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak ilgili kanunun kabul edilmesinden sonra önemseyerek yapmaya başladık. İçişleri Bakanlığımızın, bu konuyu 14 ayrı bölgede organize ve koordine ederek biraz daha üzerinde durmak marifetiyle daha etkin ve etkili tedbirler alma yönünde kararlılığı var."

Memiş, 14 ilin valisi, emniyet müdürleri ve alay komutanlarıyla enine boyuna bu konuyu tartışacaklarını belirterek, konuyla ilgili çözüm önerilerini hep birlikte bulmaya gayret göstereceklerini dile getirdi.

Karşılarında "insan" temelli bir konunun olduğununu aktaran Memiş, "Sınırdan geçişlerde bütün devletlerin vurma yetkisi dahi var ama bu çok uygulanabilir bir yetki değil. 10 binlerce insan sınırdan gelmişler, çoluk çocuk perma perişan ve ayrıca bu insanlar sizin de düşmanınız değil. Bizim sorunlarımızın muhatabı olarak Afganistanlı ve Pakistanlı göçmenleri görüyoruz." diye konuştu.

Memiş, Afganistanlı ve Pakistanlı göçmenlerin Türk milletiyle tarih boyunca düşmanlık içerisinde olmadığına işaret ederek, Afganistanlı ve Pakistanlı insanlarla Türk milleti arasında tarihten gelen birtakım dostlukların olduğunu dile getirdi.

"GÖÇMENLER ARASINDA TERÖR ÖRGÜTÜ MENSUPLARI OLABİLİR"

Konuya bu hassasiyetle yaklaştıklarını anlatan Memiş, "On binlerce göçmenin arasında terör örgütü mensuplarının da olabileceğini ve zaman zaman olduğunu da değerlendiriyoruz. Hem PKK hem de DEAŞ terör örgütü mensuplarının bu göç dalgasını fırsat bilerek ülkemize sızma girişiminde bulunduklarını da biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Memiş, alınacak tedbirlerin terör konusundan dolayı önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kolluk güçlerimiz, jandarmamız, polisimiz bu konuda çok duyarlı ve hem polis hem de jandarma kontrol noktalarında sürekli detaylı şekilde bu konuları inceliyor ve gerekli tedbirleri alıyoruz. İlimizde toplam kapasitesi 1500 kişiden oluşan geri gönderme merkezimiz var. Geçtiğimiz günlerde o merkezi ziyaret ettik. Tabii o merkeze gelen insanların artık oradan çıkması mümkün değil, bir şekilde sınır dışı ediliyor. Bununla birlikte hem bizdeki geri gönderme merkezi hem de diğer illerdeki merkezlerde bu yakalanan kişilerin tamamını barındırmamız çok mümkün olmuyor. Şu anda bile o geri gönderme merkezinin kapasitesinin çok üzerinde göçmenlerle karşı karşıyayız. Onları mümkün olduğunca ağırlamaya çalışıyoruz."

Konuşmaların ardından valiler, emniyet müdürleri ve alay komutanları, Türkiye'de düzensiz göç, düzensiz göçmen sayıları, bu konuda yapılan ya da yapılması gereken çalışmalar gibi konuları ele aldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.