DOĞUTÜRK

Kalp zarından kalp kapakçığı yapıldı

Güncel

Erzurum Şehir Hastanesi Kalp ve Damar Kliniği'nden heyecanlandıran ve umut veren bir operasyona imza atılarak hastanın kalp zarından kalp kapakçığı yapıldı.

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Kaygın ve ekibi tarafından gerçekleştirilen bu operasyon, Erzurum'da ilk kez uygulandı. Meral Taşçı, doğum gününde geçirdiği başarılı ameliyatla adeta hayata yeniden başladı.

Erzurum'un Pasinler ilçesinde çiftçilikle geçimini sağlayan bir ailenin altı çocuğundan biri olan Meral Taşçı, uzun süredir nefes darlığı çekiyordu. Erzurum Şehir Hastanesi'ne başvuran Taşçı'ya yapılan tetkikler sonucunda aort ve mitral kapakçıklarında yetmezlik olduğu tespit edildi. Genç bir hasta olması nedeniyle mekanik kapak yerine "OZAKİ" yöntemi tercih edildi. 25. doğum gününde ameliyata alınan Taşçı, 4 saat süren operasyonla kendi kalp zarından yapılan kapakçıklarla sağlığına kavuştu.

"ERZURUM'DA BİR İLK"

Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Mehmet Ali Kaygın, bu yöntemle hastanın ileride kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorunda kalmayacağını belirtti. Kaygın, "Eğer mekanik kapak kullanmış olsaydık, hastamız yaşam boyu ilaç kullanmak zorunda kalacaktı. Bu da ilerde çocuk sahibi olmasını zorlaştıracaktı. Ancak hastamızın kendi kalp zarından yapılan bu kapakçık ile sağlıklı bir şekilde hayatına devam edecek ve evlenip çocuk sahibi olmak istediğinde herhangi bir sorun yaşamayacak. Dünyada hızla yaygınlaşan bu yöntemi Erzurum'da ilk kez uyguladık ve çok başarılı sonuçlar aldık" dedi.

"YENİDEN DOĞDUM"

Ameliyat sonrası sağlık durumu hızla iyileşen Meral Taşçı, doğum gününde sağlığına kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, "Uzun zamandır nefes darlığı ve yürüyememe şikayetlerim vardı. Erzurum Şehir Hastanesi'ne başvurdum ve tetkikler sonucunda ameliyat kararı alındı. Başta çok korkuyordum ama ameliyatım çok başarılı geçti. Artık bütün şikayetlerim sona erdi. 25. yaş günümde adeta yeniden doğdum." ifadelerini kullandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.