DOĞUTÜRK

KÖPEKLER 2012 YILINA DA TUTUKLU GİRDİ

Güncel

Erzurum kent merkezinde Eylül 2009’da polisin düzenlediği çete ve fuhuş operasyonu kapsamında yakalanan köpekler, 2012 yılını da hayvan barınağında mahkum olarak karşıladılar.

Türkiye'de sanıkların “tutukluluk sürelerine yapılan itiraz” tartışmalarına köpekler de dahil oldu. Bir çete tarafından polise karşı saldırması için yetiştirilen 7 köpeğin 822 gündür tutuklu kalması tepkilere neden oldu.
Trajikomik olaya götüren süreç, 13 Eylül 2009 tarihinde patlak verdi. Erzurum polisi, D.A. (30) liderliğindeki bir çetenin bir kadını zorla alıkoyup fuhuşa zorladığı ve uyuşturucu ticareti yaptığı ihbarı aldı. Bunun üzerine Erzurum Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi'ne gelen ihbar üzerine harekete geçen polis ekipleri, Çırçır mahallesinde harabe görünümlü bir eve operasyon düzenledi. Bahçe duvarlarıyla çevrili evin etrafı çok sayıda resmi ve sivil polis ekipleri tarafından kuşatılırken, içeride çok sayıda çeşitli cinslerde saldırgan köpeklerin olduğu görüldü. Bunun üzerine ilgili kurumlardan ekipler çağrılarak saldırgan köpekler silahlarla vurularak uyuşturuldu. Daha sonra köpekler birer birer evden çıkarılarak başıboş hayvan toplama aracına götürüldü. Köpeklerden arındırılan evin içerisine maske takarak operasyon düzenleyen polis ekipleri evli olduğu öğrenilen ve kaçırılarak zorla fuhuş yapmaya sürüklendiği ileri sürülen E.E. isimli kadını kurtarırken, şüpheli Z.H.Ş. ile S.A. gözaltına alındı. Emniyette yapılan sorgulamaların ardından şüpheli olarak gözaltına alınan S.A. isimli erkek, adli mercilerce serbest bırakılırken, Z.H.Ş. isimli kadın, "fuhşa teşvik, aracılık ve yer temini" suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Daha sonraki günlerde aralarında Sibirya kurdu ve kangalların da bulunduğu 12 köpeğin, karanlık odalarda, polis üniformalı kişilere saldırması konusunda eğitildiği belirlendi. Tutuklu sanıklar, 3 ay önce tahliye edilirken, 27 aydır parmaklıklar ardında hapis tutulan köpekler esaretten kurtulamadı. Köpeklerden 5'i tutuklu kaldıkları süre zarfında ölürken, 7 köpek, 822 gündür serbest bırakılacakları günü bekliyor.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olan hayvan barınağında görevli veteriner hekim İkram Coşar, "Mahkeme süreci devam ettiği için köpekler serbest bırakılmıyor. 5 köpek öldü, kalanlar hala tutuklu. Tutuklu köpekler yeni yılda umarım özgürlüklerine kavuşur" dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.