Türleri bilinmeyen mantarların toplanması ve tüketilmesi halk sağlığı için büyük risk taşıyor ve her yıl yapılan uyarılara rağmen birçok insan yediği mantarlardan zehirleniyor. Vatandaşlarımızın kulaktan dolama bilgilerle zehirli ve zehirsiz mantarları birbirinden ayırt etmeye yeltenmeleri de zehirlenmelere davetiye çıkarıyor.
Doğada 200 zehirli mantar türü olduğu tahmin ediliyor. Bunlardan 10 tanesi de öldürücü etkiye sahip. “köy göçüren”, “öldürücü yeşil şapka”, “dede mantarı” isimleriyle bilinen mantarlar öldürücü sonuçlar doğurabiliyor. Halkımızın hiçbir bilimsel dayanağı olmayan ve tamamen kulaktan dolma bilgilerle zehirli ve zehirsiz mantarları birbirinden ayırmaya çalışmaları, birçok zehirlenme vakasına da beraberinde getiriyor.
“Pişirilen mantar zehirsizdir, yoğurt ile yenen mantar zehirlemez, mantar sirkeli ve tuzlu suda kaynatılırsa zehri gider, kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz” gibi yanlış ve asılsız bilgiler halk sağlığı için mantar tüketimi konusunda büyük risk taşıyor. Mantarın beslemede önemli bir yeri olduğu düşünüldüğünde, güvenilir ve kaynağı bilinen mantarların tüketilmesi faydalı olduğunu dile getiren uzmanlar, doğada bulunan mantarların zehirli ya da zehirsiz olarak ayırt edilmesin güç olduğuna dikkat çekiyor.
MANTAR ZEHİRLENMELERİNE KARŞI UZMANLAR VATANDAŞLARI UYARDI
MANTAR ZEHİRLENMELERİNE KARŞI UZMANLAR VATANDAŞLARI UYARDI
DOĞUTÜRK DOĞUTÜRK
Güncel
Havaların yağışlı ve ılıman geçmesinin doğadaki mantar üretimini arttırdığını dikkat çeken uzmanlar, zehirlenmelere karşı vatandaşları uyarıyor.
Paylaş: