Mobbing bir işyerinde hedef seçilen bir çalışana veya bir gruba karşı asıl maksat gizlenerek bir kişi ya da bir grup tarafından insan onuru ile bağdaşmayan kınanacak eylemler uygulanmasına denildiği ifade eden Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Başkanı Jale Hülya Alcan, çalışma yaşamında görmezden gelinen mobbingin bir çok iş yerinde çalışanların kabusu olmaya devam ettiğini söyledi.
Erzurum’da mobbing şikayetlerinin arttığını ve şikayetlerin Türkiye’de yüzde 60'ının kadınlardan yüzde 40'ının da erkeklerden geldiğini belirten Jale Hülya Alcan sözlerine şöyle devam etti. ”Aşağılanma, itibar erozyonu, süreklilik kazanan şiddetin cinsel tacizden 4 kat daha fazla kalıcı ruhsal travmalara neden oluyor. Bunun sebebi de uzun bir süre tekrarlanması ve sistematik olmasından kaynaklanıyor. Psikolojik taciz mağdurlarının en değer verdikleri ve yaşamsal öneme sahip kişiliklerini, onurlarını ayaklar altında gördüklerinde çılgına dönüyorlar. Mobbing cinayet ve intihara yol açan sosyal bir sendromdur. Mobbing mağdurlarının aileleri, mesai arkadaşları da mobbing mağdurunun dramına ortak olurlar ve aynı derecede olmasa bile psikolojik sorunlar yaşayabilirler’’ Mobbinge uğrayan kişi işsiz kalma, tayin, disiplin cezası, dışlanma, psikolojik taciz korkusunu yenip haklarını arayabilirse zarar görmeden bu süreci atlatabileceğini vurgulayan Alcan,” İşyerlerinde zorbaların tespitinin yapılması, deşifre edilmesi, etkisizleştirilmesi ve mağdurun yanında mobbing uygulayan kurum ve kişilere karşı örgütlü mücadele önem arz etmektedir. Mağdurun cesur olması, bir uzmandan yardım alması, tek başına hareket etmemesi caydırıcı etki yaratacaktır. Kişi kendine mobbing uygulanmaya başlandığı andan itibaren kendisine baskı kurmak isteyene izin vermez ve doğru adımları atarsa çaresiz olmadığını karşısındakine göstermiş olur ve mobbing de kendiliğinden ortadan kalkar.”
MOBBİNG ŞİKAYETLERİNİN YÜZDE 60’I KADINLARDAN YÜZDE 40’I ERKEKLERDEN
MOBBİNG ŞİKAYETLERİNİN YÜZDE 60’I KADINLARDAN YÜZDE 40’I ERKEKLERDEN
DOĞUTÜRK DOĞUTÜRK
Güncel
Mobbing ile Mücadele Derneği Erzurum Başkanı Jale Hülya Alcan, Türkiye’de mobbing şikayetlerinin yüzde 60’ının kadınlardan, yüzde 40’ının ise erkeklerden geldiğini belirterek aşağılanma, itibar erozyonu, süreklilik kazanan şiddetin cinsel tacizden 4 kat daha fazla kalıcı ruhsal travmalara neden olduğunu söyledi.
Paylaş: