Önceki gün Bursa Uludağ’da annesiyle birlikte bindiği kar kızağından düşerek kafasını buz kütlesine vurması sonucunda hayatını kaybeden 7 yaşındaki Elif Uymuşlar olayı ve dün Erzurum Palandöken’de suni kar püskürtme direğinin etrafına koruyucu olarak sarılan minderi söküp onun üzerinde kayarken tahta korkuluklara çarparak canından olan Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisi 25 yaşındaki Mehmet Akif Koyuncu’nun olayı, Türkiye’de kayak pistlerinin ne kadar güvenli olduğu sorusunu akıllara getirdi. Avrupa’nın en uzun ikinci pistine sahip ve Türkiye’nin gözde kayak merkezlerinden biri olan Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezinde, güvenlik tedbirleri en üst seviyede alınırken, acemiler için ayrı profesyoneller için ise ayrı ayrı pistler bulunuyor. Sömestr tatili nedeniyle otellerdeki doluluk oranının yüzde yüzleri bulduğu Palandöken Kayak Merkezinde, gün boyu kayak yapmanın tadını çıkaran yerli ve yabancı turistler, pistlerin güvenirliğin tam olduğunu belirterek, “Burada acemilerin de profesyonellerinde kayabilecekleri ayrı ayrı pistler bulunuyor. Gereken güvenlik tedbirleri var. Ancak bazı kayakçıların pist dışı yasak bölgelere gitmeleri bazen kazaları da beraberinde getiriyor. Kazalar genelde kurallara uyulmadığından meydana geliyor” dediler.
Palandöken Kayak Merkezi kayak hocaları, “Burada kayak severler her türlü imkana sahipler. Acemilere hep nezaret ediyoruz. Yasak bölgeler uyarı levhalarıyla belirtiliyor. Palandöken’e gelen misafirler bu konularda bilgilendiriliyor. Genelde maceraperest kayakçılar zirvelere çıkarak, pist dışında kaydıkları zaman olumsuz olaylar gelişebiliyor” diye konuştular.
Öte yandan, Palandöken’de yaşanabilecek olası kaza, çığ, kaybolma ve benzeri olaylara karşı Jandarma Arama Kurtarma (JAK) ekipleri kış mevsiminde 24 saat esasına göre hazır kıta görev yapıyor.
Gelişen olaylara çok kısa süre içerisinde kar üstü araçları jet skiler ile intikal eden JAK ekipleri ilk müdahalede bulunarak kayakçıların imdadına koşuyor.
PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ
Palandöken Kayak Merkezi Erzurum'un güney batısında yer alan başlangıç yüksekliği 2 bin 200 metre, zirve noktası olan Ejder tepe noktası 3 bin 176 metre olan Türkiye’de birinci derecede önemli kayak merkezidir. Palandöken kayak merkezi uluslararası Üniversiteler kış olimpiyatlarına, Konaklı kayak merkezi ile birlikte ev sahipliği yaparak Palandöken kayak merkezi dünya kamuoyunda hak ettiği itibarı bulmaya başlamıştır. Palandöken kayak merkezinde kayak sezonu ortalama Ekim ayını sonlarına doğru başlar ve mayıs ayının ilk haftalarına kadar yüksek kesimdeki pistlerinde kayak kayılabilir. Bölgenin kuru bir havaya sahip olmasından dolayı ve geceleri hava sıcaklığının - 40 varması nedeniyle kar kalitesi bozulmaz ve toz kar kaymanın keyfi yaşanır. Palandöken kayak merkezinde 22 adet pist mevcut olup Ejder ve Kapıkaya isimli pistleri, Slalom ve Büyük Slalom yarışmaları için tescilli pistler olarak olimpik pist ilan edilmiştir. Bu pistlerde yoğun olarak Slalom ve Büyük Slalom yarışmaları yapıldığı için, kayak merkezleri arasından sık olarak tercih edilen pistler arasında yer almaktadırlar. Toplam 28 km’lik pistlerin en uzun parkuru 12 km’dir. Hiç durmadan kesintisiz 12 km kayılabilerek başlangıç ve bitiş kotları arasındaki fark 1100 metredir. Yoğun kar sebebi ile snowboarda da çok elverişlidir. Palandöken Kayak Merkezi, her seviyedeki pistleri ile birçok snowboardcu ve kayakçıyı ağırlamakta. Palandöken Kayak Merkezinin saatte 4 bin 500 kişi kapasiteli 5 adet telesiyeji, saatte 300 kişi kapasiteli 1 adet teleski, toplam bin 800 kişi kapasiteli 2 adet baby lifti ve saatte bin 500 kişi kapasiteli 1 adet gondol lifti bulunmaktadır.
PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİNDE GÜVENLİK TEDBİRLERİ EN ÜST SEVİYEDE
PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİNDE GÜVENLİK TEDBİRLERİ EN ÜST SEVİYEDE
DOĞUTÜRK DOĞUTÜRK
Güncel
Bursa ve Erzurum’da kayak merkezlerinde yaşanan kazalarda iki kişinin ölmesi, kayak merkezlerinde yeterli güvenlik tedbirleri alınıp alınmadığını gündeme getirdi.
Paylaş: