İşçiler adına açıklama yapan Şeker-İş Sendikası Erzurum Şube Başkanı Metin Keskin, fabrikanın özelleştirme kapsamından çıkarılmasının olumlu bir adım olduğunu belirterek, aynı duyarlılığın geçici işçilere kadro verilmesinde de gösterilmesini istedi.
Türkiye şeker fabrikasının 2000 yılında özelleştirme kapsamına alındığını anımsatan Keskin, ‘’Fabrikaların satışları yöre ekonomisine büyük darbe vuracağını siyasilere, tabanda bizler, Ankara’da Genel Başkanımız büyük gayretlerle anlattık. B ve C portföy olan Kırşehir, Turhal, Çorum, Yozgat, Kastamonu, Çarşamba, Erzincan, Elazığ, Malatya ve Elbistan Şeker Fabrikaları, Başbakanın talimatıyla Özelleştirme Yüksek Kurulunun 9 Ekim 2012 kararıyla iptal edilmiştir. Bizler için, bu durum çok iyi bir gelişmedir. Başta sayın Başbakanımıza, Genel Başkanımıza bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, saygılarımızı sunuyoruz.’’ dedi.
Şeker sanayisinde 2012 yılı ekim ayı itibariyle 4 bin 777 işçinin istihdam edildiğini anımsatan Keskin, Erzurum Şeker fabrikasında 165 mevsimlik işçinin çalıştığını söyledi. Mevsimlik işçilerin 120 gün çalıştığını hatırlatan Keskin, belirtilen süre içerisinde işçilerin toplam maliyetinin 90 milyon TL olduğunu vurguladı. Keskin, Şeker Fabrikalarında çalışan geçici işçilerin 200 gün ek sürede çalışmaları halinde maliyetin 112 milyon TL olacağını, alt işverene ödenen yaklaşık 33 milyon TL’nin ve işçilerin çalışmaları halinde ödenmeyecek olan genel sağlık sigortasının yüzde 12 oranında düşüldüğü takdirde çalışan maliyetinin şirkete 76 milyon TL’ye mal olacağını dile getirdi.
Geçici işçilerin kadroya geçmesi halinde senelik izin haklarının ortalama 30 gün kabul edildiğinde maliyetin 76 milyon TL’den 59 milyon TL’ye düşeceğini belirten Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü:
‘’ Ülkemizde şeker üretimi alanında personel yetiştirecek bir kurum bulunmadığından üretim aşamasında yer alabilecek nitelikli personel ancak şeker sanayi bünyesinde yetiştirilebilecektir. Yılda 4 ay çalışan işçilerimizin yaş ortalaması 45 yaşın üzerinde olup, başka bir kuruluşa girme şansı olmayan işçilerimiz 4 ay çalışmayla 70 yılda emekli olabiliyor. Böyle bir işçi 20 yaşında işe girerse 90 yaşında emekli oluyor. Türkiye’de yaşam süresi, ortalama 68 olduğuna göre mezarda emekli olan bu insanlık dramına son vermek için 2006 yılında 5620 sayılı yasa ile verilen kadrolar gibi bu soru nu çözmek için sayın Başbakanımıza ilgili bakanlıklara genel merkezimiz talepte bulunmuştur.’’
ŞEKER FABRİKASI’NDA ÇALIŞAN MEVSİMLİK İŞÇİLER KADRO İSTİYOR
ŞEKER FABRİKASI’NDA ÇALIŞAN MEVSİMLİK İŞÇİLER KADRO İSTİYOR
DOĞUTÜRK DOĞUTÜRK
Güncel
Erzurum şeker Fabrikasında çalışan mevsimlik işçiler, fabrika binası önünde toplanarak, ellerindeki pankartlarla kadro isteklerini dile getirdiler.
Paylaş: