DOĞUTÜRK

YABANCI HAKİM HEYETİ ERZURUM ADALET SARAYINI İNCELEDİ

Güncel

Finansmanı Avrupa Birliği’nce karşılanan, Adalet Bakanlığı ile Avrupa Konseyi tarafından uygulanan, ‘Saturn Projesi” kapsamında Erzurum’a gelen yabancı hâkim heyeti Adalet Sarayı’nda incelemelerde bulundu.

Heyet, hâkim, savcı ve personele “Saturn Projesi” proje hakkında bilgi verdi.  Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca Ankara Bölge İdare Mahkemesi ile Amasya, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı ve Erzurum Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığının pilot adliyeler olarak hayata geçirdiği "Saturn Projesi" kapsamında Erzurum’a gelen Mahkeme Yönetim Sistemi Genel Sekreter Yardımcısı Ray Burmingham, Anayasa Mahkemesi emekli Hakim Jean Jacgues Heintz, Avusturya Hukuk Hakimi Manfred Buric ve beraberindeki 14 kişilik heyet Erzurum Adalet Sarayı’nda incelemelerde bulundular.
ERZURUM PİLOT İL
Adalet Bakanlığı, Avrupa Konseyi Türkiye Delegasyonu, Merkezi Finans ve İhale Birimi temsilcileri ile Avusturya, Hollanda ve Almanya’da proje danışmanı hakimlerin içinde bulunduğu 14 kişilik heyetle Erzurum’a "Mahkeme Yönetim Sisteminin Güçlendirilmesi" ile "Saturn-Adli Zaman Yönetimi" kapsamında adalet sarayında uygulanan projeleri yerinde inceledi.
‘Saturn Projesi’ ile ilgili Erzurum Adalet Sarayı’nda Hakim, Savcı, Yazı işleri Müdürleri ve personel ile bir araya gelen heyet adına Mahkeme Yönetim Sistemi Genel Sekreter Yardımcısı Ray Burmingham, adliye koridorlarını ve yapılan ön büro hizmetlerinde ‘Stawa, Saturn Projesi'nin şeffaflık açısından son derece projeye uygun olarak tanımlandığını ifade etti. Genel Sekreter Yardımcısı Burmingham,”Erzurum’un pilot il seçilmesi ve proje kapsamında yapılan çalışmalar netice vermeye başlamış. Bunu yerinde gördüğüm için çok mutluyum. Projeye büyük önem ve değer verildiğine tanık oldum. Özellikle Erzurum Adalet Sarayı’nın fiziki yapısı, duruşma salonları ve ön büro hizmetleri ile tamamen şeffaflık, açık ve dürüst bir adli yargı işlevinde vatandaşa hizmet verdiğini gördük. Bu projeyle yargıda iş yükü, çalışan personel daha sağlıklı çalışma ortamı sağlanmış olacak. Başta Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık’a, teşekkür ediyorum” dedi.
Erzurum Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Apaçık, Stawa, Saturn Projesi'nin ilkelerinin Erzurum Adalet Sarayı'ndaki uygulamasından memnun olduğunu ifade etti. Başsavcı Apaçık,"Saturn kılavuz ilkelerinin asıl kabul edilme gerekçesi, herhangi bir ceza türü karşısında bir vatandaşın ne tür bir yargılama süresi beklemesi gerektiğini şeffaf, açık ve dürüst bir şekilde ona bildirebilmektir. Erzurum’da çok açık bir dille herhangi bir yargılama süreci sonucunda kararın ne kadar süre içerisinde çıkmasını beklemeleri gerektiğinin yurttaşları bildirildiğini gördüm. Bu şeffaflık ve açıklık beni gerçekten çok memnun etti.
Bu tür uygulamalar Avrupa’da 'da bile pek çok adalet sarayında bu kadar başarı ile yürütülmüyor. Bence Saturn Projesi'nin başka yargı sistemlerinde de yaygınlaşması bakımından Erzurum Adliyesi en iyi uygulamalardan, en iyi örneklerden birini teşkil edecek. Yargılama süreleri, Saturn Projesi'nin başarılı olması durumunda Türkiye’de en çok eleştirilen "yargıda sürelerin belirsiz olması" sorununu aşabilecek. Saturn Projesi'nin pilot il olarak Amasya ve Erzurum adliyelerinde uygulanacak.
"Cumhuriyet Başsavcılığı olarak belirli çalışmalar sonrasında yargıda belirli süreler öngördük. Bu sürelerin sonucunda bize gelen tüm şikâyet dilekçelerini belirttiğimiz sürelerde sonuçlandırmayı taahhüt ediyoruz. Bununla ilgili bir söz vermiş olduk. Başsavcılık olarak tüm savcı arkadaşlarımla beraber, inşallah bu Türkiye’de bir ilk olacak diye bekliyoruz. Önümüzdeki günlerdeki raporlamalarda ne kadar başarılı olduğumuz ya da nerelerde tıkandığımız konusunda tespitler yapma imkânımız olacak. Projenin amacı da zaten öngörülebilen süreleri belirlemek. Vatandaş süre aşımında bilgilendirilecek Söz konusu projenin vatandaşa büyük kolaylıklar sağlayarak adliye iş yükünü de hafifletmiş olacak” diye konuştu.
ADALET KOMİSYONU BAŞKANI OFLUOĞLU’NA ZİYARET
Erzurum Birinci Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Hakim Erol Ofluoğlu’nu da ziyaret eden heyet, çalışma şartları ile ilgili bilgiler aldı. Hakim Ofluoğlu, Erzurum’un Pilot İl olarak seçilmesinden memnuniyet duyduklarını ifade ederek,”Projenin her zaman dava dosyalarını daha sağlıklı bitirilebilmesi anlamında, süre aşmama gayretinde olacağız. Çünkü projenin içerisinde bu da var. UYAP sistemi içerisinde sebebini yazacağız.
Proje yetkililerine, ilgililerine bunun sebebini bildireceğiz. Vatandaşa da süreden kısa bir süre önce neden geciktiğini ve muhtemel ne zaman bitireceğimizi bildireceğiz. Bu projenin öngörülen yargılama sürelerinden daha erken sürede mahkemelerin karara bağlanmasına önem vereceğiz” diye konuştu.
BARO AŞKANI TERZİOĞLU’NU ZİYARET
Adliye’deki incelemelerin ardından Mahkeme Yönetim Sistemi Genel Sekreter Yardımcısı Ray Burmingham, Anayasa Mahkemesi emekli Hakim Jean Jacgues Heintz, Avusturya Hukuk Hakimi Manfred Buric ve beraberindeki 14 kişilik heyet Erzurum Baro Başkanı Faruk Terzioğlu’nu ziyaret etti. Başkan Terzioğlu, projeyi desteklediklerini belirterek, baroda ikram edilen öğlen yemeğinin ardından heyet, Ankara’ya döndü.
PROJE, AVRUPA BİRLİĞİ’NCE KARŞILANIYOR
Finansmanı Avrupa Birliği’nce'nce karşılanan, Adalet Bakanlığı ile ile Avrupa Konseyi Konseyi tarafından uygulanan,Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nca Ankara Bölge İdare Mahkemesi ile Amasya, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı ve Erzurum Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığının pilot adliyeler olarak hayata geçirdiği "Saturn Projesi"nin temel amacı, Avrupa’daki adalet sistemindeki iyi uygulamalar ışığında Türkiye’de yargı sisteminin hızının, etkinliğinin ve kalitesinin artırılmasını amaçlıyor. Proje kapsamında suç türüne göre hedeflenen karara bağlama süresinin en az 45, en fazla ise 270 gün olacağı öğrenildi.
SATURN PROJESİ:

“Saturn kılavuz ilkelerinin asıl kabul edilme gerekçesi, herhangi bir ceza türü karşısında bir vatandaşın ne tür bir yargılama süresi beklemesi gerektiğini şeffaf, açık ve dürüst bir şekilde ona bildirebilmektir"
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.