Bir ibadeti kendimiz yapmamız gerekirken niçin bir başkasına yüklüyoruz? O zaman birisine para verelim bizim yerimize oruç tutsun, hatta olmadı namaz da kılsın?
Kurban bayramı gelirken hiçbir sıkıntısını halledememiş Müslümanlar gene sıkıntılı günler yaşıyorlar!
Birinci sıkıntı İslam’da ayrı bir özelliği ve üstünlüğü olmayan sonradan çıkmış olan İslam âlimi diye kendini tanıtan veya öyle etiketlenen insanların ürettikleri kurban var mı yok mu meselesi! Elbette ki Müslümanlar kendileri okuma alışkanlığı kazanana kadar da bu böyle devam edecek! Çünkü dinlemek daha kolay; hele okumadan, bilmeden tartışmalara bayılırız! İkincisi de kurbanı kesmek anlamında yorumlayan Müslümanların kurban kesmeye niyet ettiğinden itibaren karşılaştığı sorunlar! (Her Müslümanın Kuran’ı kendi dilinde okuması ve emirleri öğrenmesi farz kılınmış!)Maddelerle Kurban:
Kurban kesmek vacip bir ibadettir. Allah CC Kuran’da mecaz kullanmadığına göre (venhar/Kevser Suresi) ben kurbanı hayvan kesmek olarak anlarım. Peygamber Efendimiz de kurban kesmiştir. Kurban kesmenin sadaka anlamı taşıdığını iddia edenler de bulunmaktadır. Akıl ve eylemde özgür olduğumuza göre isteyen keser, istemeyen kesmez! Ancak ahrette sonuçlarına da katlanır. Çünkü ahrette falan hoca falan imam böyle dedi diye kendisini kimse sorumluluktan kurtaramaz! (Saptıranların cezalarının daha ağır olduğu Kuran’da da ayrıca bildirilmiştir.) Kurban kesmek işini gene birçok cemaat ve market üstlenmektedir. Fiyatları sabitlenmiş olarak reklamlarla, taşeronluk yapan insanlarla kurban paraları toplanmaktadır. Anlamadığım asıl mesele bir ibadeti kendimiz yapmamız gerekirken niçin bir başkasına yüklüyoruz? O zaman birisine para verelim bizim yerimize oruç tutsun, hatta olmadı namaz da kılsın! Hiç kimsenin yapması gereken bir işi bir başkası aynı ciddiyetle yapmaz, ben şahsım adına güvenmiyorum. Hele paralı konularda asla güvenemem. Burada gaye Allah’ın rızasıysa (ki amaç odur) kendim kesmem, başında bulunmam, gücüm yetmiyorsa bir yakınımdan yardım isteyerek kesmem doğru olur! Allahın rızası birazcık yorulmadıktan, bir miktar para harcamadıktan sonra neye yarar; her şeyde kolaya kaçmak doğru mu?Marketler keselim diyorlar; size 20 kg et gönderelim, mesela hisse 980,00 TL. Güzel de ya 25 kg et çıktıysa o 5 kg et ne olacak? Derisi, sakatatları, ayakları, kellesi ne olacak? Parayla ayrıca satılacak herhalde!
Kurban bayramı gelmeden ve geleceğe yakın medya kurban fiyatlarını şişirmeye başlıyor. Bu sene kurbanlıklar “çok pahalı”, ateş pahası” vs. köylümüz, yetiştiricilerimiz, simsarlık yapanlar da ne koparsalar kâr anlamında bir fırsat yakaladıklarını düşünerek astronomik ve karaborsa fiyatlarla piyasaya çıkıyorlar!Pazara gittim; gördüğümü yazıyorum; bir koyunun fiyatını sordum, ne kadar dedim, 1,200 TL dedi. Geçen sene aynısını 650 TL’ye almıştım dedim. Kilosu ne kadar diye sordum; “kiloyla olmaz abi bu kurban” dedi!
Kurban da olsa, Hac da olsa başka bir şeyde olsa karaborsa veya fahiş fiyata bu millete satmaya kimsenin veya herhangi bir kurumun (Diyanet) hakkı yoktur!
Kendi kurbanımızı kendimiz keserek veya ehil birine kestirerek veya bir yakınımıza vekâletle kestirerek bu ibadetimizi eda etmeliyiz! Fahiş fiyata almamaya çalışmalıyız!
Böylece kurbanlıktan yolunu bulmaya çalışan simsarlara, tüccarlara, şarlatanlara fırsat vermemiş oluruz!
Ve kurbanı uhrevi bir rüşvet vasıtası yapmamalı, hava atmamalı, etlerimizi buzdolabına sıkıştırmamalıyız!
Kurban Bayramımız mübarek olsun!