DOĞUTÜRK
2021-02-07 16:49:24

Öğretmenler ve Öğretmesi Gerekenler!

Tevhit GÜLSEVEN

tevhitgulseven@gmail.com 07 Şubat 2021, 16:49

Soru; kaç öğretmenimiz mesleği ile ilgili kaç dergiye abone olmuştur?

“Milyonlarca insanımızın beyinleri işlenmemiş toprak gibi duruyor, meyve vermiyor”! Grigory Petrov.

Öğretmenlerimizden, öğretmekten söz ediyor. Öğretmenlerin işlenmemiş beyinleri işlemesini söylüyor. Bu ne demek?

Öğretmen adını öğretimden almış, görevi öğrencisinin beynini bilim adamı olacak şekilde hazırlamak, ufuk frekansını yükseltmek, bakış açısını genişletmek!

Ufkun ne olduğunu yıllar geçip de olgunlaşma sürecinde olanlar çok daha iyi bilebileceklerdir. Her konuda aklımıza gelen keşkelerin başına ufkumuz için bir şey yapmadığımız hayıflanmamız için yeterlidir. Öğretmen burada çok büyük bir rehberdir. Bu yüzden okul vardır. Modellemeyi, kıssalar çıkarmayı, harekete geçmeyi öğretmek, öğrenmek için genç beyinler, okul, öğretmen vardır!

Öğretmenin ufuk frekansının yüksek olması ise okumasına, gezmesine, araştırmasına, düşünmesine ve bilgi meclislerinde fikir alış verişinde bulunmasına bağlıdır. Bunların gerçekleşmesi için gerekli bütçe ise devletin sorumluluğundadır.

Devlete düşen öğrencilerin eğitiminde önce adaleti sağlamaktır, zengin - fakir, yakın - uzak, özel - kamu ayrımını minimale indirmektir, bu büyük bir sorumluluktur. Öğretmene yapılan bir motivasyon, eleştiri devletin eğitim konusundaki titizliği veya gelişim hırsı ile ilgilidir.

Soru; kaç öğretmenimiz mesleği ile ilgili kaç dergiye abone olmuştur? Edebiyat öğretmeni için edebi dergiler, fen öğretmeni için branş dergileri gibi!

Yenilikleri araştıran öğretme görevlisi insanların meraklarının sınır tanımaması, kendilerine sınır belirlememesi lazım gelir. Öğretmen okulda aldığı bilgisi veya tedrisatın sınırları içinde ilerliyorsa yarışta dünyadan geride kalmış demektir.

“Öğretmenler hayatın anlamını ve metodunu öğretmiyorlar, insanların ruhlarında gizli kalmış olan duyguları uyandırmıyorlar” Grigory Petrov.

G. Petrov’un öğretmene yüklediği misyonların en ağırı bence hayatın anlamını kavramak! Hayatımızın her objesini, her hareketini anlamlandırabilenler gelecekte hep olacaklardır. Her hareketin, her bir cismin ve her düşüncenin anlamını kavramayı öğretmek; öğretmenlerimize düşmektedir.

Hayatın her gösterdiği işaretin mutlaka bir anlamı, derinliği, üzerinde düşünülecek binlerce alt ünitesi vardır. Bunları değerlendirmeleri ilk öğreneceğimiz, hatta derinlik ve anlamın ne demek olduğunu ilk defa öğretmenlerden öğrenilebilir.

Vatan konusunda titiz olmayı, dünya ülkelerinin matematiksel olarak her konudaki değerlerini, matematiksel rakamlara nasıl ulaşılacağını öğretmen öğretir, öğrenci zaman içinde geliştirir.

Bu yüzden öğretim, tedrisat ve öğretmen düşünmeye yönelik, tartışmayı bilen, illa dünyayla yarışan ve eğriliklerle savaşan, doğrularla yaşayan kişiler olmalıdır!

Eğitim işi hem öğretmen hem öğrenci ve hem de eğitimin yöneticileri için sürekli gelişim işidir!

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.