DOĞUTÜRK

MAKROBİYOTİK BESLENEREK SAĞLIKLI KİLO VERİN

Sağlık

Beslenme Danışmanı Dr. Gönül Ateşsaçan, kilo problemi yaşayan kişilerin Makrobiyotik Beslenerek sağlıklı kilo verebileceklerini söyledi.

Beslenme Danışmanı Dr.Gönül Ateşsaçan konu ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti, “Makrobiyotik diyet nedir Makrobiyotik diyeti uygularken yediklerinizin yüzde 50 ile 60’ı kadarının tam tahıllı gıdalardan oluşuyor olması gerekir. Makrobiyotik diyetin en önemli parçası çorbadır. Her gün 1 tabak sebze çorbası içilecek ve içine mutlaka ya yeşil mercimek veya nohut veya kuru fasulye katılacak. Günlük besinlerin yüzde 25 ile 30’ı kadarı sebzelerden oluşmalıdır. Bu miktarın yaklaşık üçte biri pişmemiş yani çiğ sebzelerden oluşmalı. Diğer kalan kısmında ise sebzelerin haşlanarak, kaynatılarak, fırında ya da tavada pişirilerek tüketilmesi gerekir. Balık ve deniz ürünlerini , kümes hayvanlarını gün aşırı veya her gün 1 kez tüketebilirsiniz” Dr.Gönül Ateşsaçan, Makrobiyotik diyet kurallarını şöyle sıraladı;
"Peynir , yoğurt, süt çok az yenilebilir; düzenli olarak tüketilmeyecek.
Tahılların pişirilmeden tüketilmesi gerekiyor.
Ekmek , makarna, pilav yenilmeyecek, yerine salata , çorbalara yulaf ezmesi tüketilecek. İstisna olarak bulgur pişirmeden sadece kısır olarak tüketilebilecek.
Haftada 2 kez kuru bakliyat tüketilecek.
Şeker ve tatlı yerine az şekerli meyveler tercih edilmeli..
Kırmızı et 15 günde 1 kez ; tavuk, balık ve hindi var.
Sebze çok değil ,buharda veya az haşlanacak, istenirse çiğ tüketilecek
Gıdaların taze ve doğal olması gerekmektedir.
Beyaz, kepekli, tam buğday fark etmez hiçbir ekmekten yenmemesi gerekmektedir. Bu diyet programı esnasında dışarıdan yediklerinizi ve yapılışlarını kontrol edemeyeceğinizden ötürü restoranlardan da uzak durmanız gerekecektir.
MAKROBİYOTİK BESLENME

Makrobiyotik diyeti uygularken belli miktarlarda olmak şartıyla kuru yemiş serbesttir.
Elma, armut, üzüm, şeftali, kayısı ve kavun gibi meyveleri düzenli olarak tüketilebilir. Ancak mango, papaya ve ananas gibi tropikal olan meyvelerden uzak durulması gereklidir.
Tatlıyı da haftada 2 ile 3 kez olmak şartı ile yiyebilirsiniz. Tercihinizi de çikolata ya da pekmez gibi yüksek miktarda kalori içeren tatlılar yerine daha çok kurutulmuş meyve gibi yapay tatlandırıcı içermeyen tatlılardan yana kullanmanız önerilmektedir.”
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.