DOĞUTÜRK

"Sağlık çalışanlarının uzun tatillerde iş yükü artıyor"

Sağlık

Uzun süren bayram tatillerinde çoğu meslek sahibi vatandaşlar dinlenip eğlenerek tatilini yaparken, acil servis çalışanları artan iş yükleriyle normal zamanda olduğundan 3-4 kat fazla çalışarak hem vatandaşlara hizmet etmeye hem de vatandaşların sağlık problemlerini gidermeye çalışıyor.

Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı ve Atatürk Üniversitesi (AÜ) Yakutiye Araştırma Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birleşen bayramlar vesilesiyle uzun tatillerin yaşandığını, bu durumun sağlık çalışanlarının daha fazla efor sarf ederek çalışmaları gereken zaman dilimleri olduğunu söyledi.

İnsanların tatile gidip eğlenip dinlenmelerinin güzel olduğunu anlatan Çakır, "Fakat eğlenemeyen ve dinlenmeyen bir kesim var ki bunlar acil çalışanları. Özellikle bayramda yükü diğer sağlık kuruluşlarının tamamının tatil olması sebebiyle katbekat artan acil servis çalışanları normal zamanda olduğunun 3-4 katı olmak kaydıyla bu tatil boyuncada çalışıyorlar." dedi.

Çakır, bu durumun uzun süren tatillerde böyle olduğunu belirterek, şunları ifade etti:

"Acil Tıp Uzmanları Derneği olarak altını çizerek bu uygulamaya bir düzenleme getirilmesini istiyoruz. En azından böyle bir tatil verildiği zaman yarım gün bile olsa polikliniklerin açılması veya aynı bankalar örneğinde olduğu gibi resmi tatilin olduğu gün hariç bu tatillerden polikliniklerin etkilenmemesi, onların açık olmaya devam etmesi hem zor şartlarda çalışan acil servis çalışanlarını korumaya yönelik hem de hasta ve hasta haklarını korumaya yönelik olacaktır. Ben aslında bu açıklamanın hasta hakları ve hasta dernekleri tarafından da yapılmasını beklerdim çünkü onlarda da ciddi bir mağduriyetleri var. Şöyle ki böyle insanların bir kısmı önceden emar, tomografi randevusu almışlardı veya doktor randevusu almışlardı. Bu randevuların hepsi yandı."

Kronik hastalıkları olan her zaman doktora ihtiyaçları olan ve takip edilmesi gereken hastalıkların olduğunu aktaran Çakır, bu hastaları acil servis çalışanlarının ve doktorlarının takip etmesinin imkansız olduğunu söyledi.

Çakır, bu durumun acil servisler için yük olduğunu belirterek, "Bu durumun acil serviste doğurduğu lüzumsuz yük bir tarafa bu insanlara sadece konuşmak için ayıracağız süre yani acil serviste yardımcı olamayacağınızı ayıracağınız süre bile çok ciddi bir yük ki çoğu zaman yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu uygulama yıllardır devam eden bir şey ama artık devam etmesin istiyoruz. Hem hastaların mağduriyeti hem de acil servis çalışanlarının mağduriyeti bitsin istiyoruz." dedi.

Acil servislerin, hekimlerin en çok şiddete uğradığı yerler olduğunu da ifade eden Çakır, şöyle devam etti:

"Çünkü insanların, hastaların, hasta yakınlarının en gergin olduğu, en beklentinin yüksek olduğu alanlardır. Zaten çok fazla sözlü, fiziksel şiddete maruz kalıyoruz. Böyle aşırı kalabalık durumlarda bunlar katbekat artıyor. Çünkü insanlar hem bir an evvel hizmet almak istiyorlar hem en iyi hizmeti almak istiyorlar hem de gerçekten acil olan hasta belki o ara hizmet alamıyor veya hizmetinde aksama oluyor. Sağlık çalışanlarının özverisi ile illaki herkese bir hizmet ulaştırılıyor ama işte 5 kişinin müracaat etmesi yerine 50 kişinin aynı anda müracaat ettiğini düşünün ve hizmet kalitesini siz kıyaslayın. Dolayısıyla da bu konulara çok ciddi problem ortaya çıkarıyor ayrıca devlet için maddi yük olduğunu da düşünüyoruz."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.