Kavaklı, şeker hastalarının yılda en az bir kere göz muayenesi yaptırmalarını önerdi. Yrd. Doç. Dr. Sadık Kavaklı, şeker hastalarını yakından ilgilendiren göz hastalıklarına ilişkin bilgi verdi. Kavaklı, şeker hastalarına, "Gözünüzde hiçbir şikayetiniz olmasa bile her yıl mutlaka göz muayenesine giderek, göz arkanızın ne durumda olduğunu muayene ettiriniz" tavsiyesinde bulundu.
Çocuklarda görülen ve ‘Tip 1 Diyabet’ adı verilen diyabetin, ergenlikten önce göz problemi oluşturmadığını ve genellikle ergenlik sonrasında göz problemine yol açtığını belirten Kavaklı, bu çocuk hastaların 15-16 yaşından itibaren düzenli göz muayenelerinin yapılması gerektiğini kaydetti.
Yrd. Doç. Dr. Kavaklı, ‘Tip 2 Diyabet’ hastalarının rutin olarak her yıl damla damlatılarak, göz bebeği büyütülerek göz arkasının incelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Kavaklı, "Göz arkasındaki problemler 10 yıllık şeker hastası olan bir kişide yüzde 50 ihtimalle başlamıştır. Ancak çoğunlukla çok hafif seyirli olduğu için herhangi bir tedaviye gerek görmeden takip altında bulundurmamız yeterlidir" dedi.
LAZER TEDAVİSİ VE GÖZ İÇİ İLAÇ UYGULAMASI, BAŞLICA İKİ TEDAVİ ŞEKLİDİR
"Kişinin görmesini bozmadan, görmede herhangi bir değişikliğe sebep olmadan birkaç yıl önce gözün arkasında tedavi edilmesi gereken bulgular ortaya çıkmaktadır" diyen Kavaklı şunları söyledi: "Diyabetik Retinopati tedavi gerektiğinde yıllardır lazer tedavisi yaparız. Bu tedavi yaklaşık 50 yıl süre içinde kullanılan bir tedavidir ve kişiye belirgin bir yan etkiye, kötü sonuca yol açmadan kullanılabilir.
Son yıllarda görmede azalma yapan göz arkası problemlerde göz içi ilaç uygulaması tüm dünyada ve ülkemiz göz hekimlerinde kabul görmüştür. Bu uygulama bir ay arayla bir kaç defa tekrarlanabilmektedir.
Diğer sistemik bulgularla birlikte şekerin gözdeki harabiyeti belirgin ilerlemiş ve belli seviyeleri geçmişse göz içi ameliyatları yapılmaktadır. Bu tedavi kullanışlı görmenin devam etmesi için son çare olarak yapılır."