Erzurum Şehir Hastanesi hekimlerinden Prof. Dr. Ali Kurt, 15 gün önce yakalandığı coronaya bağlı çoklu organ yetmezliği nedeni ile yaşamını kaybetti.
Erzurum’un yetiştirdiği önemli değerlerden biri olan, bilim, kültür ve sanat insanı Ali Kurt’un ai vefatı sevenlerini ve tıp camiasını yasa boğdu.
Prof. Dr. Ali Kurt, 15 gün önce testinin pozitif çıkması üzerine görev yaptığı hastanede tedavi altına alınmıştı. Yoğun bakımda tedavi gören Prof. Dr. Kurt, dün sabah saatlerinde covid-19 virüsüne bağlı oluşan çoklu organ yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirdi.
Prof. Dr. Ali Kurt için görev yaptığı şehir hastanesinde tören düzenlendi. Mesai arkadaşlarının Prof. Dr. Kurt’un hayat hikayesini ve bugüne kadar yaptığı çalışmaları anlattığı törende, bazı sağlık çalışanları ile hekimler gözyaşlarını tutamadı.
İl Sağlık Müdürü Gürsel Bedir, burada yaptığı konuşmada, Prof. Dr. Kurt’un hayatının adeta bir ansiklopedi niteliği taşıdığını belirterek, deneyimli doktorun meslektaşları arasında da çok sevildiğini anlattı. Konuşurken gözyaşlarını tutamayan Bedir, sağlık çalışanlarının ağabeylerini kaybettiğini ve yerinin doldurulmayacağını ifade etti. Törene, Kurt'un yakınları, dostları ve meslektaşları da katıldı.
Prof. Dr. Kurt’un cenazesi, Erzurum Yukarı Abdurrahman Gazi Mezarlığı’nda toprağa verildi.
PROF. DR. ALİ KURT KİMDİR?
1953 İstanbul doğumlu Ali Kurt, Babası Prof. Dr. Ahmet Kurt’un Erzurum Atatürk Üniversitesi’ne akademisyen olarak atanması nedeniyle tahsiline Erzurum’da başlamıştır. Kültür Kurumu İlkokulu’ndan sonra ortaokul ve liseyi Erzurum Lisesi’nde okumuştur.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra bir süre Uzundere Sağlık Ocağı tabipliği yapmış ve hemen ardından Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'nda asistanlığa başlamıştır. 1984 yılında burada uzmanlığını tamamlayan Ali Kurt, mecburi hizmetini Giresun Devlet Hastanesi'nde Patoloji Uzmanı olarak tamamlamış, dört yıl sonra da Erzurum Numune Hastanesi Patoloji Servisi'ne tayin edilmiştir.
Dr. Ali Kurt, 2001-2002 yıllarında Erzurum Nene Hatun Kadın Doğum Hastanesi'nde kurucu Başhekimlik yapmış, 2008 yılına kadar Numune Hastanesi'ndeki görevine devam etmiş, bu tarihten itibaren de Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapmıştır. 2013'te Tıbbi Patoloji Doçenti olan Dr. Ali Kurt, İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erzurum Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'ne Patoloji Doçenti olarak görevlendirildi. Bilimsel araştırmalarına bu merkezde devam eden Doç. Dr. Ali Kurt, merkezin İstanbul Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi yapılmasının ardından 2020 yılında Patoloji Profesörü olarak bu fakülteye atanmıştır.
Prof. Dr. Ali Kurt, Tıbbi Patoloji alanında çok önemli araştırma ve projeler yapmasının yanında sosyal bilimler ve özellikle de tarih alanına duyduğu ilgiyle de tanınıyordu. Yayınlanmış bir çok kitabı bulunan Prof. Dr. Ali Kurt, aynı zamanda Erzurum Tarihini Araştırma Derneği’nin başkanlığını yürütmekteydi.
Prof. Dr. Ali Kurt’un çeşitli yayınevlerinde yayınlanmış kitapları şunlardır:
- Yakın Geçmiş Anıları, Arı Sanat Yayınevi, İstanbul, 2017.
- Erzurum’da On Yıl Önce-Makaleler, Zafer Yayınevi, Erzurum, 2017.
- Erzurum Kronolojisi (Yirminci Yüzyıl), Bilge Kültür Sanat Yayınevi, İstanbul, 2018.
- Erzurumlu Şiir Yazanlarla Sohbetler, Zafer Yayınevi, Erzurum, 2018.
Yayına hazır kitapları
- Erzurum Sinema Tarihi, Erzurum Sağlık Tarihi, Pulur Köy Enstitüsü, Erzurum Numune Hastanesi Tarihi, 1931 Yılında Erzurum ve Son İki Yüz Yıl Erzurum’u Üzerine Yazılar.
Ortak Kitaplar
- Rüştü Mızrak Şiir Defteri (Şenol Mızrak, İsmail Bingöl ve Ömer Özden ile birlikte hazırlanmıştır), Arı Sanat Yayınevi, İstanbul, 2017.
- Erzurum’da Gizli Kalan Cinis Köyü Mezar Taşları (Prof. Dr. Ömer Özden, Prof. Dr. Osman Elmalı, İsmail Bingöl ve Yrd. Doç Dr. Yusuf Bilen ile birlikte hazırlanmıştır), Atatürk Üniversitesi Yayınları, Erzurum, 2017.