Erzurum Valiliğinin koordinesinde, Büyükşehir ve Uzundere belediyeleri ile Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu işbirliğinde gerçekleştirilen projeyle çevresine yaklaşık 9 milyon yatırım yapılarak turistik bir görünüme kavuşturulan Tortum Şelalesi’nin son hali yürekleri sızlatıyor.
Çevresinde yürüyüş yolları, ağaçlandırma, engellilerin şelaleyi görmesi için yapılan özel alanlar, seyir terasları, dinlenme ve gezinti alanları, restoranlar ve otopark inşa edilen şelale, 21 metre genişlik ve 48 metre yüksekliğe sahip.
Mahkeme, Erzurum'da hidroelektrik santralini beslediği gerekçesiyle sık sık suyu kesilen Tortum şelalesinin 12 ay boyunca akması yönünde karar vermişti. Ama değişen bir şey olmadı. Karara rağmen su verilmeyince, şelale yine kurudu.
Asya ve Avrupa'daki en yüksek şelale olma özelliğini taşıyan şelalede, su tam 48 metre yükseklikten düşüyor. Daha doğrusu düşüyordu. Ama kurudu. Şimdi orada değil şelale, küçük bir su birikintisi dahi yok.
Şelalenin suyu, yakındaki hidroelektrik santralini beslediği için sadece ilkbaharda akıtılmasına izin veriliyordu. Bu durumda şelalenin doğal yapısını ve yaşamını olumsuz etkiyince konu yargıya taşındı.
10 ay önce mahkeme, suyun yılın 12 ayında akmasına karar verdi. Ama karar istikrarlı şekilde uygulanmadı. Elektrik üretim anonim şirketi, şelalenin suyunu sık sık kesti.
Eskiden suyun çağladığı bu alan şimdilerde kupkuru. Şelaleyi görmeye gelen turistler ise tabeladaki fotoğrafla yetinmek zorunda.
Elektrik şirketi yetkilileri ise şelalenin suyunun onarım çalışmaları nedeniyle kesildiğini, çalışmalar bitince yeniden su verileceğini söyledi.
Erzurum'un Uzundere ilçesinde yer alan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne aday gösterilen Tortum Şelalesi susuz kaldı.
MAHKEME KARARINA RAĞMEN...
2010 yılında Danıştay 6. Dairesi kararında saniyede 3,5 metreküp olan can suyunun verilmesi yönündeki kararına rağmen HES ihalesini alan firma onarım gerekçesiyle suyu kesti.
Kış mevsimi nedeniyle suyu zaten az olan şelale kesinti de gerçekleşince tamamen susuz bırakıldı. Tortum Şelalesindeki turistik yatırımların işletmesini yapan Şaban Ata, iki aya yakın bir zamandır suyu azalan şelalenin, birkaç gündür de suyunun tamamen kesildiğini ifade ederek, konuyla ilgili başta Erzurum Valiliği olmak üzere, HES ihalesini alan firma ve diğer ilgili kuruluşlarla irtibata geçtiklerini söyledi. Ata, mahkeme kararıyla da belirlenen can suyunun bir an evvel verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Firmanın bakım ve onarımın ardından suyu vereciğini kaydeden Şaban Ata, ancak kesilen su sebebiyle ziyaretçi sayısının her geçen gün azaldığını da vurguladı.