BAŞ AĞRISINA EVDE 10 ÇÖZÜM...

Baş ağrısının çok çeşitli nedeni vardır. Beyinden gelen ve beyne giden damar daralmaları ve başka fizyolojik nedenlerle gelen baş ağrıları eğer çok ağır ve organik bozukluklar boyutunda ise vakit geçirmeden bir nöroloji uzmanına başvurmalısınız. Ama bilindiği gibi baş ağrılarının çoğu daha hafif nedenlerden olabilir. Doktora gitmeden çözüme ulaşması mümkün olanlar mevcuttur. Bunları çözüme ulaştırmak için hatta migrene evde çare bulmak için dünyada uygulanan ev çözümlerini burada açıklayacağız.

ZENCEFİL

Zencefil için ünlü Doktor Michael Murray şöyle diyor, mealen ”Zencefil bütün ağrı kesici endüstriyel ilaçlardan daha üstündür. Çünkü hiçbir yan etkisi yoktur. Endüstriyel ağrı kesiciler ağır ameliyatlar ve benzeri çok ağır vakalarda karı zararından fazla olduğu düşünülen tedavilerde kullanılabilir. Doğanın en sağlam ağrı kesicisi zencefildir”(Dr.Öz ile yapılan bir konuşmadan).

Zencefil tüm ağrılara iyi gelir. Tüketim şekli çeşitlidir. Tozu ve kurutulmuş kökü çay olarak kullanılabilir. Bedenimizdeki yangıyı(enfllamasyonu) azaltır. Sindirimi hızlandırır. Bulantıyı önler. Çayı yeni hazırlamak üzere günde iki kez kullanınız. Çayı eşdeğer miktarda taze limon suyu ile de katıp hazırlayabilirsiniz. Bu baş ağrılarına iyi gelir.

Toz halindeki zencefili su ile hamur haline getirip alnınıza ve şakaklarınıza sararsanız daha hızlı sonuç alabilirsiniz.

Öksürükten şikâyetçi olanlar yaş zencefilden bir düğme büyüklüğünde kesip ağızlarında çiğnemeden durmasını sağlasınlar ve böylece uyusunlar. Öksürmeyecekleri çok muhtemeldir. Ayrıca zencefil antiseptiktir. Boğazımızdaki mikropları öldürür.

YATIŞTIRICI KOKULAR

Özellikle taze bitki kokuları içinde çok değişik kimyasal maddeler vardır. Bunların çoğu burun mükozasından kana karışır. Solunum organlarında değdikleri dokulardan vücuda girerler. Bu özelliklerinden dolayı baş ağrısı tedavisinde ev çözümü olarak çok sık kullanılırlar. Bunlardan 10 adedini aşağıda veriyoruz:

  1. NANE VE NANE YAĞI: Nane kokusundaki esansiyel kimyasallar başımızda ve diğer organlardaki kılcal damarları açabilir. Özellikle nanenin içinde bulunan mentol kan akışını düzenler. Nane kokusunu oldukça uzun süre soluyunuz. İki çorba kaşığı suya 3 damla nane yağı damlatıp bu karışımla kulak arkalarını boynun arka kısmına doğru ve alnınızı bu sıvı ile ovunuz. Kısa sürmesin. Dövülmüş taze nane yapraklarını alnınıza yerleştiriniz. Çay olarak da yararlanabiliriz. 1 yemek kaşığı kuru nane yaprağı ile çay yapınız ve demlemesi için 10 dakika bekleyin. Biraz kaliteli bal ile tatlandır ve yavaşça iç. Baş ağrısını gidereceği çok büyük olasılıktır.
  2. LAVANTA VE LAVANTA YAĞI: Lavanta sadece güzel kokmakla kalmayan bir bitkidir. Onjun bu kokusunu oluşturan esansiyel kimyasal maddeler şifa kaynağıdır. Lavanta bitkisinin yapraklarını koklamak veya döğerek meydana gelen kitleyi derin nefesle soluyarak baş ağrınızı giderebilirsiniz. Ya da kaynatılmış bir demlik suya 3 damla lavanta yağını damlatınız. Başınıza bir büyükçe örtü alarak demliğin üzerine eğiliniz. Dışarı ile irtibatı keserek en az 10 dakika derin bir soluma yapınız. Başınızın ağrısından kurtulacaksınız.
  3. TARÇIN: Tarçının çok sayıda yararı vardır. Baş ağrısı tedavisi için de ço önemlidir. Nasıl kullanacağımız hakkında kısa bilgi verelim. Toz halindeki tarçından bir miktar alınır. Uygun miktarda su ile hamur haline getirip şakaklarınıza ve alnınıza bezle sarınız. Yarım saat kadar sırt üstü yatarak istirahat ediniz.. Sonra o hamurları ılık su ile yıkayıp temizleyiniz. Çok yararını göreceksiniz.
  4. KEKİK YAĞI: Kekik yağından az miktarda suya 10 damla damlatınız. Sonra bunu bununla şakaklarınızı ve alnınızı epey bir süre ovunuz. Ağrının büyük olasılıkla hafiflemesi mümkündür.
  5. TEMEL GERİLME- GEVŞEME HAREKETLERİ. Streç veya yumuşak beden hareketleri yapmak tüm ağrılara iyi gelir. Bu arda çoğu kez baş ağrısı da hafifler. Yarım saatlik bir gerilme-gevşeme-nefes alıp verme idmanı baş ağrısını giderir.
  6. ISITMA VEYA SOĞUTMA: Ağrıyan yerlerimize fizik tedavi esnasında ya soğuk veya sıcak kompres yaparlar. Kişinin özelliğine göre bu ya soğukla veya sıcakla olur. Soğuğa yatkın iseniz, buz paketini alınız ve boynunuzun arkasına kulaklara doğru iki taraftan bastırınız. Bunu günde birkaç kez tekrar ediniz. Bu iş yaparken ayaklarınızı hardal katılmış bir leğen suyun içinde tutunuz. Buz saklanmış hafif ıslak bir bezi alnınıza sarınız. Ya da tüm başınıza sarınız. Sıcağa yatkınsanız bir sıcak su torbasını aynı yerlerinize uygulayabilirsiniz. Baş ağrınız giderilecektir.
  7. KARANFİL MUCİZESİ: Karanfil ağrı giderici, mikrop öldürücü ve değdiği yeri hafif soğutucu bir baharattır. Yangı gidericidir. Özellikle tepme şeklinde rahatsız eden baş ağrılarında etkilidir. Kullanılması ise şöyle olur: Birkaç tane karanfili toz haline dönüştürün. Bu tozu temiz bir mendil içine koyun. Bezden yapılı temiz bir kese de olabilir. Bunu 10-15 dakika derin nefes alarak akciğerinize çekiniz. Akciğere toz karanfil kaçmamalıdır. Hindistan cevizi yağına üç damla karanfil yağı damlatıp tuz da ilave edip karıştırınız. Bu karışımla alnınız ve şakaklarınızı ovunuz.
  8. FESLEĞEN EN İYİSİ: Fesleğen baş ağrısı tedavisinde kullanılan doğal bir bitkidir. Bunun analjezik etkisi de vardır. Sertleşmiş kaslar, damarlar ve tansiyona iyi gelir. Bir tutam fesleğen yaprağını kaynamış suyun içine atınız, bir süre daha kaynamaya devam etsin. Az bal ilave ederek yavaş yavaş çay olarak içebilirsiniz. Ağızda çiğnemek de yararlıdır. Ya da taze fesleğenden bir miktarını demliğe koyup kaynatınız. Sonra da buharını derin nefesle çekiniz. Baş ağrınız kesilecektir.
  9. ELMA DOKTORDAN BERİ EDER: Bu bir Amerikan halk deyimidir. Özgün şekli” An apple a day the doctor away” şeklindedir. Elmanın hem meyvesi hem de sirkesi şifalarla doludur. Bunların her ikisi de vücuttaki asit-baz dengesini ayarlar. Dr.Supriye Bali’nin önerisi: “Yarım bardak elma sirkesi alınız. Üzerini su ile tamamlayınız. Kapalı bir tencerede kaynatınız. Ocaktan hemen alındıktan sonra başınızı bir bezle örtüp tencerenin kapağını açıp derin olarak soluyunuz. Sinüs hastalığınızı ve dolayısı ile ağrıları büyük olasılıkla giderecektir. Uykudan şiddetli bir baş ağrısı ile uyandınız. Üzerine tuz serpilmiş bir soyulmuş bir elem yiyin. Üstüne de bir bardak ılık su içiniz. İki yemek kaşığı sirkeyi bir bardağa koyunuz. Ballı limon suyundan ekleyip günde iki üç kez içiniz.”
  10. ÖNLEYİCİ GÜÇ KAZANIN: Yoga yapınız. Yogada deve duruşu baş ağrısını giderir mi? Evet. Yoga, fiziksel duruş ve hareketlerin uygulanması ile ağrıların giderilmesine yardımcı olur. Yogada önemli meditasyonlar/derin düşünmeler vardır. Zihnin bazı noktalara odaklanması, gevşeme, kaslarımızın gevşemesi gibi idmanlar tansiyonu düşürür, ağrıları giderir. En iyisi düzenli yoga yapmaktır.

ÖNEMLİ İPUCU:

Bilinçli bir çaba ile yapılan derin nefes alma idmanları sağlığımız ve yangıya dayanan ağrıları hafifletmede çok önemlidir. Hem akciğerlere bol temiz hava ile oksijen girer hem de diyaframımız çok daha sağlıklı hale gelir. Kana daha fazla oksijen geçtiği için kanınız temizlenir.

ÖNERİ: Bir yarım litrelik veya 335 mililitrelik boş plastik şişesi alınız. Alt kısmını kesip atınız. Bu boru haline gelmiş su şişesinin ağız kısmını her sabah temiz havalı bir ortamda ağzınıza alınız ve derin bir şekilde 10 dakika nefes alıp veriniz. Alacağınız hava sıcaklığı 15-25 derece arasında olmalıdır. Sigara içmiyorsanız sapasağlam bir akciğerinizle yaşamaya devam edersiniz.

Sağlıklı bir hayat dilerim.

Not: Geniş bilgi için; food.ndtv.com derleme...