Erzurum ne yazık ki yatırım alanında özellikle 1980’li yıllardan sonra sürekli olarak geri gitti. Haliyle de şehirdeki insan hareketleri de hep batıya doğru kaydı. Bugün dünyanın çeşitli noktalarında Erzurumlu sayısının 3 buçuk milyona ulaştığı belirtiliyor. Çözüm bulması gereken siyaset mekanizması ise ne yazık ki sadece izlemekle yetiniyor. Erzurum siyasileri şehrin temsilcisi olmak yerine partilerinin ve Genel başkanlarının temsilcisi olmayı tercih ediyorlar. Haliyle de Dadaşa gurbet yolu daha mantıklı geliyor.
Erzurum’da işbaşına gelen siyasetçiler ne kadar da ‘Yatırımcıya makam aracımı bile tahsis ederim’ deseler de anlatacağım olay da bunun bir laftan ibaret olduğunu göreceksiniz. Kısa bir süre önce tanıştığım bir müteşebbisin anlattıkları hayretler içerisinde bıraktı. Erzurumlu bir girişimcinin aylardır bir projesi var. Çalmadığı kapı, yardım istemediği kimse kalmamış. Ama geri dönüş olmamış. Bu müteşebbis Erzurum’da marka olan bir ürünle ilgili bir proje hazırlamış. Projenin dallanıp budaklanmasını istemediği için projenin ne olduğunu ve bu müteşebbisin ismini söylemeyeceğim.
Proje için tüm kaynaklar hazır, sadece Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in kendisini dinlemesi gerekiyor. İşte bu müteşebbis başkan Sekmen’le bir türlü görüşemiyor ya da görüştürülmüyor. Belediyedeki hemen hemen herkes proje hakkında bilgi sahibi. Ama ne hikmetse kimse Başkan Sekmen’e durumu anlatmıyor. Hatta Vali yardımcıları bile konudan haberdar. Bu müteşebbisin istediği yer Büyükşehir Belediyesinin sorumluğunda olan bir yer. Bunun için de Başkan Sekmen’in ‘Olur’ demesi gerekiyor. Başkan’ın tamam demesinden sonra müteşebbisin planında bir fabrika ya da üretim merkezi yer alıyor. Kaynakları, projesi hazır bir vaziyette bekliyor.
Aslında Erzurum bu tür hadiselere çok da yabancı değil. Hatırlayın önceki yıllarda 50 civarında yatırımcı Erzurum’da yatırım yapmak için yer istemiş ve onlara ‘Yerimiz yok’ demeyi maharet saymıştık. Haliyle de bu yatırımcılar, çevremizdeki illerde yatırımlarını hayata geçirmişlerdi. Bizler ise halen daha yer arıyoruz. Yeni iş alanları açılamadığı için de insanlar en azından çocuklarının geleceğini kurtarmak için gurbetin yolunu tutuyor. Hal böyle olunca şehirdeki gençlerin yanlış işlere yönelmesi daha kolay oluyor. Çünkü bizler geleceğimiz olan çocuklara, gençlere çalışacakları iş alanları açamıyoruz. Bugün 25-30 yaşındaki gençler halen daha babalarının ellerine bakıyorlar. İşleri olmadığı için hayata çok geç başlamak zorunda kalıyorlar. Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre, Erzurum’da bir maaşla dört beş kişi geçinmek zorunda kalıyor.
İşte bu noktada ‘Benim bir fikrim var’ diyen insanlara kapılar sonuna kadar açılması gerekmiyor mu? Bahsettiğim müteşebbisin harika bir fikri var. Gelin öteyi beriyi bir kenara bırakalım ve içimizdeki müteşebbislere kolaylıklar sağlayalım. Kaldı ki, bahsettiğim müteşebbis parasal destek falan da istemiyor. Şehir merkezinde bir yer istiyor.
Hayata geçireceği projenin ilk aşamasında, Erzurum turizm ve tanıtım alanında zirveye çıkacak. Devamında ise kuracağı üretim merkeziyle gençlere iş alanı oluşturacak. Ama tek sorun var Başkan Sekmen’le bir araya gelmesi gerekiyor.
Bakalım Erzurum, bu müteşebbisine sahip mi olacak yoksa diğerleri gibi başka kentlere mi kaçıracak. Bekleyip hep birlikte göreceğiz.
akp i̇l başkanina gi̇tsi̇n o yaztirimci. bakalim başkan bi̇rşey yapabi̇li̇yor mu