Bekle bizi İstanbul..!

Mutlaka duymuşsunuzdur, ‘’Doğduğun yer değil, doyduğun yer vatanındır’’diye bir söz vardır. Ülke genelinde Erzurumluların hareketleri incelendiğinde büyük çoğunluğunun vatanın Erzurum olmadığı ortaya çıkıyor. Türkiye’deki Erzurumlu sayısı 1 milyon 870 bin 126 kişi. İl dışında yaşayanların sayısı ise, 1 milyon 102 bin 278 kişi. Yine Erzurum’da yaşayan Erzurum doğumlu sayısı 677 bin 958 olurken, sadece İstanbul’da yaşayanların sayısı ise, 421 bin 399 kişi. Erzurumluların en çok vatanım dediği illerin başında İstanbul geliyor. Ardından İzmir, Bursa, Ankara ve Kocaeli takip ediyor. Yani; tası, tarağı toplayan soluğu Marmara bölgesinde alıyor..!

1950-60’lı yıllara kadar çoğu alanda ülkemizdeki ilkler arasında yer alan Erzurum, sonraki yıllarda göçer bir şehir oldu. Barındırdığı nüfusa sahip olamayan kentte, iş alanlarının kısıtlı olması, yeni istihdam alanlarının oluşturulamaması neticesinde sürekli nüfus kaybeden kent için çeşitli çözüm önerileri sunulsa da adamakıllı uygulanmadığı için sonuç değişmiyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Erzurumlu nüfusunun yüzde 38’i İstanbul’da, yüzde 13’ü İzmir’de, yüzde 12’si Bursa’da, yüzde 10’u Ankara’da ve yüzde 7’si de Kocaeli’de yaşıyor. Veriler analiz edildiğinde, iş, aş ilk ve en önemli sebep olarak ortaya çıkıyor.

Marmara bölgesinde en çok tercih edilen iller İstanbul, Bursa ve Kocaeli olurken, Ege bölgesinde İzmir, Manisa ve Aydın, İç Anadolu bölgesinde, Ankara, Konya, Kayseri, Akdeniz bölgesinde, Antalya, Adana, Mersin, Karadeniz bölgesinde, Rize, Trabzon, Samsun ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde de Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa olarak sıralanıyor. Verilere göre, göçün en büyük etkeni iş ve aş telaşesi olurken, gidenlerin büyük bir kısmının sebebi de kendileri ve çocukları için iyi bir gelecek kurmak...

TÜİK verilerinden çıkan sonuca göre; hemen hemen her yıl bir ilçe büyüklüğünde nüfus kaybeden Erzurum, özellikle batı illerinde nüfusun artmasında pay sahibi oluyor. Nüfusun artmasıyla sorunları kördüğüme dönüşen kentlerden geriye göç çalışmaları yapılsa da Erzurum’da kayda değer istihdam alanları ya da cazip imkanlar sunulamadığı için başarı sağlanamıyor.Kent nüfusu sürekli olarak artarken, kırsal nüfustaki düşüş şehirlerin kangren problemlerini her geçen gün artırıyor. En başta dediğimiz gibi doğduğu yerde doyamayan Erzurumlu, doyacağı yerlere akın ediyor.

Velhasılı kelam devletin kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlar bu yönde. Memleket aşkıyla çalıştıklarını (!) söyleyenlerin dikkatine… Rakamlar ortada. İster oturup, ‘’Bize her yer Erzurum’’ deyip gururlanın İsterseniz de… Ne yapmak istiyorsanız onu yapın:.!

O halde; bekle bizi İstanbul..!