Ülke olarak gündemimiz deprem. Herkes bir şey diyor. Oysa ki, dünyada yılda 11 bin 500 tane deprem oluyormuş. Bu da günlük 31 deprem eder. Aktif fayları seçerseniz günde 1-2 tanesini mutlaka tutturursunuz ve siz de deprem müneccimi yada şarlatanı olabilirsiniz. Deneyin ve görün… Bizim sorunumuz el alem gibi tedbirli olamadığımız için milletçe sadece ağlamak..!
Bakın; Erzurum bir felaket yaşamadı ama sokakları felaketten çıkmış gibi. Şehrin aşağı yukarı her tarafı metruk binalarla dolu. Şehir merkezindeki Mumcu mahallesi de şehrin en sağlam zeminine sahip sanayi mahallesi de… Kimi okul yolunda, kimi çocukların oyun sahasında. Kiminin kapısı çalınmış köpek yuvası olmuş, kiminin penceresi kırılmış madde bağımlılarının mekânı olmuş. Sokakları güvensiz bir kentte kim yaşamak ister ki..?
Oysaki 3194 sayılı imar kanununun 39. maddesinde denilir ki; ‘’Güvenlik ve asayiş bakımından tehlike arz eden metruk yapılar tebliğden itibaren, yapı sahibince 30 gün içerisinde yıkılır. Yıkılmazsa belediye veya valilik tarafından yıkılır. Masrafın yüzde 20’den fazlası da yapı sahibinden tahsil edilir’’. İyi ama neden uygulanmıyor bu kanun..?
Kanun var nizam var diyoruz ya her zaman. Kanunlar işlemedikten sonra ne işe yarar ki? İmar kanunun 29. maddesi ne diyor? ‘’Ruhsat tarihinden itibaren iki yıl içinde inşaata başlanmaması veya beş yıl içinde bitirilememesi halinde ruhsat hükümsüzdür’’. İyi güzel de bir sürü yarım kalmış inşaat var bu şehrin mahallelerinde..!
Şehrin sakinleri olarak anlamadığımız, bu metruk ve terk edilmiş binaların tehlike arz etmesi için ne olması beklenir? İlla bu terk edilmiş evlerde birimizin başına bir iş mi gelmesi lazım? Ya da çocuklarımıza köpekler mi saldırmalı? Erzurum’da 2022 yılında 13 bin 539 asayiş olayı meydana geldi. Erzurum, asayişte ülke ortalamasının altında doğrudur ama Erzurum nüfusta da ülke ortalamasının altında..!
Burası çok önemli. 2018 yılında 767 bin 848 kişi olan Erzurum nüfusu, 2022 yılında 373 bin 375’i erkek, 376 bin 379’u kadın olmak üzere 749 bin 754 kişiye düşmüş. Erzurumlu, Erzurum'u terk ediyor. Niye etmesin ki? Herkes iyi şartlarda yaşamak istiyor, bu herkesin hakkı. Bunu sağlamak da seçilmişlerin vazifesi.
Devletin kurumu TÜİK tarafından yapılan yaşam memnuniyeti araştırmasına göre, Erzurumluların mutluluk kaynaklarında ilk sırada ne varmış biliyor musunuz? Asayiş… Ardından da sağlık ve ulaşım geliyormuş. Zamanında tedbir alınmazsa sonradan dövünmenin de dökülen gözyaşının da kimseye faydası olmaz..!
Ya Erzurumluları endişelerinden kurtarın, ya da bay bay Erzurum..!