Diğer bir deyimle Belediye başkanı aslında şehrin patronudur
Hem tarih kitaplarında okuduk hem de Babalarımız ve dedelerimiz söylerdiler belediye başkanı seçildiğinde ilin anahtarı o ilin şehri emin olarak belediye başkanlarına teslim edilirdi diye.
Ama artık günümüzde belediye başkanı seçilen kişi o şehrin patronu deniliyor.
Günümüzde artık belediye başkanına şehrin patronu deniliyor.
Belediye başkanı kimdir ve görevleri nelerdir - başkanları, belediye bütçesinin ita amiridirler. Belediye başkanı bu sıfatla harcama evrakını ve gider tahakkuklarını tasdike ve harcama emirlerini imzaya yetkilidir. - teşkilatının en üst amiri olarak belediye teşkilatını sevk ve idare etmek, belediyenin hak ve menfaatlerini korumak. - Kanunla ye verilen görev ve hizmetlerin etkin ve verimli bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli önlemleri almak. - nin mal ve mülkünü idare ve temsil etmek. - - - başkanı; bir yerleşim yerinde kamusal hizmetlerden sorumlu, seçilmiş en başta gelen kişidir. - Bu yüzden bu makamı dolduracak kişi de diğer toplum fertlerine göre daha farklı özelliklerin olması gereklidir. - Eğer bu niteliklere başkan uyuyorsa bir lider olabilecek ve faaliyetlerine hızla devam edebilecektir.
Öncelikle yöneticilik, liderlik vasıflarına sahip olmalıdır. Topluma örnek olacak bir kişiliğe sahip olmalıdır. Karar alma sürecinde etkili olmalı, vizyon sahibi olmalı, azimli, başarılı ve bilgili olmalıdır.
Öncelikle Erzurum’ lu olmalı ilimizin sorunlarını çok iyi bilmeli ve halkını tanımalı tabandan gelmeli tavandan düşmemeli, topluma örnek olacak kişiliğe sahip olmalı vizyon sahibi, azimli bilgili ve başarılı olmalıdır. Yok efendim ben Erzurum’da doğdum yıllardır falancaz şehirdeydim sizin sıkıntılarınızı ben iyi bilirim…. olmamalı
Sırf başkan olmak için değil, makam peşinde değil üretmek için, o kente katma değer katmak için başkan olmalı
Ortak akla önem vermeli, ortak akıl çalıştayları veya istişareleri yapmalı her şeyi ben bilirim dememeli.
Halkla iç içe olmalı ve bu bağları güçlendirmeli halkın benimsediği ve inandığı bir kişi olmalı
Mevcudu korumak için değil daha ileriye götürebilmek için çaba göstermeli, kendi menfaatlerini değil kentin ve halkın menfaatlerini ön planda tutmalı
Sadece kendini seçenleri kendi seçmenini değil………..bütün toplumu temsil ettiğinin bilincinde olmalı ve buna göre de hizmetleri yürütmelidir.
Halkın içinde kalmaya öncelik vermeli, söz ve davranışları ile bunu kuvvetlendirmelidir.
Çıkar odaklarından uzak kalmalıdır, Bunlarla ilişkiye girmemelidir.
Birilerinin istismarına açık olacak davranışlar göstermekten kaçınmalıdır. Toplumu ilgilendiren bütün faaliyetlerin içinde bir lider olarak bulunmalıdır.
Toplumla bir bütün olmalı
E tabi biraz sempatik, biraz SEVİMLİ ve kişilikli olmalı
Kapısına giden kişiye sen şu sun sen bu sun dememeli ve kapısını açık tutmalı
Özellikle STK larla iş birliği içerisinde olmalı, kentin sorunlarını en iyi bilen ve nabzını tutan STK lardır
Kendisine yağcılık ve yalaklık yapmayan hiçbir kitleyi dışlamamalı, yok be tevazu gösterdim de aday oldum diye halkı rencide ederek aşağılamamalı
Yanlışları tenkit etmekle, iş yapmak; haksızlıkları konuşmakla adaleti uygulamak ayrı ayrı şeylerdir. Zulmü, herkes tenkit eder, ama adaleti herkes uygulayamaz.
Hiçbir kimse de bulunmaz Hint kumaşı değildir. Mezarlıklar, yerlerinin doldurulamayacağına inanan insanlarla doludur değil mi?
Şehrin imarından önce vatandaşın gönüllerinin imarı yapılmalıdır.