Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Ana Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Cengiz Şengül de Erzurum’u terketmeye hazırlanıyor. Henüz 6 ay önce profesör ünvanını da elde eden ve bölümün tek profesörü olan Cengiz Şengül, Antalya Akdeniz Üniversitesi’ne tayin istedi ve bundan sonra müzik ve sanat hayatına orada devam edecek. Şengül, Türkiye’nin artık herkes tarafından tanınan TRT’nin nefesli saz sanatçısı Bayram Şengül’ün küçük kardeşi. O da ağabeyi gibi TRT Erzurum İl Müdürlüğü’nde bir süreden beridir sözleşmeli olarak nefesli saz enstrümanları sanatçısı olarak görev yapıyordu. Bir turizm şehri olması ve sanat hayatının daha aktif olmasından dolayı tercih ettiği Antalya’da artık yaşamını sürdürmeyi düşünen Cengiz Şengül, bundan böyle bu güzel Akdeniz şehrinde klarnet çalacak, nefesini artık orada konuşturacak.
***
Doğrusu Cengiz hocanın gideceğini ilk duyduğumda bir yanım üzüldü, bir yanım da sevindi. Böylesine kıymetli bir sanatçının artık Erzurum’a veda ediyor olması karşısında içim ‘cız’ ederken bir yandan da ‘Büyük hedefleri olmalı. Böyle bir tercihte karar kılmışsa ona artık gitme dememeliyiz’’ dedim kendi kendime. Güle güle git Cengiz hoca. Sen orada daha da büyürken biz bir Erzurumlu nefesli ses sanatçısı olarak başarılarınla göğsümüz daha bir kabaracak, seni yeni müzik adamları yetiştirirken ve de TRT’de sanatını icra ederken gördüğümüzde, ‘Bak bu bizim Erzurumlu Cengiz hoca’ diyecek, nasipse torunlarımıza göstereceğiz.. Bu arada, bu vesileyle nefesli saz enstümanları sanatçılığında öncü olan Şengül ailesine başarılarının daim olmasını diliyor, aileden yeni sanatçıları da beklediğimizi belirtmek istiyor, bir Erzurumlu teşekkürlerimi sunuyorum.
Bak bu olmaz!
Erzurum şehir merkezinde bir süreden beridir bir su sıkıntısı var. İçme suyu şebekesinin artık onarılamaz ve de kullanılamaz durumda olan borularının değiştiriliyor olmasından dolayı su kesintileri de zaman zaman çeşitli yollarla ilan ediliyor, duyuruluyor. Bu, sorunları da büyük olan ve her geçen gün de büyüyen bir şehirde olası şeyler. Ancak. Bu su kesintileri eğer bir sağlık kurumunda da oluyorsa işte orada ben şahsen arkadaş, bir dur derim. Zafer Taş ile Cumartesi günü öğleden sonra işadamı dostumuz Selami Bastem’i yattığı Palandöken Hastanesi’nde ziyarete gittiğimizde karşılaştığımız manzara tam bir skandaldı, bahsetmeden geçemeyeceğim. Koskoca hastanenin hem de ameliyatlı hastaların bulunduğu Genel Cerrahi Servisi’nde sular kesikti. Halen daha kesik mi bilmiyorum ama Sağlık Bakanının Erzurumlu olduğu bir yerde suların kesik olması acayibimize gitti. Evde, işyerinde hadi su kesintisini anlarım ama hastane nayır, n’olamaz! İnsanların hastanede su ihtiyacını pet sularla karşılaması sadece ayıp değil, ayıp oğlu ayıptır. Gerçek ilgililerin dikkatine arz olunur!
Hacı’nın şıklık davası!
Hacı Kocaman, Erzurum’un parmakla gösterilen bayan terzilerindendir. 35 yılı aşkın bir süredir terzilik yapıyor ve kendisini de terzi değil, modacı olarak tanımlıyor. Korukçu İş merkezinde kendisine ait bir işyerinde sadece bayan işi yapan Hacı Kocaman, tek derdinin Erzurum kadının daha şık giyinmesini sağlamak olduğunu söylüyor. Kendine özgü tasarımları ile Erzurumlu bayanların karşısına çıkan tecrübeli modacı, bazı modellerle de Türkiye’de ilk’leri sağlamış. Tasarımlarında özellikle abiye tarzı elbiseleri daha çok vurgulayan Hacı’ya göre bu tür modellerin kadını daha zarif gösterdiğine inanıyor. Kendi kendine yetiştiğini söyleyen Hacı Kocaman, bir ustasının olmadığını belirtiyor.. Ezber bozan modacımızı düşünce ve uygulamalarından dolayı tebrik ettiğimi belirtmeliyim..
Kütüphaneli otel!
Saunası, fitnesi, çocuk oyun alanları olan otel çok var da herhalde kütüphanesi olan tek otel bir Erzurum’da var. Kazım Karabekir Caddesi’nde faaliyet gösteren ve başta MHP’nin merhum Genel başkanı Alparsan Türkes olmak üzere çoğu tanınmış ünlünün konakladığı Polat Otel, birinci katındaki kütüphanesiyle dikkat çekiyor. Aralarında Erzurum’u anlatan yüzlerce kitabın da yeraldığı kütüphane, otelde konaklayanların da ilgi odağı haline gelmiş durumda. Otel Müdürü eğitimci ağabeyimiz Hami Akbaba, kütüphane ile farkındalık oluşturduklarını belirtirken, çoğu işadamı olan otel müşterilerinin kütüphanede zaman zaman kitap okuyarak yorgunluk attıklarını ifade ediyor ve aslında bu tür konaklama tesislerinde okuma alanlarının olması gerektiğinin altını çiziyor. Polat Otel’in kütüphanesinin duvarlarını da yine profesyonel fotoğrafçılarının çektiği özel Erzurum fotoğraflarının süslediğini de söylemeliyim. (NOT: Kitap dedim aklıma geldi. Diyanet İşleri eski Başkanlarından Ali Bardakoğlu’nun İslamla Yüzleşme kitabını okumanızı ısrarla salık veririm!)
Efsane geri döndü!
Haydi size bir de sosyal hayattan bir haber daha.. İnci Düğün Salonu Erzurum’un ilk göz ağrılarındandır. Erzurum’un modern manadaki ilk düğün salonu olması hasebiyle şehirde yaşayan herkeste mutlaka iz bırakmış bir mekandır orası. İlla ki ailede orada düğünü olan veya bir düğüne katılanınız vardır diye de yazıyorum. Çeşitli nedenlerden ötürü Mumcu Caddesindeki o düğün salonu bir süredir kapalıydı. Fırat Erdoğan adındaki bir müteşebbis tarafından restore edilip daha modern bir hale getirilerek yeniden işletmeye açıldığını gördüm, çok mutlu oldum. Tanınmış piyanist Vahap Kalkan’ın da müziğiyle renk kattığı mekan, tıpkı eskisi gibi yine yeniden evlenecek çiftler için kapılarını açmasından dolayı bir teşekkür de Fırat Erdoğan’a.
---
SEVDİĞİM BABA SÖZLER: Kelebek ayları değil anları sayar ve yeterince de vakti vardır! ( Hintli şair Tagore)