Birkaç yıl öncesine kadar Erzurum’da fabrika yapılmaz denilirdi. Şimdi ise arsalar yetmez oldu. Bin 500 dönümlük Erzurum 2. organize sanayi bölgesine yatırımcılar akın ediyor. Bugün itibariyle 200 firma başvuruda bulundu. Talep karşısında, aynı miktarda bir alanın daha tahsisi için harekete geçildi. Göçü bu şehre reva görenler, nasıl can vereceksiniz..?
Gelelim asıl konumuza. Sanayi bakanlığının yaptığı Sosyo-Ekonomik gelişmişlik araştırmasına göre; Ülkemizdeki 973 ilçe arasında en gelişmiş 62. ilçe Yakutiye, en geri kalmış 969. ilçe ise Tekman..! Listede, İstanbul’un 29, İzmir'in 10, Ankara’nın 5, Bursa’nın 1 ilçesi en gelişmiş ilçeler grubunda yer alırken, Bingöl, Diyarbakır, Mardin, Muş, Hatay, Gaziantep, Ağrı ve Siirt’in ise hiçbir ilçesi yok..!
En gelişmiş listede, Marmara 36, Ege 13, iç Anadolu 9, Akdeniz bölgesinden 5 ilçe bulunurken, Karadeniz’de Trabzon'un Ortahisar ile Samsun'un Atakum, Güneydoğu Anadolu’da Gaziantep'in Şehit Kamil ve Doğu Anadolu’dan da Erzurum’un Yakutiye ilçeleri yer alıyor.
Yakutiye’nin 1. grupta yer aldığı araştırmada; Palandöken, Aziziye ve Oltu 3. grupta, İspir 4. grupta, Uzundere, Aşkale, Tortum, Pazaryolu, Olur, Pasinler, Horasan ve Narman 5. grupta, Hınıs, Şenkaya, Çat Karaçoban, Köprüköy, Karayazı ve Tekman’da en geri kalmış 6. grupta yer alıyor. Bölgenin diğer büyük şehirleri Van ile Malatya’nın ise en gelişmiş grup olan 1. grupta hiçbir ilçesi yok.
En gelişmiş 1. sıradaki ilçe İstanbul Şişli, 2. Ankara Çankaya, 3. ise İstanbul Beşiktaş. En geri kalmış ilçeler ise 971. sırada Adıyaman'ın Gerger, 972. sırada Siirt'in Pervari ve 973. sırada Şanlıurfa'nın Harran ilçeleri.
Küsmece darılmaca olmasın lütfen..! İşte bölgenin hali, Erzurum’un ahvali. O halde buyur Faik buradan yak..!