“UNIVERSIADE 2011-Erzurum” şehrimiz için yıllarca ihmal edilmiş bu konuda bir miat oldu.
Oyunlar boyunca kendimizi tanıtma sancısını hep çektik…Dünyanın toplandığı şehrin büyükşehir belediyesi sanki eylemsizlik kararı almıştı da şehrin tanıtılmasına yönelik bu fırsatı avantaja dönüştüremedi. Yayınlar hazırlayamadı, etkinlikler yapmadı. “Küstüm oynamıyorum!” havalarında idi…Bakanlığın tanıtım için ayırdığı bütçeden de yararlanılarak belediye kendi bütçesiyle beraber çok ciddi aktiviteler yapabilirdi.
Hatırlayalım…
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün alelacele basılmış, içeriksiz, derinliksiz birkaç broşür fasikül ve titizlikle yapılmamış şehrin eski fotoğraflarından oluşmuş bir albümden ziyade Erzurum Valiliği’nin Türkiye Yazarlar Birliği’ne hazırlattığı 7 kitaplık bir set az da olsa bu sancı giderilmeye, bu boşluk doldurulmaya çalışıldı.
Belediyeler içerisinde ilk olarak Palandöken belediyesinin kitap ve kültür çalışmaları dikkatimizi çekti.
Birkaç ay önce Palandöken Belediyesi Başkan Yardımcılığına şehrin önde gelen kültür adamlarından Sayın Muzaffer Taşyürek’in getirilmesi konumuz itibariyle olumlu bir gelişmeydi. Erzurum Ansiklopedisi diyebileceğimiz takvimin ardından Erzurum kültür ve tarih dergisi çıkaracaklar. Bu vesileyle Palandöken belediyesini kutlar, çalışmalarında başarılar dileriz.
Yakutiye Belediyesi öyle bir Ramazan Şenliği yaptı ki, taraflı tarafsız herkes, halkın etkinliklere gösterdiği yoğun teveccühü şaşkınlıkla ve hayranlıkla izledi, Yakutiye Belediyesi’ni tebrik etti.
Son birkaç ayda kurumlarımız Erzurumla ilgili araştırma kitaplarına yenisini katmak için iyi niyetle uğraşıyorlar.
2011’deki kitap ve tanıtım problemini çok iyi tespit eden valimiz Sayın Sebahattin Öztürk’ün girişimiyle İl Özel İdaresi içeriği, fotoğrafları ve baskısıyla Erzurum’un prestij kitabı diyebileceğimiz fevkalâde güzel bir kitap yayımladı. Kitabı ayrıntısıyla inceleme fırsatım olmadı; ancak ilk bakışta üzerinde titizlikle çalışılmış hissini veriyor. İlk fırsatta bu kitap üzerine bir yazı kaleme alacağız…
İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği hatırlanacağı üzere daha önce Toprağın Altındaki Tarih-Erzurum Tabyaları, Erzurum Eğitim Kurumları Tarihi gibi kitaplar, 6 aylık tanıtım ve kültür dergisi çıkarmakta, Mehmet Âkif’in ölüm yıldönümünde anma programları, Şair Nefi’nin şiirlerinden bestelenmiş şarkıların okunduğu Klasik Türk Musikisi konseri düzenlemişti. Geçen yıl gerçekleştirdikleri “Erzurum Ovası Kuşları Sergisi” de takdire şayandı. Bu sergisi sayesinde Erzurum ovasını kendisine mesken tutan 221 kuş çeşidinin varlığından fotoğraflarıyla birlikte ancak haberimiz oldu.
Yakutiye Belediyesi Alvarlı Muhammed Lütfü Efe’nin divanını Hülasatü’l Hakayık’ını bastırdı. Henüz elimize ulaşmadığı için baskısı hakkında bir şey diyemeyeceğim. Ancak Alvarlı Efe’nin “Nazlı Niyazlar”ını da Erzurum Büyükşehir Belediyesi deri mahfaza içinde muhteşem bir baskıyla yayımlamıştı. Keşke Yakutiye Belediyesi Erzurumla ilgili başka değerli bir araştırma kitabı veya meselâ Reyhanî divanını bastırsaydı… Aynı şehirde iki belediyenin aynı ismin kitabını bastırması, “Erzurum’un başka değeri yok mu?” sorusunu akla getirmez mi?
Bu arada Yakutiye Belediyesi, görme özürlü kardeşlerimiz için harika bir esere imza attı. Seslendirilmiş kitaplar cd’si çıkardı. Oldukça orijinal bir düşünce ve çalışma. Yakutiye Belediyesi’ni tebrik ederiz… Ancak eserlerinin kendilerinden habersiz alınıp bu cd’de seslendirdiğini dillendiren Erzurumlu yazarların, seslendirme yapıp da eseri daha görmeyen yazarların olması da bir koordinasyon veya iletişim problemi olduğunu ortaya koyuyor.
ERVAK ve Güneş Vakfı da Erzurumla ilgili birbirinden değerli kitap çalışmalarını yürütmektedir.
Tüm bu çalışmalar ne kadar iyi niyetle yapılıyor olsa da bu çalışmaların çoğunda titizlik olduğunu söylememiz çok zor. Büyükşehir belediyesinin çıkarmış olduğu “Nazlı Niyazlar” dışında, inceleme fırsatı bulduğum eserlerde çok ciddi tashih ve bilgi hataları olduğu gibi, iyi niyetle yapılmasına rağmen içeriksiz, derinliksiz, öylesine hazırlanmış kitapların olması, üzerinde dikkatle durulması gereken bir konu…
Bir de son anda büyük bir yanlıştan dönülen bir konu var: Atatürk Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi bu sene içerisinde birbirinden habersiz olarak “Alvarlı Efe Sempozyumu” düzenleyeceklerdi. Yine birbirinden habersiz organizasyon çalışmaları, panelist arayışları başlamıştı, bu konuda epey bir zaman ve efor tüketilmişti ki, son anda durum anlaşıldı ve iki kurum bir araya geldi, Erzurum için olası bir prestij kaybının önüne geçildi… Büyükşehir Belediyesi’nin “Erzurum Tarihi” kitap çalışmasının devam ettiği ve yakında yayımlanacağı müjdesini de okurlarıma vermek isterim. Bu konuda Kültür ve Sosyal İşleri Daire Başkanı Mehmet Emin Öz’ün gayretlerini takdirle takip ediyoruz.
Gerek kitapların niteliği, gerek farklı kurumların aynı kitabı basması ve gerekse organizasyon hazırlığında yaşanan olumsuzluk ve komiklikler şehrimizdeki bir yarayı ortaya koyuyor:
Kolektif çalışma ve iletişim eksikliği. Yani diyalog… Yani konuşmama, danışmama, dinlememe ve bir araya gelememe… Bunlara “bir işi yapmak için yapma” hastalığını da ekleyebiliriz. İdare-i maslahattan… Kitap basılsın da içeriği ne olursa olsun…
Bu işler hatırla gönülle olmaz… Niteliksiz çalışmalar kabul edilemez… Kaybolan, Erzurum’un prestiji ve parasıdır…
İşte tüm bu sıkıntıların (kültürel organizasyon ve kitap basımı) aşılmasında kurumlara danışmanlık hizmeti verecek bir sivil toplum örgütü olarak Türkiye Yazarlar Birliği Erzurum Şubesi’ni adres gösterebilirim. Bir kuruma yayımlanması için getirilen kitap “Bir yerden (ç)alıntı mı, bilgi eksiklikleri, yanlışlıkları mı var, tashih edilmiş mi, getirilen kitap basılmaya değer mi?” gibi konularda Yazarlar Birliği kurumlara danışmanlık ve rehberlik hizmeti vermelidir. Bu konuda kurumlar daha dikkatli olmalıdır.
Son söz;
Dergâh yayınlarının Erzurum kitaplığından çıkan Murat Küçükuğurlu’nun hazırladığı Erzurum Belediye Tarihi’nin ikinci cildi de yayımlandı. Erzurum Belediye Tarihi’nin Erzurum üzerine yazılmış en akademik, kapsamlı, doğru ve disiplinli çalışma olduğunu söylemeliyim. Bu vesileyle de Murat Küçükuğurlu’yu tebrik ederken bir Erzurumlu olarak değerli insan Muammer Çelik’e ve Dergâh Yayınları’ndan Erzurum Kitaplığı’na 27 kitap kazandıran Ezel Erverdi ağabeyimize şükran borçlu olduğumuzu ifade etmeliyim.