Böcekler hakkında genel bilgiler kaç çeşit böcek vardır böceklerdeki duyu organları

Böcekler, dünyada en çok çeşitliliğe (tür sayısına) sahip olan hayvanlar olarak da bilinmektedirler; 800 binin uzerinde tür şu ana kadar tanımlanmış olmakla birlikte halihazırda bu listeye yeni türler eklenmektedir. Kutuplardan okyanuslara kadar hemen her ekosistemde ayakta kalmayı başarabilmiş sie canlılardır. Canlılar aleminin belki de en kalabalık sınıfıdır. Yaklaşık olarak 30″un üzerinde takım içerir. Tanımlanmış olan hayvanların yaklaşık 4/5″i böceklerdir.
Vücutları cephalo (baş), thorax (göğüs) ve abdomen (kuyruk) olmak üzere 3 bölümden oluşur. Bazı gruplarda bu vücut bölümlerinde kaynaşmalar görülebilir. Baş bölgesinde bir çift anten ve bir çift bileşik göz bulunur. Sınıf özelliği olarak göğüsleri 3 segmentlidir ve her segmentten bir çift bacak çıkar. Çoğunda 2. ve 3. göğüs segmentlerinden birer çift kanat çıkar. Hayvanlar aleminde “uçma” ilk defa bu grupta ortaya çıkmıştır, ancak böceklerin kanatları, kuşların kanatlarından farklı yapıdadır. Abdomen (göğüs) 11 segmentlidir ve hiçbir segmentte üye bulunmaz. Son segmentlerde yapısal değişiklikler sonucu oluşmuş kavuşma organı, cercus uzantıları veya yumurta yerleştirme borusu gibi yapılar görülebilir.
Dış iskelet bulunur. Büyüme esnasında dış iskeletin neden olduğu kısıtlama, deri değişimi ile telafi edilir. Vücutlarında sadece çizgili kas bulunur.bu yüzden çok hızlı hareket ederler. Solunum trake sistemiyledir. Açık dolaşım sistemi görülür. Vücutta dolaşan solunum sıvısı “hemolenf” adını alır ve çoğunlukla renksiz, bazen de soluk yeşil-sarı renktedir. Vücutları bez bakımından zengindir. Çekici veya itici koku, mum, zehir, ipek, yağ, tükürük, antikoagülan madde gibi birçok maddeyi salgılamak üzere özelleşmiş çok sayıda bez taşırlar. Duyu organları ve sinir sistemleri iyi gelişmiştir. Birçok grupta, özel görevleri olan duyu organlarına rastlanır (yeri geldikçe açıklanacaktır). Avlanmak veya avcılarından korunmak için son derece başarılı uyumlar kazanmışlardır. Renklenmeleri büyük çeşitlilik gösterir. Bazılarında ışık çıkarma özelliği görülür.
Kural olarak yumurta ile çoğalırlar ve gelişmelerinde çoğunlukla bir metamorfoz görülür.
Bazı gruplarda koloni hâlinde sosyal yaşam örnekleri görülür. Yaşam ve beslenme şekillerine göre, ağız parçaları, anten ve bacak yapıları farklılık gösterir.
 
Sıcaklarla birlikte Erzurum ve Doğu Anadolu bölgesinin aşırı yağış almasından dolayı Erzurum dili ile kulağa giren ( kulağakaçan ) şehrimizin kırsal kesimlerinde bulunan yerleşim birimlerinde aşırı bir şekilde şikayete neden olmaya başladı. Erzurum dili ile kulağakaçan hakkında halkımızın bilinçlenmesi açısından bilgi vermek istiyorum.
Kulağakaçan böceği nemli alanlarda yaşar. Bitkisel ve hayvansal beslenir. Kulağa kaçan haşeresi genellikle, koyu renklerde (siyah, kahve) görülür. Büyüklüğü, 4-5mm arasında değişebilir, bedeninin sonunda 1 çift kıskaç vardır. İnsanları ısırmayan bu canlı, iç alanlara girerse, gece uyurken insanların kulak ve burunları içerisine girebilir. Saksıların, bahçe ve tarla bitkilerinin yeşil filizlerine oldukça fazla zarar verir. Kulağa kaçan taş altı, çürümüş yaprak altı gibi yerlerde bol miktarda görülür. Böcek ilaçlama yaparak, ancak yok edilebilir. Kulağakaçan böcekleri yumurtlama yaparak üreme sağlar, yumurtalarını toprak altına saklar.
1-Kulağa kaçan ne yer?
Kulağakaçan, beslenmek için yeşil bitkilerin yeni çıkan filizlerinden faydalanır. Bitkilere bu şekilde fazlaca zararı dokunur.
2-Kulağa kaçan zehirlimidir?
Kulağa kaçan böceğinde zehir yoktur. İnsan ve hayvanları ısırarak zarar vermez. Kulağakaçan eve gelirse, kulak ve burun organlarından girebilir.
3-Kulağa kaçanın zararları nedir?
Kulak böceğinin zararları, genellikle bitkilere olur. Yeşil bitkilerin yeni filizleri, kalağa kaçan böceğinden zarar görür ve sararır, dökülür.
4-Kulağa kaçan nasıl çoğalır?
Kulağa kaçan çoğalmak için yumurtlama yapar. Yumurtalarını taş kenarlarına, toprak altına saklar. Nemli yerler yumurtaların gelişmesi için idealdir
5-Kulağa kaçan eve nasıl gelir?
Kulağa kaçan ev içerisine açık kapı pencere gibi yerlerden, alışverişle, meyve sebze üzerinde gelebilir. Evdeki saksılar, içerine yerleşebilir
6-Kulağa kaçan nasıl ilaçlanır?
Öncelikle kırsal kesimlerde bulunan yerleşim birimlerindeki evlerde Kulağa kaçan dan kurtulmanın tek yolu, açık alanların periyodik olarak ilaçlanması ki bu da tamamen mahalli idare yönetimlerine düşüyor.     
 
 
GEREKSİZ AMA İLGİNÇ BİLGİLER
* Bir karınca kendi ağırlığının 50 katı ağırlığı kaldırabilir.

* Arılar yarım kilo bal yapabilmek için iki milyondan fazla çiçekten bitki özü toplamak zorunda.

* Hamamböcekleri yaklaşık olarak 250 milyon yıldır yaşadıkları halde hiç bir değişime uğramamışlardır.

* Bir mayıs sineğinin ömrü sadece bir kaç saattir.

* Kangurular geri geri yürüyemezler.

* Penguenler, enerji tasarrufu yapmak için sarkaç hareketiyle yürür.

* Dünyada insan başına düşen karınca sayısı 1 milyondur.

* Filler, zıplamayan tek memelidir.

* Bir inek, hayatı boyunca yaklaşık 200 bin bardak süt üretir.

* Erkek penguenler kuluçkaya yattığı 4 ay boyunca hiç bir şey yemez.

* Dünyada yaşayan aşağı yukarı 1 milyon böcek türü var, her yıl aşağı yukarı 8 bin yeni tür keşfediliyor.

* Bir pire, kendi büyüklüğünün 150 kat yüksekliğine zıplayabilir. Bu oranı tutturmak için insanın yaklaşık 30 metre zıplaması gerekir.

* 10 gramlık bir sümüklü böcek, 1 kilogramlık yükü çekebilir.

* Fare, bir deveden bile daha uzun süre susuz kalabilir.

* Hastalanmayan tek hayvan köpek balıklarıdır.

* Bir çift sineğin sadece nisan-mayıs aylarında bıraktıkları yumurtaların tamamından sinek çıksaydı, dünyayı 14 metre kalınlığında bir sinek tabakası kaplardı.

* İngiltere’deki bazı kuşlar evlerin kapısına bırakılan süt şişelerinin kapağını delerek beslenmeyi öğrenmiştir.
 
MEHMET NURİ ALİM
TLF 0 442 233 73 96 – 0 532 521 93 84