Curling… Buzun satrancı denilen çok eski bir spor olmasına rağmen ülkemizin ancak 2011 yılında Erzurum'da düzenlenen 'Dünya Üniversitelerarası Kış Spor Oyunları' ile tanıştığı bir olimpik branş...
2011 yılında ülkemizde bilinirliği artan sonraki yıllarda da bağımsız bir federasyona kavuşan bu spor, çığ gibi yayılıyor. Türkiye'nin olimpik standartlardaki tek curling salonu Erzurum'da...
Prof. Dr. Kenan Şebin, tüm birikimi, mesaisi ve sporcu kişiliği ile curlingin ülkemizde tanınırlığını ve bilinirliğini artırmak için çaba gösteriyor. Curling Federasyonu Yönetim Kurulunda görev alan yöneticiler de Prof.Dr. Kenan Şebin ile birlikte gece gündüz geleceğin dünya ve olimpiyat şampiyonlarını yetiştirmek için ter döküyor.
Sporu, günü kurtarmak için değil ülkemizin ve ülke insanımızın geleceğine yatırım olarak gören bu ekip sayesinde Türkiye Curling Milli Takımı Avrupa ve Dünya arenasında başarıdan başarıya koşuyor. Peş peşe kazandıkları şampiyonluklar ve madalyalarla 7'den 70'e herkesin gönlüne taht kuruyorlar.
Türkiye'de curling branşında onlarca kulüp faaliyet gösteriyor. İkinci, birinci ve süper lig kategorilerinde maçlar büyük heyecanla sürüyor. Türk Curlingi'nin merkez üssü Erzurum... Milli takımın bünyesindeki kadın-erkek yaklaşık 50 sporcumuzun tamamını Erzurumlu gençler oluşturuyor.
Floor Curling Projesi bunlardan bir tanesi. Türkiye Curling Federasyonu bu proje ile sadece kışın yoğun olduğu illerde değil karın hiç yağmadığı, buzun hiç tutmadığı tüm bölgelerde yani Adana'da da, Antalya'da da faaliyet ve etkinlikler düzenliyor.
Geçtiğimiz günlerde 2011 Universiade Oyunları sırasında tanıştığım bu idealist spor adamı Prof. Dr. Şebin'den bir davet aldım. ''Bozkurt Kars'ta bir etkinliğimiz var gelir misin?'' dedi.
Tereddütsüz kabul ettim. Sabahın erken saatlerinde Federasyon Yöneticileri Ahmet Çelebi, Yusuf Sadi Kishalı, Zeyit Palabıyık, Erdal Karahan, Murat Akın ve Milli takım sporcuları ile yola çıktık.
Curling Milli Takım sporcuları, Kars'ın Susuz ilçesine bağlı Yolboyu Köyü’nde yaşayanlar tarafından doğal buz pistine dönüştürülen Kars Çayı üzerinde köy çocuklarıyla bir araya gelerek curling oynadı. Yolboyu köyü sakinleri, buz pistine dönüştürdükleri çay üzerinde Türkiye Curling Federasyonu heyetini ağırladı.
BUZ TUTAN KARS ÇAYI'NDA "CURLİNG" KEYFİ
Daha önce curling sporunda kullanılan "curling taşı" yerine buz kütlesini, buzun süpürüldüğü "curling süpürgesi" yerine ise temizlik fırçasını kullanan çocuklar, bu kez profesyonel spor aletleriyle curling oynamanın heyecanını yaşadı.
Türkiye Curling Federasyonu Başkanı Şebin, Kars'a gidiş sebebimizi şöyle anlattı:
''Yolboyu Köyünün çocukları donan Kars Çayı üzerinde, televizyondan ve sosyal medyadan gördükleri curling oynuyorlarmış. Bu dururm medyaya yansıyınca haberimiz oldu. Bizim Curling Kadın Milli Takımı, Avrupa'da en iyi 10 ülke arasına girmesine rağmen, bu kadar ses getirmedi. Biz de buna kayıtsız kalamazdık. Arkadaşlarla bu çocuklarımız ziyaret etme kararı aldık ve buraya geldik. Zaten curlingin sporu Avrupa’da da donan nehirler, akarsular üzerinde başlamış. Biz de burada güzel bir başlangıç yaptık. Milli takım sporcularıyla köydeki çocukları buluşturduk. Orjinal taş, süpürge ve ayakkabılarla çocuklarımıza curling yaptırdık. Curling müsabakalarımız olacak kaymakamlığın desteğiyle bu çocukları Erzurum'a götürüp hem müsabakaları izleteceğiz hem de curling yaptıracağız."
Kaymakam Hamza İnam ise çocukların kısıtlı imkanlarla curling oynadığını ve bunun gündeme geldiğini ifade ederek, "Federasyonumuz da bunu görmüş, buraya gelerek çocuklara çeşitli hediyeler ve spor malzemesi takdim ettiler. Biz de buradan başlayarak ilçe merkezinde mini bir curling sahası yapmayı planlıyoruz. Kars'ın soğuğunun getirdiği avantajları kullanıp çocuklarımızı bir anlamda güzel farklı sporlara yönlendirmeyi amaçlıyoruz." dedi.
İşte sporun içinden gelmek, sporcu devşirmek yerine sporcu yetiştirmeyi seçmek ve geleceğe yatırım yapmak bu olsa gerek.
Teşekkürler Türkiye Curling Federasyonu …
Umarım bu çabalar; kafasını kaldırıp yanı başındaki çocukları, gençleri görmeyen, özel uçaklarla dünyayı dolaşıp Afrika’dan, İskandinavya’dan dahası kıtalar ötesinden sporcu devşiren, milyar dolarlık bütçeli diğer federasyonlarımıza örnek olur.
Yoksa daha çok olimpiyat ve uluslararası organizasyon ardından ağıt yakar, güle oynaya çıktığımız yurt dışından milli gururu örselenmiş, boynu bükük geri döneriz!
Fotoğraflar : Ümit UZUN/KARS -SUSUZ