Karsın çoban heykeltıraşı Metin Doğrukartal ile tanıştırmak için Kars Belediyesi Namık Kemal Toplum Merkezi Müdürü Ahmet Naki bizi Toplum Merkezindeki atölyesine götürdü ve burada heykeltıraşımız ile tanıştım.
Metin bey Kars’ın Çamurlu köyü 1972 doğumlu, evli, 3 çocuğundan 2’si kız, eşi Elmas hanım ise halı dokuma ve nakış ustası, kendisi 9-10 yaşlarında dağda çobanlık yaparken, yerlerde bulduğu taşları bıçakla oyarak figürler yapmaya başlamış. Babası, oğlunun zamanının büyük bir bölümünü taşlarla boşuna vakit geçirdiğini düşünerek, zaman zaman ikaz ediyormuş.
Ancak heykeltıraşımız bu sevdasından asla vazgeçmeden ısrarla taşlara hayat vermeye devam etmiş. Arkadaş ve yakın çevresi “sen kafanı mı yedin, taşlardan bir şey olur mu” diyerek kendisiyle alay edenler bile olmuş. Ama gönlünün hiçbir zaman taşlara olan sevdadan vaz geçmediğini, taşlara hayat vermenin en büyük zevki olduğunu ve hayal ettiği taşların rüyalarını süslediğini söylüyor.
Ayrıca Metin bey, yapamadığı bir eser için hırsından sabahlara kadar oturup ağladığını dün gibi hatırlıyordu.
Kars’taki tüm tarihi yapının taştan oyma heykellerini yapan heykeltıraşımız Belediye başkanının dikkatini çekerek, eserleri Kars’a kazandırmak için öncelikle belediyeye görevli olarak işe alıyor, sonra da kendisine bir çalışma ortamı hazırlayarak sanatını devam ettirmesini sağlıyor. Bu anlamda belediye başkanı Sayın Nevzat Bozkuş’u sanatçıya olan duyarlılığından dolayı kutluyorum.
Şu anda heykeltıraşın tüm eserleri tarihi Topçuoğlu Hamamında sergilenmektedir. Kars’a gelenlerin mutlaka bu yeri gezmelerini tavsiye ediyorum. Bu eserler arasında Metin beyin büyük annesini ölümsüzleştirdiği heykel beni adeta büyüledi. Şöyle ki; yılların yükünü sırtındaki su testisinde taşıyan asırlık bir nineyi canlandırıyordu bu eseri. Özellikle yabancı turistlerin bu taş heykelleri kendisinin yaptığına inanmadıklarını ve bunların hepsinin gerçek tarihi eser olduğunu dile getirdiklerini belirtiyor.
Topçuoğlu Hamamının karşısında bulunan Namık Kemal Toplum Merkezi’ndeki atölyesinde, şuan yapmakta olduğu tarihi Kars Kalesi’nin maket heykelini gösteriyor bana heyecanla. Bu eseri 2 ay içerisinde tamamlayacağını söyledi.
En büyük hedefinin Kuran’ı Kerim’in her sayfasını ayrı ayrı taşlara işlemek, 600 sayfa Kuran’ı Kerim’i 600 tane taşa yazılı eser olarak hayat vermek olduğunu, azmeden ve sabredenin, hayallerinin peşinde koşarak her şeyi başarabileceğini paylaşıyor.
Metin beyin taşlara hayat verirken, önceden kompozisyon hazırlamadığını, çizim yapmadan, taşa işleyeceği desenleri hayal gücüyle tasarlayıp taşa aktarması gerçekten beni çok etkiledi. Böyle bir ustalık herkese nasip olmaz. Allah vergisi büyük bir yetenek. Metin beye Kars’ta sahip çıkılmış anlaşılan. Ülkemizde de Metin Bey gibi birçok önemli değerlerimiz var. Dilerim onlara da sahip çıkar birileri……
Bizi heykeltıraşımızla tanıştıran Namık Kemal Toplum Merkezi müdürü Ahmet Naki bu eserlerin hepsinin valilikte müze haline getirilerek sergileneceğini söyledi.
Buradan tüm Karslılar ve şahsım adına, Sayın Kars valisi Ahmet Karaya, Belediye başkanı Nevzat Bozkuş’a ve Kars’lı aile dostumuz Gülçin-Lezgi Aktaş çiftine teşekkürlerimi sunuyorum.